Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αποτελεί καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους και, κυρίως, για τις γυναίκες. Μια σειρά από συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, χρόνιο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου προκαλούν δυσφορία, άγχος και δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Αν υποφέρετε συχνά από όλα τα παραπάνω, καλό θα είναι να αποκλείσετε συγκεκριμένες παθολογικές αιτίες με τη βοήθεια του γιατρού σας και στη συνέχεια να αποδεχτείτε ότι έχετε και εσείς σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2023, το σύνδρομο του ευερέθιστου ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι παλιότερα (έως και 45 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα οποία δύο στους τρεις είναι γυναίκες). Δεν είναι τυχαίο ότι η υγεία του εντέρου καταλαμβάνει πολύ σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά ευεξίας με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση στοιχεία της McKinsey, ενώ η ζήτηση για συμπληρώματα διατροφής σχετικά με την υγεία του εντέρου αναμένεται να αγγίξει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2033.
Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;
Πράγματι, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν «παντρευτεί» το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό, ίσως, να οφείλεται κυρίως στις γυναικείες ορμόνες. Ιδιαίτερα, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο.
Αν και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να αναλύουν τον ρόλο τον ορμονών στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φαίνεται ότι οι αλλαγές στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη επηρεάζουν το έντερο, δημιουργώντας φούσκωμα, πόνο και αλλαγές στις λειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα να χειροτερεύει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία των ερευνών για την εμμηνόπαυση. Στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους, οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης παρουσιάζουν πιο υγιές εντερικό μικροβίωμα. Τέλος, με βάση διάφορες έρευνες το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει νευραλγικό ρόλο στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Ειδικότερα, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται πολύ περισσότερο από αυτοάνοσα νοσήματα, επομένως είναι και πιο ευάλωτες.
Το άγχος επιδεινώνει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Αποδεδειγμένα το άγχος κάνει κακό σε όλο το φάσμα της υγείας μας. Ιδιαίτερα το χρόνιο στρες που αντιμετωπίζουν, κυρίως, οι γυναίκες επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία του εντέρου τους. Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας και επηρεάζεται από το άγχος. Αν είστε συνεχώς ανήσυχοι και στρεσαρισμένοι, μην εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε φούσκωμα ή διάρροιες, κοιλιακό άλγος και δυσκοιλιότητα. Η ψυχολογία και το έντερο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Ξεκινήστε λοιπόν, να φροντίζετε περισσότερο τη ψυχολογία σας σε καθημερινή βάση. Ακολουθήστε όσες πρακτικές χρειάζεστε για είστε πιο ήρεμοι και χαλαροί. Συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο για να εξεταστείτε και ζητήστε του πιθανές οδηγίες για τη διατροφή σας και συμπληρώματα που θα ενισχύσουν την υγεία του εντέρου σας. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και μπορεί να βιώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου διαφορετικά.
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να γυμνάζεστε, να περνάτε καλά και να παρατηρήσετε οι ίδιοι τι σας ενοχλεί, πιθανόν, διατροφικά και πότε τα συμπτώματα χειροτερεύουν. Το πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα ακολουθεί τη ροή της υπόλοιπης ζωής μας και οφείλουμε να το ακούμε. Ίσως έχει κάτι σημαντικό να μας πει που μπορεί να αλλάξει τη ρουτίνα της ευεξίας μας, λειτουργώντας θετικά προς την ευζωία.