Αλήθεια εσείς κάθε πότε χρησιμοποιείτε τη ζυγαριά; Αν έχετε μια ζυγαριά στο σπίτι σας μπορεί να μπαίνετε στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσετε κάθε εβδομάδα, αν όχι καθημερινά. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, όπου οι απόψεις διίστανται.

Ορισμένοι υποστηρίζουν την καθημερινή ζύγιση για τη διαχείριση του βάρους, ιδίως όταν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για να χάσουμε βάρος. Άλλοι προτείνουν να αφήσουμε τις ζυγαρίες στην άκρη, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές ψυχολογικές αντιδράσεις και ανθυγιεινές συμπεριφορές όταν δεν μας αρέσει ή δεν καταλαβαίνουμε τον αριθμό που βλέπουμε στη ζυγαριά.

Μερικές έρευνες ωστόσο υποστηρίζουν ότι η ιδανική συχνότητα χρήσης της ζυγαριάς είναι μια φορά την εβδομάδα, για τρεις σημαντικούς λόγους!

1. Για να ρυθμίσετε το βάρος σας

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα National Library of Medicine, υποστηρίζει ότι η τακτική χρήση της ζυγαριάς σας βοηθάει να ελέγξετε το βάρος σας και να χάσετε βάρος, συμβάλλοντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για το βάρος μας και τις αλλαγές που έχει. Οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν εβδομαδιαία ή καθημερινά για αρκετούς μήνες έχασαν 1-3 μονάδες δείκτης μάζας σώματος περισσότερο και ανέκτησαν λιγότερο βάρος από τους συμμετέχοντες που δεν ζυγίζονταν συχνά. Το όφελος από την απώλεια βάρους ήταν εμφανές με το εβδομαδιαίο ζύγισμα, ενώ δεν υπήρχε πρόσθετο όφελος με το καθημερινό ζύγισμα.

Η παρακολούθηση του βάρους μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ιατρικών προβλημάτων. Οι δραματικές αλλαγές στο βάρος μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με τον θυρεοειδή μας, την πέψη και τον διαβήτη.

2. Η εβδομαδιαία ζύγιση λαμβάνει υπόψη τις συνήθεις διακυμάνσεις

Το σώμα μας περνάει από διάφορες διακυμάνσεις, μάλιστα το βάρος μας κυμαίνεται κατά 0.35% μέσα σε μια εβδομάδα, με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις να συμβαίνουν μετά το Σαββατοκύριακο. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να συμβαίνουν εξαιτίας των τροφίμων που έχουμε καταναλώσει. Για παράδειγμα αν έχουμε φάει ένα βραδινό γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες την επόμενη μέρα η ζυγαριά θα μας δείξει μεγαλύτερο νούμερο. Αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα του ότι το σώμα μας μεταφέρει προσωρινά περισσότερο νερό. Κατακρατούμε 3-4 γραμμάρια νερού ανά γραμμάριο υδατάνθρακα που καταναλώνουμε για να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες. Παρόμοιες αλλαγές συμβαίνουν και όταν έχουμε καταναλώσει υψηλή ποσότητα αλατιού.  Μπορεί επίσης να έχει επηρεαστεί και από τον όγκο των τροφίμων που φάγαμε, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία της πέψης.

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη ζυγαριά είναι η άσκηση! Αν ζυγιστούμε μετά από μια προπόνηση πιθανόν να δούμε μικρότερο νούμερο στη ζυγαριά καθώς έχουμε χάσει αρκετά υγρά λόγω του ιδρώτα. Ή αν ζυγιστούμε την επόμενη ημέρα από μια έντονη προπόνηση με βάρη, να είμαστε λιγάκι πιο βαριοί καθώς το σώμα μπορεί να έχει φλεγμονές.

Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες είναι επίσης υπεύθυνες για μεταβολές στο νούμερο της ζυγαριάς. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κατακράτηση υγρών και να πάρουν προσωρινά 0,5-2 κιλά βάρους.

Η εντερική λειτουργία συμβάλει επίσης στις αυξομειώσεις βάρους, καθώς αν ζυγιστείτε χωρίς να έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα, μπορεί να ζυγίζετε παραπάνω.

Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε περισσότερο το σώμα σας και με ποιο τρόπο οι συνθήκες αυτές το επηρεάζουν.

3. Η εβδομαδιαία χρήση της ζυγαριάς δεν συμβάλει στην εμμονή με το σωματικό βάρος

Το πολύ συχνό ζύγισμα μπορεί να δημιουργήσει εμμονή με τον αριθμό στη ζυγαριά και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Συχνά, η αντίδρασή μας όταν βλέπουμε ότι αυτός ο αριθμός δεν κινείται προς την κατεύθυνση που θέλουμε ή περιμένουμε, είναι να περιορίσουμε περαιτέρω την πρόσληψη τροφής ή να ξεκινήσουμε μια επιβλαβή δίαιτα. Μαζί με το ότι δεν είναι ευχάριστες ή βιώσιμες, οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Αυτό επιβεβαιώθηκε σε μια μακροχρόνια μελέτη που συνέκρινε την εσκεμμένη απώλεια βάρους μεταξύ περισσότερων από 4.000 διδύμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα να γίνουν υπέρβαροι μέχρι την ηλικία των 25 ετών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για έναν δίδυμο που έκανε δίαιτα για να χάσει 5 κιλά ή περισσότερα. Αυτό υποδηλώνει ότι η συχνή δίαιτα μας κάνει πιο επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού βάρους και επιρρεπείς σε μελλοντική αύξηση του σωματικού βάρους.

Τελικά, κάθε πότε να χρησιμοποιούμε τη ζυγαριά;

Η εβδομαδιαία χρήση της ζυγαριάς, μας βοηθάει να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το σώμα μας και την υγεία μας. Προσπαθήστε να ζυγίζεστε την ίδια ώρα κάθε φορά και ιδανικά όταν ξυπνήσετε, υπό τις ίδιες συνθήκες, για παράδειγμα, να έχετε καταναλώσει το ίδιο βραδινό γεύμα την προηγούμενη ημέρα, χωρίς ρούχα και στην ίδια ζυγαριά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το νούμερο στη ζυγαριά είναι μόνο ένα μέρος της υγείας και της διαχείρισης του βάρους. Η επικέντρωση αποκλειστικά σε αυτόν μπορεί να επισκιάσει άλλους δείκτες, όπως το πώς σας κάνουν τα ρούχα σας και αν σας αρέσει η εικόνα σας και οι αλλαγές στο σώμα σας. Είναι επίσης σημαντικό να δίνουμε ίση προσοχή στο πώς αισθανόμαστε, σωματικά και συναισθηματικά. Αν εντοπίσετε οποιαδήποτε στιγμή ότι η ζύγιση σας προκαλεί άγχος και άσχημα συναισθήματα, τότε είναι σημαντικό να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη ζυγαριά.