Εάν θέλετε να αποκτήσετε δέρμα μωρού, το βούτυρο κακάο είναι ο «σύμμαχός» σας. Αποτελεί ένα δημοφιλές συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας και το συναντάμε σε πολλά καλλυντικά, όπως λοσιόν, κρέμες και lip balms. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του, και ειδικότερα των ενυδατικών του ιδιοτήτων.

Τι είναι το βούτυρο κακάο

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το βούτυρο κακάο είναι ένα βρώσιμο λίπος με υποκίτρινο χρώμα, που εξάγεται από τους κόκκους του κακάο Theobroma. Η λέξη theobroma προέρχεται από τις λέξεις «θεός» και «βρώμα» που σημαίνουν μαζί «το φαγητό των θεών». Το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας και όπως προαναφέραμε βρίσκεται σε πολλά καλλυντικά.

Τα οφέλη του στην επιδερμίδα

Πλούσιο σε λιπαρά οξέα, το βούτυρο κακάο βοηθά στη θρέψη και την ενυδάτωση του δέρματος και είναι ιδανικό για ξηρές και τραχιές επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στο βούτυρο κακάο βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση. Η τακτική χρήση του μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και ραγάδων ενώ είναι γνωστό και για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Πώς χρησιμοποιείται

Το βούτυρο κακάο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο, το σώμα και τα χείλη για να τα διατηρήσετε απαλά κι ενυδατωμένα. Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε δουλεύοντας μια μικρή ποσότητα στα χέρια σας μέχρι να αποκτήσει λεία υφή ώστε να μπορείτε να το απλώσετε εύκολα στο δέρμα. Εστιάστε σε σημεία που χρειάζονται ενυδάτωση και θρέψη ή έχουν ουλές και ραγάδες. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε το μετά το ντους ή το μπάνιο όταν η επιδερμίδα σας είναι ακόμη νωπή, ώστε να «κλειδώσει» την υγρασία. Όσον αφορά τη συχνότητα, δεν υπάρχει όριο στο πόσο συχνά μπορείτε να χρησιμοποιείτε βούτυρο κακάο -μία ή δύο φορές την ημέρα είναι ικανοποιητικό.

Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας;

Το βούτυρο κακάο δεν είναι κατάλληλο για τη λιπαρή ή/και με τάση για ακμή επιδερμίδα.  Αν λοιπόν έχετε ακμή ή οποιαδήποτε άλλη δερματική πάθηση όπως ψωρίαση ή λοίμωξη από έρπητα, μην το εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησής σας, καθώς θα σας προκαλέσει ερεθισμό. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε πως πρέπει να αποφεύγετε το βούτυρο κακάο ή τα προϊόντα που το περιέχουν εάν είστε αλλεργικοί ή έχετε κάποια ευαισθησία σε αυτό.

Bonus tip: Ο συνδυασμός του βουτύρου κακάο με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βούτυρο καριτέ ή αιθέρια έλαια, μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του και να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την επιδερμίδα σας.