Όλοι γνωρίζουμε πως τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη έχουν συνδεθεί με αύξηση βάρους και προβλήματα υγείας. Δεν είναι επίσης μυστικό πως το νερό ήταν, είναι και θα είναι η κορυφαία επιλογή για ενυδάτωση. Όμως, ποιος δεν αναζητά την ποικιλία; Με τι λοιπόν να το συνδυάσουμε ώστε να μην μας είναι… βαρετό; Με τι θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε για να ξεδιψάσουμε μέσα στην ημέρα;
#1 Νερό καρύδας
Το νερό καρύδας, το οποίο είναι το διαυγές υγρό που βρίσκεται μέσα στις καρύδες, έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση ξηρών καρπών και είναι χαμηλό σε ζάχαρη και θερμίδες.
Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ηλεκτρολυτών και περιέχει ιχνοστοιχεία όπως χαλκό, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Έτσι, μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.
Αν πίνετε νερό καρύδας για να ενυδατωθείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι σε ένα γεύμα ή σνακ μετά την προπόνηση για να αναπληρώσετε το νάτριο που χάνεται μέσω του ιδρώτα, μιας και το νερό καρύδας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό.
#2 Χυμός πορτοκαλιού
Ενώ όλοι οι χυμοί συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών και μερικές φορές έχουν πιο αναζωογονητική γεύση από το νερό, παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού κατατάσσεται υψηλότερα από πολλά άλλα ροφήματα σε δείκτες ενυδάτωσης. Άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να είναι εξίσου ενυδατικός με ένα αθλητικό ποτό, χάρη στο μείγμα ηλεκτρολυτών και υδατανθράκων. Τέλος, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.
#3 Χυμός ροδιού
Κάθε γουλιά αυτού του χυμού έχει μια απολαυστική γλυκιά γεύση και πολλά διατροφικά οφέλη.
Συνήθως, τα φρούτα χάνουν τις ιδιότητές τους όταν βγάζουμε το χυμό τους. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι ο χυμός από ρόδι διατηρεί τις ιδιότητες του ίδιου του καρπού, γεγονός που τον καθιστά μοναδικό.
Το ρόδι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνη C και κάλιο. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό του ροδιού, και ιδιαίτερα των ανθοκυανινών, των τανινών και των πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει τις αρτηρίες μας από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης. Επιπλέον, ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από ό,τι το κόκκινο κρασί, το σταφύλι, το πράσινο τσάι ή ο χυμός πορτοκαλιού. Ένα μικρό ποτήρι χυμός ροδιού ξεπερνά κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε μονάδες της κλίμακας ORAC, που μετρά την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες.
Μεταξύ άλλων:
- Καταπολεμά τις φλεγμονές.
- Συντελεί στην προστασία από τον καρκίνο.
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών.
- Έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
- Ο χυμός τους βοηθά σε περιπτώσεις διάρροιας χάρη στις στυπτικές του ιδιότητες.
- Συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.
#4 Νερό με λεμόνι
Μερικές φορές τα πιο απλά ροφήματα είναι και τα καλύτερα. Ένα στυμμένο λεμόνι στο παγωμένο νερό όχι μόνο ενισχύει τη γεύση, αλλά μας παρέχει επίσης βιταμίνη C και πολλά άλλα ευεργετικά αντιοξειδωτικά.
Τα λεμόνια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή άλλων ενυδατικών και ωφέλιμων αφεψημάτων όπως νερό με χυμό λεμόνι, αγγούρι και μέντα.
#5 Κεφίρ
Αν έχετε διάθεση για ένα κρεμώδες ρόφημα, γιατί να μην καταναλώσετε λίγο κεφίρ; Παρόμοια με το γιαούρτι, το κεφίρ περιέχει προβιοτικά που υποστηρίζουν την πέψη, την υγεία του εντέρου και την ανοσοποιητική λειτουργία. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης.