Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει η αφορμή για να φροντίσετε το σώμα και την υγεία σας, να ασκηθείτε και να περάσετε καλά. Αξιοποιήστε τον χρόνο που θα περάσετε δίπλα στο νερό για να αναπτύξετε νέες δεξιότητες και να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας. Το windsurfing έχει ιστορία και πολλούς φανατικούς, οι οποίοι ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο για να απολαύσουν τους πιο όμορφους προορισμούς με ένα πανί και μια σανίδα. Πρόκειται για ένα άθλημα που αγκαλιάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και των επιπέδων δραστηριότητας.

Η Ελλάδα με το φως, τις μαγευτικές παραλίες που σβήνουν όλες τις έγνοιες και τους κορυφαίους προορισμούς θαλάσσιων σπορ ενδείκνυται για να δοκιμάσετε windsurfing για πρώτη φορά. Συναντήσαμε τον windsurfer Βασίλη Μαυρομάτη, ο οποίος μας έδωσε όσες πληροφορίες χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε windsurfing.

Η εμπειρία του windsurfing

«Θεωρείται πως ξεκίνησε το 1962 στην Αμερική. Σήμερα έχει εξελιχθεί ποικιλοτρόπως αποκτώντας πιο εξειδικευμένες υποκατηγορίες, όπως windsurf σε flat (χωρίς κύματα) νερό, wave windsurfing ή foiling, όπου η σανίδα αιωρείται μερικά εκατοστά πάνω από αυτό», μας λέει ο Βασίλης Μαυρομάτης, windsurfer, και εξηγεί αναλυτικά: «Η ιστιοσανίδα (στα ελληνικά) είναι ένα ατομικό σπορ ιστιοπλοΐας. Ο βασικός εξοπλισμός είναι μια σανίδα (board) με ένα πτερύγιο/φινάκι (fin) στην κάτω πλευρά του πίσω μέρους που λειτουργεί ως πηδάλιο και το σετ πανιού (rig), το οποίο αποτελείται από το ίδιο το πανί (sail), το άλμπουρο/κατάρτι (mast), τη μάτσα (boom), που είναι το σημείο επαφής του αναβάτη με το πανί (από εκεί κρατά το πανί), και το σύνδεσμο (joint) μεταξύ πανιού και σανίδας. Ο αναβάτης φορά μια ζώνη που λέγεται γάντζος (harness) και χρησιμεύει για να πιάνεται από τη μάτσα ώστε να ελέγχει το πανί με το βάρος του σώματός του. Η σανίδα πλέει στο νερό και η κίνηση γίνεται μέσω της εκμετάλλευσης του αέρα από το πανί, όπως σε όλα τα ιστιοπλοϊκά σπορ. Είναι ένα σχετικά δύσκολο από τεχνικής άποψης άθλημα, στο οποίο, ωστόσο, μπορείτε γρήγορα να μάθετε την απλή πλεύση. Η δυσκολία είναι να τελειοποιήσετε τα προχωρημένα στάδια (στροφές, windsurf σε κύμα κ.λπ.)».

Η αδεναλίνη στο κόκκινο

Σε ποιους απευθύνεται

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μαυρομάτη: «Τo windsurf είναι κατάλληλο για οποιονδήποτε μπορεί να κολυμπήσει και έχει άνεση στο νερό. Δεν υπάρχει προαπαιτούμενο επίπεδο δύναμης, φυσικής κατάστασης, πρότερης γνώσης ή ικανότητας ισορροπίας, ενώ και ηλικιακά έχει μεγάλο εύρος».

Οφέλη

«Προσφέρει αδρεναλίνη, κυρίως κατά το λεγόμενο “πλανάρισμα” (planing), όταν η σανίδα, εκτός από το πίσω μέρος της, έχει σηκωθεί. Αυτή την αίσθηση δεν την ξεχνάς ποτέ», μας περιγράφει ο ειδικός παραθέτοντας τα οφέλη του σπορ. «Γυμνάζει όλο το σώμα. Μπορεί να είναι από πολύ χαλαρό (μεγάλη σανίδα και πανί με λίγο αέρα) μέχρι και πολύ έντονο (μικρή σανίδα και πανί σε πολύ αέρα). Τα πόδια χορεύουν κρατώντας κόντρα πάνω στη σανίδα. Οι ραχιαίοι και τα χέρια ασκούνται όταν φοράς το γάντζο». Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γυμνασμένος για να ξεκινήσει. «Με το σωστό συνδυασμό πανιού και σανίδας, όλοι μπορούν να κάνουν windsurf – π.χ., ένας αρχάριος θα διαλέξει μεγάλη σανίδα για ευκολία και μικρό πανί για ελάχιστη κόπωση. Τέλος, ανεβαίνουν οι παλμοί και γυμνάζεται η καρδιά».

Ασφάλεια

Το windsurf για τον Βασίλη Μαυρομάτη είναι από τα πλέον ασφαλή θαλάσσια σπορ, αλλά, όπως σε όλα, χρειάζεται προσοχή. «Το σημαντικότερο είναι η κατάσταση της θάλασσας και του αέρα. Το άθλημα είναι πιο ευχάριστο όσο αυξάνεται ο αέρας, αλλά, αν ξεπεράσει τα όρια, γίνεται επικίνδυνο. Στην Ελλάδα υπάρχει νόμος που απαγορεύει την άσκηση ιστιοσανίδας από 6 μποφόρ και πάνω. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε και τα 5 μποφόρ. Επιβάλλεται να γνωρίζετε την περιοχή –αν υπάρχουν ρηχά σημεία ή ξέρες και έντονα ρεύματα που μπορεί να σας παρασύρουν αν πέσετε στο νερό– καθώς και την κατεύθυνση του ανέμου. Αν ο άνεμος πηγαίνει αντίθετα από την ακτή, δεν πρέπει να ξανοίγεστε. Να προσέχετε, επίσης, και τους κολυμβητές στην ανοιχτή θάλασσα γιατί το windsurf αναπτύσσει ταχύτητα. Το σωσίβιο είναι πάντα απαραίτητο, για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Ο έλεγχος του εξοπλισμού, και κυρίως του συνδέσμου που ενώνει τη σανίδα με το πανί, απαιτείται πριν από την άσκηση».

Απολαμβάνοντας μαγική θέα στο windsurfing

Πού θα κάνετε

Η Ελλάδα διαθέτει από τις καλύτερες συνθήκες στον κόσμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως λόγω των μελτεμιών. Στην Αττική θα πάτε στη Βάρκιζα, στη Λούτσα, στη Ραφήνα, στο Σούνιο, στην Ανάβυσσο, ακόμα και στη Βουλιαγμένη. Τα πιο δημοφιλή νησιά είναι η Πάρος (Χρυσή Ακτή), η Νάξος (Laguna Bay), η Ρόδος (Πρασονήσι και Ιαλυσός ή Τριάντα), η Κως, η Κάρπαθος, η Κρήτη, η παραλία Κέρος στη Λήμνο, η Άνδρος, η Λευκάδα (Βασιλική), η Σαντορίνη και πολλά ακόμα στο Αιγαίο.

Τι κερδίζετε κάνοντας σπορ στο νερό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Universitat Autònoma de Barcelona αλλά και τους λάτρεις, τα υδάτινα σπορ προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για το νου και το σώμα βελτιώνοντας την υγεία του οργανισμού συνολικά. Εμπιστευτείτε το νερό και τις δυνάμεις σας, και ανταποδοτικά θα λάβετε ψυχική ευεξία, ενδυνάμωση, τόνωση, καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων και κοινωνική αλληλεπίδραση. Επιπλέον, οι καταπραϋντικές ιδιότητες του νερού θα αυξήσουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας, ενώ η έντονη άσκηση και η προσπάθεια να κρατηθείτε στην επιφάνεια και να διατηρήσετε την ισορροπία σας θα οδηγήσουν στην έκκριση αδρεναλίνης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης εμφυσώντας σας μια θετική στάση για τη ζωή και μια πιο αισιόδοξη αντίληψη για τον κόσμο γύρω σας.