Όλοι μας έχουμε ακούσει να μας συμβουλεύουν για τις πολυπόθητες 8 ώρες ύπνου την ημέρα. Πόσοι, όμως, καταφέρνουμε να τηρούμε αυτή τη σύσταση; Στις ΗΠΑ, το 35,2 τοις εκατό των ενηλίκων ανέφερε το 2023 ότι κοιμόταν λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα κατά μέσο όρο. Ωστόσο, όσο επιβλαβές είναι να κοιμάστε λιγότερο από 8 ώρες τη μέρα, άλλο τόσο επιζήμιο είναι να κοιμάστε περισσότερο από τις συνιστώμενες ώρες.
Η σύνδεση του ύπνου με τη ψυχική υγεία
Πολλοί άνθρωποι που παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούν να συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια της μέρας. Το άγχος και η θλίψη, συνήθως, συνοδεύουν τα βράδια της αυπνίας. Επομένως, όλες οι διαταραχές του ύπνου, είτε πρόκειται για δυσκολία να αποκοιμηθείτε είτε για συνολική κακή ποιότητα ύπνου, πιθανόν να οδηγούν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Όπως φαίνεται, το 50% των περιπτώσεων αϋπνίας σχετίζονται με άγχος ή κατάθλιψη, ενώ οι κακές και μη σταθερές συνήθειες ύπνου συνδέονται με πολλές ακόμα διαταραχές ψυχικής υγείας αλλά και ασθένειες. Στις κακές συνήθειες ύπνου μπορείτε να συμπεριλάβατε, επίσης, την υπερυπνία, τη ναρκοληψία και την υπνική άπνοια, καταστάσεις που προκαλούν υπνηλία και κόπωση την υπόλοιπη μέρα. Παρατηρήστε τον εαυτό σας μετά από συνεχείς μέρες κακού ύπνου. Ίσως αισθάνεστε κουρασμένοι, μη λειτουργικοί και ανήσυχοι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός σας υπολειτουργεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Σημάδια που δείχνουν ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου
Δεν θα επηρεαστεί η ψυχική σας υγεία εάν για δύο ή τρεις μέρες αντιμετωπίσετε προβλήματα στον ύπνο σας. Δεν πειράζει αν ξενυχτήσατε βλέποντας μια ταινία, διασκεδάσατε με τους φίλους σας ή ταξιδέψατε και χάσατε ύπνο. Για να καταλάβετε αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, κάντε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:
- Μου συμβαίνει αυτό τουλάχιστον τρία βράδια την εβδομάδα;
- Η διάρκειά του αγγίζει τους τρεις μήνες;
- Ακόμα και να έχετε τη δυνατότητα να κοιμηθείτε καλά, δυσκολεύεστε;
Σε περίπτωση που δώσετε θετική απάντηση σε όλα ή δεν είστε σίγουροι… αξιολογήστε την καθημερινότητά σας με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια.
-
Αξιολογήστε τη διατροφή σας
Αν καταναλώνετε πολλά ενεργειακά ποτά ή αρκετή καφεΐνη, ίσως εκεί βρίσκεται η αιτία των προβλημάτων σας στον ύπνο. Αυτά που τρώτε, επίσης, πριν πέσετε για ύπνο είναι σημαντικά κριτήρια. Ένα βαρύ γεύμα ή κάποια τροφή που σας ενοχλεί μπορεί να σα προκαλέσει δυσπεψία και να επιβαρύνει τη λειτουργία των οργάνων σας το βράδυ, τη στιγμή που πρέπει να ξεκουράζονται και να ανακάμπτουν.
-
Προσέξτε το είδος της γυμναστικής
Αν συνηθίζετε να γυμνάζεστε πριν τον ύπνο, καλό είναι να μην ακολουθείτε προγράμματα που σας εξαντλούν. Η εξουθενωτική γυμναστική δεν σημαίνει αποκλειστικά ότι θα κοιμηθείτε πιο εύκολα. Μπορεί, αντιθέτως, να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας, προκαλώντας αυπνία. Δοκιμάστε κάποια βράδια ένα πιο χαλαρό είδος γυμναστικής και κάποια άλλα ένα πιο έντονο πρόγραμμα εκγύμνασης, παρατηρώντας πως επηρεάζει το σώμα και τον ύπνο σας. Άλλωστε, οι ανάγκες και οι λειτουργίες μας αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε.
-
Μην κοιμάστε πολύ μέσα στη μέρα
Είναι καλό να ξεκουράζεστε για λίγο μέσα στη μέρα. Αλλά ένας μεσημεριανός ή απογευματινός ύπνος που ξεπερνά τα 20 και τα 30 λεπτά μπορεί να σας στερήσει ένα καλό ύπνο το βράδυ.
-
Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο
Μην παρασύρεστε κάνοντας τα πάντα στο κρεβάτι. Μην τρώτε στο κρεβάτι, βλέπετε ταινία στο κρεβάτι, εργάζεστε στο κρεβάτι ή μιλάτε στο τηλέφωνο στο κρεβάτι. Ο εγκέφαλός σας κάνει τους ανάλογους συνειρμούς και μακροπρόθεσμα δεν θα μπορεί να συνδέσει το κρεβάτι με την ξεκούραση.
Εάν τα προβλήματα ύπνου σας δυσκολεύουν την καθημερινότητα και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τις επιπτώσεις τους, νιώθετε κούραση και συναισθήματα θλίψης, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να σας καθοδηγήσει προς τις λύσεις που σας ταιριάζουν.