Όπως έχουν επισημάνει οι επιστήμονες, οι νοσούντες με Covid-19 χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 20 ημέρες για να αναρρώσουν από τη νόσο μεταξύ των ετών 2020 και 2023. Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους πέντε ενήλικες χρειάστηκαν πάνω από τρεις μήνες, ένα φαινόμενο γνωστό πλέον σε όλους μας ως Long Covid. Τα συμπτώματα της Long Covid είναι ευρέως φάσματος, από κόπωση και δύσπνοια μέχρι πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.

Επιπλέον, οι επιστήμονες, παρακολουθώντας περισσότερους από 40.000 Αμερικανούς που είχαν μολυνθεί από τον ιό, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ταλαιπωρούνται με συμπτώματα Covid παρά τις λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 4.700 άτομα, τα οποία ήταν κατά μέσο όρο 61 ετών και κλήθηκαν να αναφέρουν μόνα τους πόσο καιρό χρειάστηκε για να αναρρώσουν μετά τη μόλυνση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι αντιμετώπισαν τη νόσο στο σπίτι είχαν μέσο χρόνο ανάρρωσης 33 ημερών. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν πέρασαν 58 ημέρες αναρρώνοντας ενώ τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid είχαν περίπου 70% λιγότερες πιθανότητες να περάσουν περισσότερο από τρεις μήνες για να αναρρώσουν.

Τέλος, η έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες με καρδιακά προβλήματα είναι πιο πιθανό να ταλαιπωρούνται με παρατεταμένα συμπτώματα.

Η κόρη του Ben Affleck εξομολογήθηκε τη δική της εμπειρία

Η κόρη του γνωστού ηθοποιού, Violet Aflleck, μιλώντας στο Συμβούλιο Εποπτών της Κομητείας του Λος Άντζελες, έκανε έκκληση να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, δηλώνοντας:

«Το 2019 μετά από μια σχετικά ασήμαντη ίωση αντιμετώπισα ένα πρόβλημα υγείας. Πλέον είμαι καλά, αλλά είδα από πρώτο χέρι ότι η ιατρική δεν έχει πάντα τη λύση στις συνέπειες ακόμα και ήπιων ιώσεων. Αυτό φάνηκε πιο έντονα στην πανδημία της COVID-19.

Μία στις δέκα λοιμώξεις οδηγούν σε Long Covid, μια δύσκολη νευρολογική και καρδιαγγειακή νόσο που μπορεί να στερήσει από τους ανθρώπους την ικανότητα να εργάζονται, να κινούνται, να βλέπουν, ακόμα και να σκέφτονται».

Η 18χρονη προέτρεψε το διοικητικό συμβούλιο να αντιμετωπίσει τη μακρά κρίση της Covid,  ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας σε νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια. Να υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες και καλός εξαερισμός σε κρατικές δομές όπως φυλακές και χώροι κράτησης και να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ιατρικές δομές. Προτείνει επίσης να επεκταθεί η διαθεσιμότητα σε δωρεάν τεστ υψηλής ποιότητας και θεραπείες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Network Open.