Έχεις καταφέρει και καθημερινά κάνεις τη γυμναστική σου! Εντάξει μπορεί να ζορίζεσαι να χωρέσεις στην ημέρα σου την δουλειά, τις προπονήσεις, την κοινωνική σου ζωή και την ξεκούραση σου, αλλά έχεις καταφέρει να βάλεις την γυμναστική σε προτεραιότητα, μετά την δουλειά σου και είσαι περήφανη για αυτό.
Όταν όμως το σκέφτεσαι λίγο παραπάνω, συνειδητοποιείς ότι οι σκέψεις σου για την προπόνηση σου μέσα στη μέρα είναι υπερβολικά πολλές, τόσο που κυριεύουν το μυαλό σου διαρκώς και αναρωτιέσαι, μήπως έχεις πάθει εμμονή με τη γυμναστική;
Τι είναι η εμμονή με τη γυμναστική
Η εμμονή με τη γυμναστική θα μπορούσε να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να σπαταλάς ώρες σκεπτόμενη πότε θα πας στο γυμναστήριο, τι είδους προπόνηση θα ήταν καλό να κάνεις. Διαφέρει από την υγιή σχέση με τη γυμναστική, καθώς έχει επικριτικό και τιμωρητικό χαρακτήρα, μπορεί να σε διαλύσει ψυχολογικά, δημιουργώντας σου άγχος.
Μερικά μόνο σημάδια που αποκαλύπτουν την εμμονή με τη γυμναστική είναι:
- Σκέφτεσαι διαρκώς την επόμενη προπόνηση σου
- Αισθάνεσαι ενοχές όταν χάνεις μια προπόνηση
- Έχεις αυξημένο άγχος για τη μη επίτευξη των στόχων γυμναστικής ή για τη σύγκριση με άλλους
- Κατακλύζεσαι από τάσεις της γυμναστικής και αγχώνεσαι να τις ακολουθήσεις
- Συγκρίνεις την προσωπική σου πρόοδο με των άλλων
- Ανησυχείς υπερβολικά για την εικόνα του σώματος σου και το επίπεδο φυσικής κατάστασης
- Αγχώνεσαι για την επίτευξη μιας συγκεκριμένης σωματικής διάπλασης
- Αναγκάζεις το σώμα σου σε υπερβολική άσκηση, ακόμη και όταν αυτή οδηγεί σε τραυματισμό, πόνο, άγχος ή εξουθένωση
- Έχεις ως προτεραιότητα την άσκηση έναντι άλλων σημαντικών πτυχών της ζωής, όπως η κοινωνικοποίηση, η ξεκούραση ή η εργασία
- Πιέζεσαι από τους φίλους, την οικογένεια ή την κοινωνία για τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου σωματικής δραστηριότητας
- Αναζητάς συνεχώς επικύρωση μέσω των επιτευγμάτων σου στη γυμναστική
Πώς θα την ξεπεράσεις
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τη ρίζα του προβλήματος, η οποία συνήθως είναι η εσωτερικευμένη χονδροφοβία και τα κοινωνικά πρότυπα που μας θέλουν όλους αδύνατους και γυμνασμένους.
Ύστερα, όπως σε όλες τις καταστάσεις που παλεύεις με εμμονές ή με τη σχέση σου με το σώμα σου, είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας με σκοπό να χτίσεις μια θετική και βιώσιμη στάση απέναντι στην άσκηση, εστιάζοντας στην απόλαυση, την υγεία και την ευεξία και όχι στον καταναγκασμό, το άγχος και την τελειοποίηση του σώματος.
Μερικές στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι οι εξής:
- Φάε: Πολλές φορές, η εμμονική άσκηση συνδέεται με την χαμηλή πρόσληψη τροφής. Όταν τρέφεσαι επαρκώς οι εμμονικές σκέψεις γύρω από την άσκηση μπορεί να μειωθούν.
- Βρες ισορροπία: Συνήθως δεν σκεφτόμαστε αρνητικά την ενασχόληση με την άσκηση, γιατί είμαστε μαθημένοι ότι είναι κάτι θετικό. Όμως χρειάζεται να υπάρχει μια ισορροπία. Ο εθισμός στην άσκηση δεν ορίζεται από την ποσότητα της εβδομαδιαίας άσκησης αλλά από τις αρνητικές συνέπειες που μερικές φορές γίνονται μεγαλύτερες από τα θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Ένα άτομο μπορεί να απολαμβάνει τη γυμναστική καθημερινά, αλλά αν αυτή οδηγεί σε τραυματισμούς, κοινωνική απομόνωση και εμμονικές σκέψεις σχετικά με την άσκηση, το άτομο αυτό μπορεί να χρειάζεται κάποιες αλλαγές.
- Αποδέξου τις σκέψεις σου: Όταν αρχίζεις και σκέφτεσαι τη γυμναστική και τις προπονήσεις σου, μην προσπαθήσεις να διώξεις τις σκέψεις σου. Αντ’ αυτού προσπάθησε να τις αποδεχθείς και απάντησε στον εαυτό σου. Όταν για παράδειγμα ο εαυτός σου σου λέει να γυμναστείς, γιατί θα πάρεις κιλά αν χάσεις μια μέρα, σκέψου λογικά, απάντησε στις σκέψεις σου ότι μια μέρα χωρίς να κάνεις έντονη προπόνηση δεν θα σε παχύνει, και ότι μια μικρή βόλτα γύρω από το σπίτι είναι αρκετή αν θες να βάλεις λίγη κίνηση στην ημέρα σου!