Σύμφωνα με διάφορες επιδημιολογικές μελέτες και εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 10-12% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει κάποιας μορφής δυσκολία στην προσπάθειά του να αποκτήσει απογόνους.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 80-90 εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια, στα οποία προστίθενται περίπου 2 εκατομμύρια νέα ζευγάρια ετησίως, με τάση για αύξηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που δεν αφήνουν ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει. Γι’ αυτό το κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζεται ξεχωριστά ανάλογα με την περίπτωση.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα με την ύπαρξη πολλών δραστικών τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι δυνατή η αντιμετώπιση των περισσοτέρων μορφών υπογονιμότητας.

Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro fertilization, IVF).

Η φυσιολογική γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στη σάλπιγγα της γυναίκας. Όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει φυσιολογικά η γονιμοποίηση μέσα στο σώμα της γυναίκας, με την εξωσωματική γονιμοποίηση αυτή η οδός παρακάμπτεται και η γονιμοποίηση γίνεται στο εργαστήριο.

Για να καταλήξει η γονιμοποίηση in vitro σε κύηση πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία όλα τα παρακάτω βήματα:

  1. Έλεγχος γονιμότητας και διενέργεια προαπαιτούμενων εξετάσεων.
  2. Ορμονική διέγερση των ωοθηκών.
  3. Λήψη των ώριμων ωαρίων από την ωοθήκη.
  4. Λήψη σπέρματος από τον σύζυγο/δότη.
  5. Γονιμοποίηση των ωαρίων με σπέρμα στο εργαστήριο.
  6. Καλλιέργεια των εμβρύων.
  7. Μεταφορά των βιώσιμων εμβρύων στη μήτρα.
  8. Ωχρινική υποστήριξη και τεστ εγκυμοσύνης.

Η πιθανότητα επιτυχίας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ζευγαριού και το αίτιο της υπογονιμότητας.

Το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται από 60% έως 65% για τα γενετικά υγιή έμβρυα. Οι πιθανότητες αυτές μειώνονται όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχει παθήσεις της μήτρας που δυσχεραίνουν την εμφύτευση του εμβρύου.

Επανάσταση στην εξωσωματική

Τώρα, ερευνητές στην Κίνα παρουσιάζουν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στο Άμστερνταμ ένα νέο μοντέλο τρισδιάστατης απεικόνισης βλαστοκύστεων που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Smart info: Η βλαστοκύστη είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου μετά από 5 ημέρες καλλιέργειας στο εργαστήριο και είναι δείγμα ομαλής εξέλιξης και υψηλής δυναμικής ενός εμβρύου.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, εισάγει μια κλινικά εφαρμόσιμη τρισδιάστατη μέθοδο αξιολόγησης και αποκαλύπτει προηγουμένως μη αναγνωρισμένα χαρακτηριστικά των βλαστοκύστεων.

Μάλιστα, η τεχνολογία EmbryoScope+ φαίνεται ότι παρέχει λεπτομερείς απεικονίσεις βλαστοκύστεων με 90% ακριβεία.

«Η ποιότητα των βλαστοκύστεων αξιολογείται με δισδιάστατες μεθόδους που στερούνται βάθους και ολοκληρωμένων δεικτών», εξηγεί η ερευνητική ομάδα. «Αν και υπάρχουν κάποιες τρισδιάστατες μέθοδοι, δεν είναι πρακτικές ή ασφαλείς για κλινική χρήση. Το μοντέλο μας γεφυρώνει αυτό το κενό», προσθέτει.

«Στόχος μας είναι αυτή η πρακτική να καθιερωθεί στη διαδικασία της εξωσωματικής, δίνοντας ελπίδες στα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Το EmbryoScope+ είναι πολλά υποσχόμενο μοντέλο που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά η κλινική εφαρμογή του θα πρέπει να προσεγγιστεί με προσεκτική εξέταση και περαιτέρω έρευνα», σχολιάζει ο Ο Dr. Anis Feki, εκλεγμένος πρόεδρος της ESHRE.