Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό αλλά όχι αρκετά υψηλά για να θεωρηθούν διαβήτης τύπου 2, τότε πρόκειται για προδιαβήτη. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με προδιαβήτη μπορούν ορισμένες φορές να αποφύγουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 και τις επιπλοκές του (προβλήματα όρασης, αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, βλάβη των νεύρων), αρκεί να προχωρήσουν στις σωστές αλλαγές και παρεμβάσεις.

Όπως επισημαίνει νέα επιστημονική μελέτη, τα άτομα με προδιαβήτη που μπόρεσαν να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 για 4 χρόνια ή περισσότερο μέσω της υγιεινής διατροφής και της άσκησης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών αλλά και θανάτου μακροπρόθεσμα. Τα ευρήματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο PLOS Medicine.

Ζωτικής σημασίας η καθυστέρηση του διαβήτη

Στα πλαίσια της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την έκβαση της υγείας 540 ατόμων με προδιαβήτη που συμμετείχαν σε μια παλαιότερη έρευνα στην Κίνα, αναφορικά με την πρόληψη του διαβήτη. Σε αυτήν την έρευνα, τα άτομα είχαν χωριστεί τυχαία σε μια ομάδα ελέγχου ή σε μία από τις τρεις ομάδες παρέμβασης. Οι ομάδες παρέμβασης ακολουθούσαν ένα εξαετές πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, τακτικής άσκησης ή και τα δύο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο 30 χρόνια μετά τις παρεμβάσεις. Στη νέα ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που καθυστέρησαν τη διάγνωση του διαβήτη τους για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την αρχική τους διάγνωση με προδιαβήτη φάνηκαν να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο για προβλήματα ματιών, νεφρών ή νεύρων που σχετίζονται με τον διαβήτη σε σύγκριση με άτομα που εμφάνισαν διαβήτη σε μικρότερη ηλικία. Επιπλέον, τα άτομα που καθυστέρησαν τη εμφάνισή του για τουλάχιστον 6 χρόνια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που είχαν διαγνωστεί νωρίτερα με διαβήτη. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν οφέλη για τα άτομα που καθυστέρησαν την εμφάνισή του για λιγότερο από 4 χρόνια.

Ο διαβήτης είναι και θέμα γονιδίων

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς διαβήτη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων δυσμενών εκβάσεων», αναφέρουν οι ερευνητές. «Ειδικά για τα άτομα με προδιαβήτη, η λήψη μέτρων, που σχετίζονται αλλά δεν περιορίζονται στον τρόπο ζωής, για να καθυστερήσουν την εμφάνισή του μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας» συμπληρώνουν.

Αν και η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, είναι σημαντικό να μην βλέπουμε τον διαβήτη ως μια ασθένεια που συνδέεται αποκλειστικά με τον τρόπο ζωής. Ενώ ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο και τα γονίδια, με την σειρά τους, παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη, ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται ισχυρότερα με το οικογενειακό ιστορικό και τη γενεαλογία από τον τύπο 1 ενώ μελέτες σε δίδυμα έχουν δείξει ότι η γενετική παίζει ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.