Μακροβούτια στα καταγάλανα νερά, ατελείωτη διασκέδαση με watersports ή χαλάρωση στην ξαπλώστρα κάτω από την σκιά; Όπως και εάν επιλέξεις να περάσεις τις φετινές καλοκαιρινές σου διακοπές, ένα είναι σίγουρο… Σίγουρα θέλεις να αποφύγεις την ουρολοίμωξη και τα ενοχλητικά της συμπτώματα, με πιο χαρακτηριστικό την επώδυνη ούρηση.

Ενώ οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούν ανησυχία στις γυναίκες όλο τον χρόνο, καθώς είναι πιο πιθανό να τις εμφανίσουν συγκριτικά με τους άνδρες, το καλοκαίρι με τις υψηλές του θερμοκρασίες αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. Τα καλά νέα είναι όμως, ότι μπορείς με μερικές απλές και εύκολες συνήθειες να την αποφύγεις.

Πώς θα αποφύγεις την ουρολοίμωξη στις διακοπές

Εάν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο, αυτά που πρέπει να προσέξεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμα και όταν δεν βρίσκεσαι σε διακοπές, περιλαμβάνουν:

#1

Πρόσεξε τα νερά της θάλασσας και της πισίνας

Το κολύμπι πρόκειται για μία από τις αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού κι όχι αδίκως, αφού μας δροσίζει και μας βοηθά να διατηρήσουμε την φόρμα μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγεις παραλίες και πισίνες που γνωρίζεις ότι είναι καθαρές για να μειώσεις τον κίνδυνο μολύνσεων.

#2

Άλλαξε μαγιό

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να περάσεις την ημέρα στην παραλία με το αγαπημένο σου μαγιό, δεν είναι καλύτερη ιδέα εάν θέλεις να αποφύγεις την ουρολοίμωξη και τα επώδυνά της συμπτώματα. Αυτό διότι τα βακτήρια προτιμούν την θερμότητα αλλά και το υγρό περιβάλλον του βρεγμένου μαγιό. Για αυτό, μόλις βγεις από την θάλασσα ή την πισίνα είναι σημαντικό να αλλάζεις με ένα στεγνό.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αφού ολοκληρώσεις την γυμναστική σου. Φρόντισε και τότε να αλλάζεις ρούχα και εσώρουχο, καθώς και τα ιδρωμένα ρούχα μπορεί να φιλοξενήσουν επιβλαβή βακτήρια.

#3

Νερό και πάλι νερό

Η ενυδάτωση είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την αποφυγή ουρολοιμώξεων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συνολικά. Ειδικά το καλοκαίρι, που εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών ιδρώνουμε περισσότερο, είναι σημαντικό να πίνεις άφθονα υγρά για να παραμένεις διαρκώς ενυδατωμένη και να αποφύγεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της αφυδάτωσης.