Η «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για άτομα με παχυσαρκία, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και του Baylor College of Medicine στο Τέξας των ΗΠΑ.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα σκοπεύει να αναπτύξει νέα ωκυτοκικά φάρμακα, μετά την ανακάλυψη μιας από τις γενετικές αιτίες πίσω από την ανάπτυξη παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, η απουσία του γονιδίου TRPC5 μπορεί να συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης και την υπερφαγία.
Τι είναι το γονίδιο TRPC5;
Το TRPC5 ανήκει στην οικογένεια γονιδίων που εμπλέκονται στην ανίχνευση αισθήσεων, όπως η θερμότητα, η γεύση και η αφή. Δρα στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι ελέγχει την όρεξη.
Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν λεπτομερέστερα αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, ανακάλυψαν ότι το TRPC5 δρα στα νευρικά κύτταρα που παράγουν ωκυτοκίνη, έναν τύπο ορμόνης που προάγει τα θετικά συναισθήματα.
Επιπλέον, φάνηκε ότι η διαγραφή του γονιδίου TRPC5 από τους νευρώνες της ωκυτοκίνης προκάλεσε συμπτώματα άγχους, υπερφαγία και μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Συγκεκριμένα, η ανάλυση των γενετικών δεδομένων έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες στερούνταν το γονίδιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με τα άτομα που έφεραν το γονίδιο.
Αντίθετα, η υπερέκφραση του TRPC5 στους νευρώνες της ωκυτοκίνης ανέτρεψε αυτά τα συμπτώματα.
Αυτό υποδηλώνει ότι η αποκατάσταση της ωκυτοκίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με ελλείποντα ή ελαττωματικά γονίδια TRPC5 – γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.
«Δείχνουμε ότι το TRPC5 παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση έμφυτων ανθρώπινων συμπεριφορών θεμελιωδών για την επιβίωση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης τροφής», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Άλλωστε, πολλές συμπεριφορές που υποθέτουμε ότι είναι υπό τον έλεγχό μας έχουν και βιολογική εξήγηση, είτε πρόκειται για διατροφική συμπεριφορά, είτε για άγχος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις», καταλήγουν.