Οι ειδικοί έχουν αρχίσει επιτέλους να ασχολούνται με έναν τομέα που έχει παραμεληθεί εδώ και καιρό, τα προϊόντα περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές κατασκεύασαν ένα φιλικό προς το περιβάλλον, απορροφητικό βιοϋλικό που βελτιώνει την απόδοση των προϊόντων της εμμήνου ρύσεως, ελαχιστοποιώντας τη διαρροή αίματος και τα ατυχήματα ενώ μειώνει και τον κίνδυνο μολύνσεων. «Η περίοδος και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκειά της πρόκειται για ζητήματα που δεν συζητάμε αρκετά», δήλωσε ο Δρ Bryan Hsu, επίκουρος καθηγητής βιολογικών επιστημών και επικεφαλής της μελέτης.

Η περίοδος στο επίκεντρο

Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως έχουν εξελιχθεί ελάχιστα τον τελευταίο αιώνα, αφού τα κύρια προϊόντα που διατίθενται σήμερα αναπτύχθηκαν πριν από σχεδόν 100 χρόνια: η σερβιέτα μιας χρήσης το 1888, το ταμπόν το 1933 και το κύπελλο εμμήνου ρύσεως το 1937.

«Η ανάπτυξη νέων προϊόντων εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, όπως η αντιμετώπιση των διαφορετικών αναγκών και προτιμήσεων των γυναικών, η προώθηση της βιωσιμότητας και η αντιμετώπιση προβλημάτων διαρροής και κόστους με τα τρέχοντα προϊόντα», δήλωσε η Δρ Carrie Champine, πιστοποιημένη μαιευτήρας και γυναικολόγος που συνεργάστηκε με την ερευνητική ομάδα.

«Πρέπει να εξοικειωθούμε με την σημασία της καλής εμμηνορροϊκής φροντίδας, καθώς οι κακές πρακτικές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των γυναικών. Αν και ο συγκεκριμένος τομέας επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο συχνά δεν του δίνεται η δέουσα προσοχή» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Press Matter, έρχονται στον απόηχο έρευνας, που αποκάλυψε ότι βρέθηκαν τοξικά μέταλλα σε «ευρέως διαθέσιμα» ταμπόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα

Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια φόρμουλα σκόνης που, όταν προστίθεται σε μια συμβατική σερβιέτα, επιτρέπει στο συσσωρευμένο αίμα να μετατραπεί σε γέλη. Η σερβιέτα με την φόρμουλα μπορεί στην συνέχεια να απορροφήσει περισσότερο αίμα με λιγότερες διαρροές από μια συμβατική. «Οι διαρροές συμβαίνουν περίπου 1,2 φορές ανά κύκλο» υπολογίζουν οι ερευνητές.

Όταν η φόρμουλα σκόνης προστίθεται σε ένα κύπελλο ή δίσκο εμμήνου ρύσεως, το αίμα που συλλέγεται μετατρέπεται επίσης σε γέλη, περιορίζοντας τις διαρροές και τα ατυχήματα κατά την αφαίρεσή τους. Προερχόμενο από φυσικές πηγές, φύκια και αλκοόλη ζάχαρης, η νέα φόρμουλα είναι βιοδιασπώμενη και ασφαλής στην χρήση.

«Η υγεία των γυναικών έρχεται στο επίκεντρο της έρευνας και της επιστημονικής μελέτης. Η εν λόγω έρευνα αποτελεί το πρώτο βήμα για την βελτίωση των πρακτικών φροντίδας για την γυναικεία υγιεινή» καταλήγουν οι ερευνητές.