Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οι υψηλές θερμοκρασίες όμως και η έντονη ηλιοφάνεια έχουν την τάση μας εξαντλούν πιο γρήγορα. Ειδικά ο καύσωνας μπορεί να κάνει αισθητά πιο δύσκολη την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και εάν πρόκειται για ήπιες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα.
Γενικά, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης. Έτσι, όσοι ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά όταν ο υδράργυρος “σκαρφαλώνει” επικίνδυνα.
Για να μην σε εμποδίσει ο καύσωνας
Ακόμα όμως κι εάν είσαι γενικά υγιής, δεν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου και αγαπάς την άσκηση, είναι σημαντικό να προφυλάσσεσαι από την ζέστη, προκειμένου να αποφύγεις τον κίνδυνο.
1 Ενυδάτωση
Πριν ακόμα ξεκινήσεις να κάνεις γυμναστική είναι σημαντικό να έχεις ενυδατωθεί επαρκώς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, προσπάθησε να κάνεις συχνά μικρά διαλείμματα για να πίνεις δροσερό νερό σε μικρές ποσότητες, καθώς μπορεί να χάσεις πολλά υγρά εξαιτίας της εφίδρωσης, που είναι εντονότερη τις μέρες με υψηλή θερμοκρασία. Εάν δεν αναπληρώσεις τα χαμένα υγρά, τότε οι πιθανότητες αφυδάτωσης αυξάνονται. Τα σημάδια ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:
- Δίψα
- Ξηροστομία
- Ξηρό δέρμα
- Πονοκέφαλος
- Μυϊκές κράμπες
- Σκουρόχρωμα ούρα
Εάν εμφανίσεις σημάδια αφυδάτωσης ή θερμικής εξάντλησης είναι σημαντικό να πιεις άμεσα νερό και να μετακινηθείς σε σκιερό, δροσερό μέρος ή εσωτερικό χώρο το συντομότερο δυνατό. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί ή επιδεινωθεί, αναζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια.
2 Χαμήλωσε την ένταση
Ξεκίνα την προπόνησή σου σταδιακά, αφού έχεις ολοκληρώσει το ζέσταμα και τις δυναμικές διατάσεις. Στην συνέχεια ίσως να είναι καλύτερο να μειώσεις την ένταση ή ακόμα και να δοκιμάσεις να κάνεις γυμναστική σε εσωτερικό χώρο με κλιματισμό για να μην καταπονηθείς υπερβολικά. Μια εξίσου καλή επιλογή για τις πιο ζεστές μέρες είναι και το κολύμπι.
3 Επέλεξε την σωστή ώρα
Δώσε προσοχή στην πρόγνωση του καιρού και διαμόρφωσε το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να κάνεις γυμναστική νωρίς το πρωί ή αργότερα το βράδυ όταν η θερμοκρασία και ο ήλιος πέφτουν.
4 Ντύσου κατάλληλα
Ειδικά τις ημέρες με υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να επιλέξεις φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα ώστε ο ο ιδρώτας να εξατμίζεται πιο εύκολα, βοηθώντας το σώμα σου να κρυώσει. Εξίσου σημαντικά είναι τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο αλλά και η χρήση αντηλιακής κρέμας (τουλάχιστον SPF 30 ή περισσότερο) 30 λεπτά πριν ξεκινήσεις για να αποφύγεις τα ηλιακά εγκαύματα.
5 Άκου το σώμα σου
Επειδή ο καύσωνας θεωρείται ακραίο καιρικό φαινόμενο και επικίνδυνος για τη ζωή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είσαι όσο το δυνατόν πιο προσεκτική όταν κάνεις γυμναστική τις ζεστές μέρες. Παρακολούθησε τον καρδιακό σου ρυθμό και άκουσε το σώμα σου. Μην αγνοείς συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση, υπερβολική εφίδρωση, μυϊκές κράμπες (συμπεριλαμβανομένου του στομάχου), έντονη κόπωση, ασυνήθιστα βαριά αναπνοή ή υψηλό καρδιακό ρυθμό. Εάν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, διέκοψε την άσκηση και αναζήτησε ιατρική βοήθεια.