Πολλοί άνθρωποι λοιπόν, αναρωτιούνται ποια είναι η «τέλεια δίαιτα» που αν την κάνουν, χωρίς πολύ κόπο, θα δουν το σώμα τους να αλλάζει εντυπωσιακά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλοί ακόμη, ψάχνουν το «ιδανικό συστατικό» που θα τους βοηθήσει να χάσουν το περιττό λίπος. Άλλοι δοκιμάζουν δίαιτες που έχουν ακολουθούν φίλοι τους ή διάσημα πρόσωπα και δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν λειτουργεί το ίδιο σε εκείνους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία «τέλεια δίαιτα» ή κανένα superfood (υπερτροφή) που θα μας βοηθήσει να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και έχει μοναδικές ανάγκες.

Γι’ αυτό μην απογοητεύεσαι και βρες ποια δίαιτα σου ταιριάζει σύμφωνα με τους στόχους και τις ιδιαιτερότητές σου:

Αν θες να χάσεις γρήγορα κιλά

Κάθε φορά που τρως, μεταγευματικά και για διάστημα δύο ωρών, ανεβαίνει η ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην καύση των υδατανθράκων –που αποτελούν το κύριο καύσιμο του οργανισμού– και στην αποθήκευση των λοιπών θρεπτικών συστατικών στη μυϊκή μάζα και στο λίπος.

Όταν η ινσουλίνη πέσει, μετά το δίωρο, ο οργανισμός, για να διατηρήσει τις λειτουργίες του, «καίει» λίπος και μυϊκή μάζα. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά, τότε ο οργανισμός είναι σε fasting, δηλαδή, σε νηστεία. Αυτή είναι και η φάση που αδυνατίζεις.

Όσο περισσότερες ώρες είναι χαμηλή η ινσουλίνη –είσαι σε fasting– τόσο περισσότερο αδυνατίζεις. Αυτή είναι η θεωρία της διαλειμματικής νηστείας.

Δες το πλάνο για να τα καταφέρεις, σχεδιασμένο από Ειδικό Παθολόγο-Διατροφολόγο.

Αν έχεις κατακράτηση

Άνθρωποι που ζυγίζονται κάθε μέρα πολλές φορές βλέπουν μεταβολές στα κιλά που δείχνει η ζυγαριά από μέρα σε μέρα.

Οι μεταβολές αυτές μπορεί να είναι μικρές αλλά μπορεί να είναι και αρκετά σημαντικές. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει καθώς αυτές οι αλλαγές οφείλονται κυρίως στις μεταβολές των υγρών στο σώμα μας. Συχνά ακούμε τον όρο «κατακράτηση υγρών» στον οποίο αποδίδεται όλη αυτή η αγχώδης για πολλούς κατάσταση.

Διώξτε το περιττό βάρος που οφείλεται στην κατακράτηση ακολουθώντας αυτό το ενδεικτικό πλάνο.

Αν θες να ζήσεις περισσότερο και να προστατεύσεις τον πλανήτη

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και την υγεία του πλανήτη. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα ευεργετικό διατροφικό πρόγραμμα, με πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό, το οποίο ονομάζεται Planetary Health Diet (PHD).

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 206.404 εθελοντών και είδαν ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή που έμοιαζε περισσότερο με τη δίαιτα PHD – δηλαδή περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερα ζωικά ή επεξεργασμένα προϊόντα – είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, από οποιαδήποτε αιτία (π.χ. καρκίνο, καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα).

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, σε σύγκριση με τα άλλα διατροφικά πλάνα, η PHD δίαιτα είχε 29% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 21% χαμηλότερη ανάγκη σε λιπάσματα και 51% χαμηλότερη χρήση καλλιεργήσιμης γης.

Αν έχεις υπέρταση ή θέλεις να προστατεύσεις την καρδιά σου

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) αναπτύχθηκε από τo Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ειδικά για εσένα!

Αποτελεί μια δίαιτα με ελεγχόμενες θερμίδες που περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων και λαχανικών, καθημερινές μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας και περιορισμένες ποσότητες λιπαρών.

Αν υποφέρεις από συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες

Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) εστιάζει σε φυσικές φρέσκες τροφές και δίνει έμφαση στα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενώ περιορίζει τις ζωικές τροφές και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, που συνδέονται και τα δύο με νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι γυναίκες που ακολουθούσαν την δίαιτα MIND μακροπρόθεσμα, τρώγοντας περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρούς πονοκεφάλους.

Αν σε ταλαιπωρεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs σχεδιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας για τη διαχείριση του ΣΕΕ.

Το ακρονύμιο FODMAP «προδίδει» τα διατροφικά στοιχεία που επιδεινώνουν το πρήξιμο και τον πόνο στην περιοχή της κοιλιάς:

  • Fermentable (ζυμώσιμοι).
  • Oligosaccharides (ολιγοσακχαρίτες, όπως αυτοί που περιέχονται στα σιτηρά και τα όσπρια).
  • Disaccharides (δισακχαρίτες όπως λακτόζη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Monosaccharides (μονοσακχαρίτες, όπως η φρουκτόζη).
  • Polyols (πολυόλες, όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη και η μαλιτόλη).

Αποφεύγοντας τα παραπάνω θα απαλλαγείς σταδιακά από τα ενοχλητικά συμπτώματα του ΣΕΕ, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής σου.

Αν θες να ρίξεις τη χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα

Με σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία συνδέει τη χορτοφαγική διατροφή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Το διατροφικό πείραμα σε δίδυμα αδέλφια έδειξε ότι η φυτική δίαιτα πέτυχε σε βάθος δύο μηνών σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, ινσουλίνης και το σωματικό βάρος, συγκριτικά με μια διατροφή που περιέχει ζωικές πρωτεΐνες.

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες. Αν το αφαιρέσεις από τη διατροφή σου θα μπορούσες να δεις αλλαγές στη ζυγαριά.

Επιπλέον, η υψηλή ποσότητα κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και σε σοβαρές καρδιαγγειακές νόσους.