Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίζει η Taylor Swift το θέμα «διατροφικές διαταραχές» και την εικόνα του σώματος στη δουλειά της, βοήθησαν τους fans της που αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα να κερδίσουν τη μάχη. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν 200 αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την pop star καθώς και περισσότερα από 8.000 σχόλια θαυμαστών της.

Σε αντίθεση με άλλες διασημότητες, η Taylor Swift δεν διστάζει να προχωρά ανά περιόδους σε αποκαλύψεις σχετικά με τις δικές της μάχες με το φαγητό και την εικόνα του σώματός της. Αυτές οι δηλώσεις φάνηκε να περιορίζουν το «στίγμα» και να εμπνέουν τους θαυμαστές της σε βαθμό που να ξεπερνούν το πρόβλημα.

«Παλεύω με τα πρότυπα ομορφιάς και το βάρος μου»

Όπως επεσήμανε η ίδια στο ντοκιμαντέρ Miss Americana που κυκλοφόρησε το 2020, η αντίληψή της για το βάρος της της ήταν… βάρος όπως και γενικότερα τα πρότυπα σωματικής ομορφιάς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Θυμήθηκε πως όταν έβλεπε φωτογραφίες της, νόμιζε πως η κοιλιά της ήταν πολύ μεγάλη. «Μάλιστα, αν κάποιος σχολίαζε πως έμοιαζα με έγκυο, ήμουν ικανή να λιμοκτονήσω», εξομολογήθηκε.

Η ίδια πρόσθεσε:

«Αν είσαι πολύ αδύνατη, τότε θα σχολιάσουν πως δεν έχεις πλούσια οπίσθια. Δεν γίνεται λοιπόν να έχεις οπίσθια και το στομάχι σου να είναι επίπεδο».

Το 2022, η pop star πυροδότησε επίσης πρωτοσέλιδα με το μουσικό βίντεο του τραγουδιού της «Anti-Hero», στο οποίο η Swift φαίνεται να ανεβαίνει στη ζυγαριά και να εμφανίζεται η λέξη «χοντρή» ενώ το alter ego της την επιπλήττει, μια λέξη που στην πορεία αφαιρέθηκε λόγω αντιδράσεων.

Τα σχόλια των θαυμαστών της Taylor Swift

Οι ερευνητές, που εξέτασαν τη διαδικτυακή συζήτηση των θαυμαστών της Swift για αυτά τα ζητήματα, είπαν ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τους έχει παρακινήσει να αλλάξουν επιβλαβείς συμπεριφορές.

Ένα σχόλιο που αναλύθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, περιγράφει πώς οι δηλώσεις της τραγουδίστριας για τις διατροφικές διαταραχές είχαν βαθιά επίδραση σε εκείνους:

«Αφού παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ Miss Americana, δεν είχα λόγια», έγραφε το σχόλιο.

«Παλεύω με διατροφική διαταραχή εδώ και μερικά χρόνια. Το να ακούω ότι η Taylor Swift είχε τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια προβλήματα με εμένα και τόσους άλλους ανθρώπους, ήταν τόσο ενθαρρυντικό… Ειλικρινά, μπορώ να πω πως αν δεν είχα την δική της έμπνευση, δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα. Δεν θα το είχα ξεπεράσει. Ευχαριστώ λοιπόν την Taylor Swift, που με βοήθησε. Είμαι σίγουρη ότι εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι αγωνίζονται και η Taylor είναι το καλύτερο πρότυπο που θα μπορούσε κανείς να έχει».

Ένας άλλος θαυμαστής της με διατροφική διαταραχή, γράφοντας συγκεκριμένα για το τραγούδι της Swift «You’re On Your Own Kid» έγραψε:

«Νομίζω ότι αυτό το τραγούδι είναι το πιο σημαντικό που έχει γράψει ποτέ. Είναι τόσο ανακουφιστικό να γνωρίζεις ότι κάποιος τόσο διάσημος όσο η Taylor πέρασε από τέτοιου είδους μάχες και τώρα δίνει δύναμη σε εμάς να το αντιμετωπίσουμε».

Τα θετικά μηνύματα έχουν δύναμη…

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Λίζι Πόουπ, διαιτολόγος από το Βερμόντ, δήλωσε:

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι θαυμαστές που ένιωθαν πολύ συνδεδεμένοι με την Swift επηρεάστηκαν θετικά έτσι ώστε να αλλάξουν τη συμπεριφορά ή τη στάση τους γύρω από το φαγητό ή την εικόνα του σώματός τους λόγω των αποκαλύψεων και των μηνυμάτων της Swift μέσω της μουσικής της και όχι μόνο».

Η συν-συγγραφέας και διαιτολόγος Κέλσι Ρόουζ, πρόσθεσε:

«Οι θαυμαστές έμοιαζε να εμπνέονται από το γεγονός ότι η Swift είχε ξεπεράσει τη διαταραγμένη της σχέση με το φαγητό και στη συνέχεια φαινόταν να ευημερεί».

Ωστόσο, δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Social Science & Medicine, οι ειδικοί είπαν ότι η μελέτη τους είχε διάφορους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δημογραφικών πληροφοριών των χρηστών που ανέλυσαν.

Υπολογίζεται ότι 1,25 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν μια διατροφική διαταραχή με την συντριπτική πλειοψηφία, το 75%, να είναι γυναίκες. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στα 29 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, περίπου το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού.