Για πολλές από εμάς, το αδυνάτισμα και η απώλεια λίπους είναι μια πολυετής διαδικασία με σκαμπανεβάσματα και απογοητεύσεις. Κι αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, επειδή επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο λανθασμένο μοτίβο, περιμένοντας να έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν αποφασίζουμε να χάσουμε βάρος, μπαίνουμε σε μια διαδικασία αυστηρού περιορισμού των θερμίδων σε συνδυασμό με τακτική αερόβια άσκηση. Όμως, η καρδιαγγειακή προπόνηση μάλλον δεν αποφέρει τα οφέλη που έχουμε κατά νου.
Φυσικά, το να είμαστε δραστήριοι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Αλλά τα άκρα, όπως οι crash diets που συνδέονται με το φαινόμενο γιο-γιο, τις συνεχείς δηλαδή αυξομειώσεις του βάρους και η προσήλωση μόνο στις ασκήσεις cardio και καθόλου σε ασκήσεις οικοδόμησης μυών λόγω της φοβίας μιας «ογκώδους» εμφάνισης, δεν βοηθούν. Μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι τα αποτελέσματα απώλειας βάρους από την καρδιαγγειακή άσκηση ήταν ασήμαντα.
Το cardio ανοίγει την όρεξη στις γυναίκες
Ίσως έχετε ακούσει ότι η άσκηση καταστέλλει την όρεξη. Έρευνα ωστόσο αποκάλυψε ότι αυτό ισχύει μόνο για τους άνδρες. Στις γυναίκες, η καρδιαγγειακή άσκηση ενίσχυσε, σύμφωνα με τα ευρήματα, την όρεξη, διαιωνίζοντας μάλιστα έναν άλλο κύκλο υπερφαγίας.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε πως όταν μια γυναίκα πάει για τρέξιμο, η όρεξή της αυξάνεται, οπότε τρώει. Εάν τρώει υπερβολικά, συχνά μπαίνει στον πειρασμό να τρέξει περισσότερο για να κάψει τις επιπλέον θερμίδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, καίει λιγότερο από όσο νομίζει, ενώ αυξάνει συνεχώς την όρεξή της. Με λίγα λόγια, τρέχει περισσότερο, τρώει περισσότερο, προπονείται πιο σκληρά, κουράζεται περισσότερο και βλέπει λιγότερα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περπάτημα δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα ως προς το αδυνάτισμα.
Άρα δεν πρέπει να κάνεις ξανά cardio για πιο γρήγορο αδυνάτισμα;
Το να παραμένει κανείς ενεργός είναι το ζητούμενο από πολλές απόψεις, όχι μονάχα όσον αφορά στην απώλεια λίπους. Αν υπάρχει μια cardio δραστηριότητα που αγαπάς, κάντην οπωσδήποτε. Απλά πρέπει να έχεις κατά νου ότι από μόνη της, έχει πιθανότατα ελάχιστη επίδραση στην απώλεια λίπους.
H υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), σύμφωνα με μελέτη από το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας στις ΗΠΑ, είναι πιο αποτελεσματική. Οι συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη παρατήρησαν μείωση του κοιλιακού λίπους κατά 20%.
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσεις, όπως είπαμε, την προπόνηση cardio. Ιδανικά, μπορείς να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει HIIT και οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης σου αρέσει, συμπεριλαμβανομένων των προπονήσεων cardio και ενδυνάμωσης.
Απέφυγε το λάθος μιας crash diet
Εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να πέσουμε στην παγίδα μιας crash diet, δηλαδή μιας πολύ αυστηρής και εξαντλητικής δίαιτας. Κι ενώ αυτές οι δίαιτες μπορεί να παρέχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη απώλειας βάρους, δεν αποτελούν μια ενδεδειγμένη επιλογή.
Κι αυτό διότι όταν κάνουμε μια τέτοια δίαιτα, η πρόσληψη των θερμίδων που λαμβάνουμε περιορίζονται απότομα και κατά πολύ και αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων με απαραίτητα για την υγεία μας θρεπτικά συστατικά. Σαν αποτέλεσμα, εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε σοβαρούς κινδύνους για το σώμα, το μυαλό αλλά και την ψυχική μας υγεία.
Επιπλέον μπορεί να υπάρξει:
Επιβράδυνση του μεταβολισμού
Δεδομένου ότι οι crash diets μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων πρέπει να γίνονται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.
Όταν καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που απαιτεί το σώμα σου, μπαίνεις σε μια κατάσταση λιμοκτονίας, η οποία επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να εξοικονομήσει το σώμα ενέργεια. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα, καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στην πρόσληψη χαμηλών θερμίδων και αποθηκεύει τελικά περισσότερο λίπος.
Απώλεια μυϊκής μάζας
Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν περιορίζεται η πρόσληψη θερμίδων, το σώμα αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών, η οποία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην υγεία.