Το σώμα μας είναι τέλειο με τις ατέλειές του και, ευτυχώς, ο εφιάλτης του «πώς μας βλέπουν οι άλλοι» που κάποτε στοίχειωνε τις περισσότερες γυναίκες, ειδικά όταν άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για την παραλία, ανήκει στο παρελθόν. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως ο δρόμος για μια ουσιαστικά ευτυχισμένη ζωή ξεκινάει από την αυτοαγάπη και την άνευ όρων αποδοχή του εαυτού μας και πως, η όποια απόφασή μας γύρω από την εικόνα μας δεν φιλτράρεται μέσα από την ματιά των άλλων, αλλά είναι αποκλειστικά και μόνο δική μας επιθυμία.

Αν, λοιπόν, αυτό που επιθυμείτε αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα, τις ραγάδες ή τη χαλάρωση στο σώμα σας, σας έχουμε καλά νέα: η σύγχρονη κοσμετολογία έρχεται να γίνει ένας ακόμα ισχυρός σύμμαχός σας που, μαζί με την ισορροπημένη διατροφή, την κατανάλωση νερού και την συστηματική άσκηση, δίνουν ορατά αποτελέσματα βελτίωσης. Όπως μας εξηγεί η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου, «η κυτταρίτιδα είναι αισθητικό και όχι ιατρικό πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται στο 80% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Θα λέγαμε πως είναι η ανομοιόμορφη όψη του δέρματος σε περιοχές που συνήθως εναποτίθεται το λίπος στο γυναικείο σώμα και η εμφάνισή της δεν συνδέεται απαραίτητα με το βάρος, καθώς ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της ακόμα και σε πολύ αδύνατες γυναίκες».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κατασκευαστικό θέμα στη δομή του δέρματος: «Το λίπος στις γυναίκες μαζεύεται σε «σακουλάκια» που περιβάλλονται από χαλαρό περίβλημα και που, όταν αυτά διογκώνονται, σπρώχνουν την λεπτή επιδερμίδα προς τα πάνω με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η χαρακτηριστική καπιτονέ όψη. Στους άνδρες, όμως, το δέρμα είναι καλύτερης ποιότητας, αυτά τα «σακουλάκια» λίπους ακόμα και όταν διογκώνονται συγκρατούνται από ένα ισχυρό περίβλημα και δεν προβάλλουν στο δέρμα- για αυτό και η κυτταρίτιδα είναι κυρίως γένους θηλυκού», εξηγεί η ειδικός και προσθέτει: «Επιπλέον λόγος πίσω από την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι ότι στις γυναίκες υπάρχουν σύνδεσμοι μεταξύ λίπους και επιδερμίδας, οι οποίοι καθηλώνουν το δέρμα δημιουργώντας «λακκούβες». Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός πως με την πάροδο του χρόνου το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνονται με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπταίνει και να χάνει τη σφριγηλότητά του, γίνεται ακόμα πιο κατανοητό γιατί η ανάγλυφη όψη της κυτταρίτιδας γίνεται πιο αισθητή καθώς μεγαλώνουμε αλλά και γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωπες και με τη χαλάρωση».

Υπάρχει λύση; «Σίγουρα η σωστή διατροφή, ο έλεγχος του βάρους, η συστηματική άσκηση, η κατανάλωση νερού, αλλά και η χρήση ενός προϊόντος φροντίδας με στοχευμένη δράση (παρότι τα συστατικά μιας καλλυντικής σύνθεσης δεν μπορούν να φτάσουν σε μεγάλο βάθος στο δέρμα) βοηθούν στην βελτίωση της όψης της κυτταρίτιδας. Ουσιαστικό αποτέλεσμα, όμως, δίνουν οι εξειδικευμένες θεραπείες στο ιατρείο όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες και η μεσοθεραπεία με λιπολυτικές ουσίες καθώς και με ουσίες που βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία και βοηθούν να «ξεπρηστεί» η περιοχή με κυτταρίτιδα. Επίσης, οι ενέσιμοι βιοδιεγέρτες κολλαγόνου καταπολεμούν την επιδερμιδική χαλάρωση και μειώνουν την αίσθηση της ανάγλυφης όψης, ενώ τα νήματα με τοποθέτηση πλέγματος είναι μια εξαιρετική και γρήγορη λύση για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος και την διόρθωση επίμονων σημείων», απαντά η ειδικός.

Έξυπνες συνθέσεις νέας γενιάς που βάζουν στο στόχαστρο κυτταρίτιδα ή/και χαλάρωση:

Frezyderm Triple Effect Body Contouring Frosted Gel

«Έξυπνο» τζελ για μείωση της κυτταρίτιδας και του όγκου των λιποαποθηκών, εντατικό αδυνάτισμα, σύσφιγξη και αναδιαμόρφωση των γραμμών του σώματος σε μηρούς, γλουτούς, μπράτσα και κοιλιά. Τα καινοτόμα ενεργά συστατικά του μιμούνται τα σωματομετρικά οφέλη της αερόβιας άσκησης ενώ η υφή του αφήνει στο δέρμα μια παρατεταμένη, απολαυστική αίσθηση δροσιάς.

Apivita Rose Pepper Firming & Reshaping Body Cream

Ροζ πιπέρι, εκχύλισμα αγκινάρας, πράσινος καφές, κισσίς, σεντέλα, βιολογικά αιθέρια έλαια, πρωταγωνιστούν σε αυτή τη δροσερή κρέμα που συσφίγγει και διατηρεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας, καταπολεμά το τοπικό πάχος ενεργοποιώντας τη διαδικασία της λιπόλυσης ενώ αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο και αναζωογονημένο.

Caudalie Vinosculpt Lift&Firm Body Cream

Αυτή η βελούδινη κρέμα σύσφιξης στοχεύει σε 4 περιοχές-κλειδί του σώματος όπου γίνεται εμφανής η χαλάρωση και η κυτταρίτιδα (χέρια, στήθος, κοιλιά και γλουτούς) με μια ισχυρή σύνθεση που συνδυάζει έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, βούτυρο καριτέ, πολυφαινόνες και εκχύλισμα ίριδας.

Clarins Body Fit Active Skin Smoothing Expert

Εξειδικευμένη σύνθεση με 96% συστατικά φυσικής προέλευσης όπως βιολογικό εκχύλισμα τσαγιού matcha και φυτική καφείνη, ένα ντουέτο δραστικών συστατικών που βοηθά στη μείωση της επίμονης κυτταρίτιδας ενώ λειαίνει και συσφίγγει την επιδερμίδα ορατά μετά από 14 ημέρες.

Korres Λευκή Πεύκη Κρέμα Σώματος για Σμίλευση + Ανόρθωση

Ειδικά σχεδιασμένη για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αυτή η συσφικτική κρέμα σώματος δρα στοχευμένα σε 5 κύριες περιοχές χαλάρωσης (χέρια, στήθος, στομάχι, γλουτοί, μηροί) ενώ αγκαλιάζει το σώμα με διακριτική λάμψη που απαλύνει τις ατέλειες.

Lierac Body Sculpt The Cryoactive Concentrate

Εμπνευσμένο από την κρυολιπόλυση, αυτό το συμπύκνωμα με 90% συστατικά φυσικής προέλευσης και υφή που δημιουργεί άμεσα «αποτέλεσμα πάγου», μειώνει την εμφάνιση ακόμα και της επίμονης κυτταρίτιδας και συσφίγγει το δέρμα, χάρη στο νέο, προηγμένο σύμπλεγμα Cellu-Sculpt.

Nivea Luminous630® Anti Stretch Marks Body Oil-Serum

Το πατενταρισμένο ενεργό συστατικό LUMINOUS630®, εξισορροπεί τη φυσική παραγωγή μελανίνης της επιδερμίδας απαλύνοντας τη δυσχρωμία μεταξύ των ραγάδων και της γύρω επιδερμίδας ενώ μπορεί να δώσει ορατά αποτελέσματα και σε παλαιότερες ραγάδες.

Nuxe Body Rêve de Thé Toning Firming Cream

Συσφιγκτική κρέμα σώματος με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και δροσερή υφή που δίνει άμεσα μια αίσθηση τόνωσης στο σώμα ενώ σταδιακά αποκαθιστά ορατά την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.