Πολλοί από τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή δεν είναι υπό τον έλεγχό μας. Πολλές από τις σκέψεις και τις πράξεις που κάνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι/ες μπορούν να μεγιστοποιήσουν το στρες και τις αρνητικές σκέψεις μας. Είναι σώφρον, λοιπόν, να σταματήσετε να κάνετε πράγματα που μπορεί να διαιωνίσουν και να επιδεινώσουν τα επίπεδα του στρες και αντ’ αυτού να βοηθήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να γίνει καλύτερος. Ποια είναι, όμως, αυτά, στα οποία πρέπει να βάλετε ένα stop;

#1

Μη μηρυκάζετε

Όλοι αντιμετωπίζουμε πράγματα που μας προκαλούν άγχος. Είναι φυσικό να σκέφτεστε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση ώστε να την αλλάξετε. Μερικές φορές, όμως, μπορεί να «γλιστρήσετε» σε έναν τύπο σκέψης που δεν είναι παραγωγικός, υπερβολικά αρνητικός και δημιουργεί εμμονές. Αυτός ο τύπος σκέψης είναι γνωστός ως μηρυκασμός -επαναλαμβάνετε στο μυαλό σας τις αρνητικές σκέψεις, εστιάζετε στο τι πήγε στραβά παρά στο τι μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε τα πράγματα. Ο μηρυκασμός μπορεί να γίνει συνήθεια. Τα καλά νέα είναι ότι οι συνήθειες μπορούν να κοπούν, ακόμα και αυτές που έχουν να κάνουν με τη σκέψη.

#2

Μη χάνετε τον ύπνο σας

Η στέρηση ύπνου μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση του άγχους. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο. Εξασκηθείτε ώστε να κοιμάστε σωστά -μη βλέπετε τηλεόραση ή είστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή πριν πέσετε στο κρεβάτι, πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και φροντίστε το δωμάτιο να είναι τελείως σκοτεινό.

#3

Πείτε «όχι» στο junk food

Λένε ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Ακριβώς όπως ο χαμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει την αντιδραστικότητά σας, το ίδιο μπορεί και η λάθος διατροφή. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει αυτό που λαχταράτε να φάτε εκείνη τη στιγμή και να οδηγήσει σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού.

#4

Μη βασίζεστε σε άτομα που δεν είναι πραγματικοί φίλοι σας

Όταν βιώνουμε στιγμές άγχους, η συναισθηματική υποστήριξη, η βοήθεια και η σταθερότητα που μας προσφέρουν οι φίλοι μπορεί να είναι αρκετά για να νιώσουμε καλύτερα και να ανακουφιστούμε. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τους εαυτούς τους να αναζητούν σχέσεις περισσότερο όταν βρίσκονται υπό πίεση, οι οποίες όμως μπορεί να μην είναι πραγματικές και να δημιουργούνται συχνά συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να καταλήγετε να περιβάλλεστε από τοξικά και χειριστικά άτομα.

Το άγχος μιας συγκρουσιακής σχέσης μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία σας. Σχέσεις που άλλοτε είναι υποστηρικτικές και άλλοτε απρόβλεπτα γεμάτες συγκρούσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες επειδή υπάρχει μια υποκείμενη αίσθηση αβεβαιότητας κι έντασης. Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να γνωρίζετε πότε να εγκαταλείψετε μια τοξική σχέση, αλλά να ξέρετε πώς να διατηρήσετε όλες τις σχέσεις στη ζωή σας όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

#5

Μην παραφορτώνετε το πρόγραμμά σας

Μπορεί να θέλετε να τα φέρετε όλα εις πέρας, αλλά το να μάθετε να λέτε «όχι» στις υπερβολικές απαιτήσεις και να κόψετε τα πράγματα στη ζωή σας που σας αγχώνουν είναι εξαιρετικές στρατηγικές για την καλλιέργεια της εσωτερικής γαλήνης σας. Και να θυμάστε το εξής: Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα σε μια μέρα και να κατακλύζεστε από άγχος.

#6

Μη σκέφτεστε αρνητικά

Τα μοτίβα σκέψης μπορεί να είναι συνηθισμένα και αυτό που σκέφτεστε συνήθως «χρωματίζει» θετικά ή αρνητικά τον κόσμο σας και συμβάλλει με τη σειρά του στα επίπεδα άγχους σας. Εάν μπορείτε να διατηρήσετε έναν βαθμό αισιοδοξίας στις σκέψεις σας, τα επίπεδα άγχους σας θα μειωθούν σημαντικά.

#7

Μην αναβάλλετε τη γυμναστική

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο άγχος βραχυπρόθεσμα και να ενισχύσετε την ανθεκτικότητά σας στο άγχος μακροπρόθεσμα. Πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό, αλλά δυσκολεύονται να σηκωθούν από τον καναπέ σε τακτική βάση, ειδικά όταν είναι στρεσαρισμένοι. Βρείτε το είδος της γυμναστικής που σας γεμίζει χαρά και ανυπομονείτε κάθε μέρα να έρθει η ώρα να το κάνετε και δεν θα αναβάλετε την άσκηση ποτέ ξανά.

#8

Σταματήστε να ανησυχείτε διαρκώς

Το να ανησυχείτε σε καταστάσεις φόβου, τρόμου και πανικού, πρόκειται για μια λογική αντίδραση. Η αναγνώριση όμως των επιλογών που έχετε -ακόμα κι αν δεν είναι αυτές που θα θέλατε να είχατε- μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη δύναμη.

#9

Μην ξεχνάτε να είστε ευγνώμονες

Κάθε πρόκληση στη ζωή προσφέρει ένα δώρο αν το αναζητήσετε. Να είστε ευγνώμονες για τα μαθήματα που παίρνετε στη ζωή, ακόμα και όταν είναι δύσκολα. Η ανάπτυξη μιας στάσης ευγνωμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι/ες και να εκτιμάτε περισσότερο αυτό που έχετε, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στο να δείτε ευκαιρίες που διαφορετικά μπορεί να χάνατε εάν εστιάζατε κυρίως σε πράγματα που σας αγχώνουν.

#10

Μην κάνετε τα στραβά μάτια σ το… στρες

Οι άνθρωποι συχνά δεν αντιμετωπίζουν το άγχος τους με προληπτικό τρόπο έως ότου αισθανθούν κατακλυσμένοι από αυτό, και συχνά τότε, τείνουν να είναι αντιδραστικοί και όχι προληπτικοί, κάτι που δεν οδηγεί πάντα στην καλύτερη λήψη αποφάσεων. Ενισχύστε την ανθεκτικότητά σας στο στρες λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα με τακτική αυτοφροντίδα.

Είναι σημαντικό να έχετε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης του άγχους που να περιλαμβάνει όχι μόνο την εξάλειψη των στρεσογόνων παραγόντων και τη διαχείριση του άγχους που νιώθετε την εκάστοτε στιγμή, αλλά και τη διατήρηση των σημαδιών του άγχους που αντιμετωπίζετε, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε γρήγορα δράση εάν παρατηρήστε ότι τα επίπεδα άγχους έχουν πάρει τον ανήφορο.