Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος “χτυπάει” ετησίως εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, αφήνοντας ακόμα περισσότερα άτομα πίσω, συγκλονισμένα και καταβεβλημένα από τις απώλειες αυτές. Τα προβλήματα της καρδιάς καμιά φορά είναι δύσκολο να εντοπιστούν και εν συνεχεία να καταπολεμηθούν.

Μερικοί επιστήμονες όμως, ίσως άνοιξαν τον δρόμο στην καταπολέμηση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, μέσα από μια νέα μέθοδο για τον εντοπισμό καρδιακών ρυθμών που σχετίζονται με επικείμενη καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο νέος αλγόριθμος, δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τάμπερε στη Φινλανδία και χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη μέτρηση που ονομάζεται Detrended Fluction Analysis (DFA2 a1) η οποία μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ τα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά περιορίζεται, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος συμβαίνει από την υπερφόρτωση της καρδιάς από σύντομες ηλεκτρικές ώσεις. Οι διακοπτόμενοι ρυθμοί συχνά εμφανίζονται χωρίς προηγούμενα συμπτώματα.

Με βάση μια μελέτη 2.794 ενηλίκων για μια μέση περίοδο παρακολούθησης 8,3 ετών, η ομάδα διαπίστωσε ότι η DFA2 a1 είναι ένας “ισχυρός και ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας” του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Η συσχέτιση είναι ισχυρότερη όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και όχι κατά την διάρκεια σωματικής δραστηριότητας και αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης.

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά των διαστημάτων καρδιακής συχνότητας των ασθενών υψηλού κινδύνου σε κατάσταση ηρεμίας μοιάζουν με εκείνα μιας υγιούς καρδιάς κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Η ομάδα χρησιμοποίησε μεθόδους στατιστικής ανάλυσης για να συνδέσει τα μοτίβα της DFA a1 με τα περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Η προσέγγιση περιελάμβανε τον συνυπολογισμό της επίδρασης άλλων σημαντικών μεταβλητών, όπως η ηλικία και οι υπάρχουσες συνθήκες υγείας της καρδιάς.

Για να έχουμε ακόμη πιο ενθαρρυντικά νέα αρκεί να πούμε ότι η ανάγνωση της μέτρησης διαρκεί μόνο ένα λεπτό και θα μπορούσε να γίνει μέσω αισθητήρων που είναι αρκετά απλοί για να χωρέσουν σε ένα έξυπνο ρολόι, έτσι η πρόληψη γίνεται πιο προσβάσιμη, απλή και εύκολη!