Με την κοινωνία μας να κάνει μια στροφή και να κινείται προς τον υγιεινό τρόπο ζωής, κατακλυζόμαστε από άρθρα και video που μας υποδεικνύουν τις υγιεινές συνήθειες που είναι καλό να ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Είμαστε αρκετά ενημερωμένοι για τον τρόπο ζωής που είναι καλύτερο να έχουμε, ειδικά στο κομμάτι της διατροφής. Γνωρίζουμε ποιες τροφές μας κάνουν καλό και ποιες μας βλάπτουν, αλλά στην πράξη φαίνεται να μην μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα όσα γνωρίζουμε. Αλλά για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Για να μάθουμε λοιπόν περισσότερα γύρω από τις παράξενες επιλογές μας πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στις ΗΠΑ με συμμετέχοντες γυναίκες από 18 έως 24 ετών χωρίς παιδιά, γυναίκες από 35 έως 45 ετών με παιδιά που πήγαιναν στο δημοτικό και άνδρες από 35 έως 50 ετών που ζουν με σύντροφο και έχουν παιδιά προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ερευνητές διάλεξαν αυτό το δείγμα, έτσι ώστε να έχουν μια ποικιλία στις ηλικίες, όπου οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να έρχονται φυσικά.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο διαλέγουν τι θα φάνε, πότε, πόσο αλλά και τι τους εμποδίζει από το να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρόλο που οι αποφάσεις αυτές καθορίζονται εν μέρει από τις γευστικές προτιμήσεις και τις εκτιμήσεις για την υγεία, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά άλλων παραγόντων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εκτός του ελέγχου του ατόμου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι διατροφικές προτιμήσεις άλλων μελών του σπιτιού, οι οικογενειακές δραστηριότητες, ο χώρος εργασίας και οι χρονικοί περιορισμοί, η ευκολία και η τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι τόσο κοστοβόρα όσο έχουμε την τάση να πιστεύουμε, απλά χρειάζεται προγραμματισμό έτσι ώστε να ετοιμάζει κανείς τα γεύματα του από το σπίτι και να μην χρειάζεται να επιλέγει τις “υγιεινές” τροφές από τα έτοιμα γεύματα που συνήθως είναι πράγματι πιο ακριβά.

Πώς οι υγιεινές συνήθειες θα είναι πιο εύκολες;

Οι άνθρωποι θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά, ή τουλάχιστον γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά καθώς φαίνεται μερικά πράγματα μπαίνουν στη μέση. Το κλειδί για τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι να γίνει εύκολη η υγιεινή διατροφή.

Για αυτό αξίζει να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σας έτσι ώστε οι υγιεινές συνήθειες να γίνουν παιχνιδάκι:

  • Προετοιμασία: Αν γνωρίζετε ότι μερικές ημέρες της εβδομάδας είναι πιο δύσκολες από άλλες, γεμάτες υποχρεώσεις, είναι σημαντικό να έχετε προετοιμάσει από προηγούμενες ημέρες τα γεύματα σας, για παράδειγμα από το Σαββατοκύριακο και να τα αποθηκέυετε στο ψυγείο σας.
  • Έχετε υγιεινά σνακ: Όταν η πείνα σας χτυπάει την πόρτα η ανθυγιεινή επιλογή είναι η πιο εύκολη και προσβάσιμη. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει με το να έχετε πάντα μαζί σας υγιεινά σνακ, τα οποία διατηρούνται στην τσάντα σας, όπως μερικά κομμένα λαχανικά, ένα φρούτο, μερικούς ξηρούς καρπούς.
  • Συζητήστε με την οικογένεια σας: Αν η οικογένεια σας έχει προτίμηση προς τις ποιο ανθυγιεινές επιλογές, συζητήστε μαζί τους για την αξία της υγιεινής διατροφής για εσάς και βρείτε εναλλακτικές επιλογές για όλους.
  • Κάντε υγιεινές επιλογές και έξω: Δεν είναι κακό να φάτε τρόφιμα απέξω, ωστόσο είναι σημαντικό αν θέλετε να κάνετε μια υγιεινή επιλογή, να γνωρίζετε ποια είναι αυτή. Επιλέξτε για παράδειγμα μια άλιπη πηγή πρωτεΐνης, που παρέχεται από τα περισσότερα εστιατόρια, αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα, καθώς και τις πολλές σάλτσες.