Συνήθως όταν ασκούμαστε αναζητάμε την ένταση. Μια καλή προπόνηση, όμως, περιλαμβάνει και πιο χαλαρές ασκήσεις που βελτιώνουν την κινητικότητα αλλά και διατάσεις για το ζέσταμα και την αποθεραπεία των μυών. Αν οι διατάσεις συμβάλλουν στην ευλυγισία των μυών, οι ασκήσεις κινητικότητας βοηθούν τις αρθρώσεις να φτάσουν στο μέγιστο εύρος της κίνησής τους.

Αυτού το είδους οι ασκήσεις είναι απαραίτητες πριν από αθλήματα όπως το τρέξιμο ή το τένις κ.α., για να μην καταπονηθούν οι μύες και ερεθιστούν οι αρθρώσεις.

Σε μια ανασκόπηση μελετών του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sports Sciences, τα αποτελέσματα από 22 μελέτες έδειξαν πως οι τεχνικές κινητικότητας που συμπεριλαμβάνονται στη γιόγκα, το πιλάτες, στις διατάσεις και τον χορό μπορεί να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση. Ωστόσο, οι ασκήσεις κινητικότητας είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική υγεία του ατόμου. Αν προετοιμάζετε σωστά το σώμα σας, αποφεύγετε ταυτόχρονα πιθανούς τραυματισμούς και αντέχετε περισσότερο στην προπόνηση.

Άλλο ασκήσεις κινητικότητας άλλο διατάσεις

Δεν πρέπει να μπερδεύετε τις διατάσεις με τις ασκήσεις κινητικότητας. Στις διατάσεις καλείστε να κρατήσετε τη θέση για μερικά λεπτά, ενισχύοντας την ευλυγισία των μυών σας. Στις ασκήσεις κινητικότητας επικεντρώνεστε στην κίνηση των αρθρώσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων παράγεται αρθρικό υγρό, το οποίο προστατεύει τις αρθρώσεις από την τριβή. Επιπλέον, η κινητικότητα κάνει τους μυς πιο ελαστικούς και αυξάνει τον νευρομυϊκό συντονισμό με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση των μυών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες οι ασκήσεις κινητικότητας φαίνεται να ενισχύουν και τη συνολική στάση του σώματος και τον συντονισμό του.

Οι ασκήσεις κινητικότητας ως καθημερινή ρουτίνα

Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε ότι οι διατάσεις δεν είναι αρκετές για τη βέλτιστη σωματική απόδοση είτε πριν από την άθληση είτε κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι μύες μας πρέπει αν είναι ελαστικοί και σε πλήρη κίνηση για καθημερινές εργασίες όπως το να ανέβουμε σκαλιά ή να τρέξουμε για να προλάβουμε το λεωφορείο κουβαλώντας τις τσάντες από τα ψώνια της μέρας.

Καθορίστε, λοιπόν, λίγα λεπτά μέσα στη μέρα σας για να κινήσετε κάθε άρθρωση για λίγα λεπτά. Μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μετά το πρωινό ξύπνημα. Οι επιστήμονες τοποθετούνται υπέρ της συχνότητας έναντι του όγκου. Να καταφεύγετε τακτικά σε ασκήσεις κινητικότητας. Μην σας αγχώνει η διάρκεια. Οι ασκήσεις αυτές είναι πολύ απλές. Φανταστείτε απλούς κύκλους στα χέρια σαν να κολυμπάτε, περιστροφές των ισχύων και τέντωμα του λαιμού. Σκεφτείτε αν καλείστε να ανταπεξέλθετε σε μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα αργότερα και προσαρμόστε αναλόγως τις προκαταρτικές κινήσεις των αρθρώσεών σας. Ακόμα, όμως, και αν κάνετε pilates ή ασκήσεις με βάρη βοηθάτε αυτόματα το σώμα και τις αρθρώσεις σας με τις απαραίτητες ασκήσεις κινητικότητας, υποστηρίζει μια ερευνητική ανασκόπηση του 2023 που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine. Εσείς απλώς να θυμάστε ότι καθημερινά θα πρέπει να θέτετε τις αρθρώσεις σας σε κίνηση.