Η προπόνηση Pilates τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, τραβώντας την προσοχή. Αν ανήκεις μάλιστα στο 63% των Gen Z που κάνουν τακτικά pilates reformer ή στο 55% που κάνουν pilates mat, τότε θα γνωρίζεις τα θετικά οφέλη της προπόνησης αυτής.

Μερικά μόνο από αυτά είναι η αυξημένη ευλυγισία, η μυϊκή δύναμη και τόνωση, η μείωση των πόνων, κυρίως στη μέση, η πρόληψη τραυματισμών, η βελτίωση της ισορροπίας καθώς και η μείωση του άγχους και η βελτίωση του ύπνου.

Μπορεί ωστόσο να αναρωτιέσαι αν υπάρχει ιδανική συχνότητα των προπονήσεων σου, αλλά και αν μπορείς να το παρακάνεις και να τραυματιστείς, και σε όλα αυτά θα απαντήσουμε παρακάτω.

Πόσο συχνά να κάνεις Pilates

Τεχνικά μπορείς να κάνεις pilates καθημερινά, αλλά θα χρειαστεί να κάνεις μερικές τροποποιήσεις για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Για να το πετύχεις αυτό επέλεξε να κάνεις μια προπόνηση Pilates διάρκειας 45 έως 60 λεπτών μέτριας έως έντονης έντασης reformer ή mat κάθε μέρα παρά μέρα και μια πιο σύντομη ή μια στοχευμένη προπόνηση ευλυγισίας ενδιάμεσα από τις προπονήσεις.

Επίσης είναι σημαντικό να εναλλάσσεις ανάμεσα σε Pilates reformer, mat αλλά και Cadillac, καθώς αν βασίζεσαι μόνο στο pilates reformer το σώμα σου μπορεί να εξαρτάται στην υποστήριξη που παρέχουν τα ελατήρια από τα κρεβάτια, γεγονός που μπορεί να φρενάρει την πρόοδο σου, αλλά και να κάνει κάποια σημεία του σώματος σου πιο αδύναμα.

Ενσωματώνοντας στη ρουτίνα σου προπονήσεις σε στρώμα σε κάνει πιο δυνατή για τις Pilates reformer και αντίστοιχα το Cadillac σε κάνει πιο δυνατή για τις προπονήσεις σε στρώμα. Πρόκειται για έναν κύκλο!

Πότε μπορείς να δυσκολέψεις τις προπονήσεις σου;

Μην βιαστείς! Όπως σε κάθε μορφή άσκησης αν το παρακάνεις είτε με τη συχνότητα είτε με τη δυσκολία των προπονήσεων σου, μπορεί να τραυματιστείς. Ξεκίνα σιγά-σιγά με μία με δύο προπονήσεις τη εβδομάδα και μόλις αρχίζεις και προσαρμόζεσαι σωματικά, και όταν φυσικά στο προτείνει και ο προπονητής σου μπορείς να σκεφτείς να εντάξεις μερικές ακόμη προπονήσεις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου.

Όταν δεν δίνεις στο σώμα σου επαρκή ανάπαυση και αποκατάσταση, η μυϊκή κόπωση και ο πόνος μπορεί να γίνουν πιο έντονα και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υπερβολική προπόνηση ή τραυματισμό των αρθρώσεων που χρησιμοποιείς παραπάνω, ειδικά αν η προπόνηση δεν έχει ποικιλομορφία.

Η επανάληψη των ίδιων κινήσεων σε υπερβολικό βαθμό καταστρέφει τους ιστούς και είναι αυτό που οδηγεί σε τραυματισμούς. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να παίρνεις χρόνο για ξεκούραση αλλά και να μην εστιάζεις στην ίδια μυϊκή ομάδα και τις ίδιες κινήσεις καθημερινά.