Το ότι έχουμε ανεβασμένη χοληστερίνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ απόλαυσης και υγείας…

Πολλές φορές αρκούν μερικές προσαρμογές και λίγη εφευρετικότητα για να φροντίσουμε και τις ανάγκες του οργανισμού μας, αλλά και να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό – με την καθοδήγηση των ειδικών.

Τα καλά νέα είναι ότι, τώρα, επιστήμονες σύνδεσαν την κατανάλωση κακάο και μαύρης σοκολάτας με διάφορους βαθμούς βελτίωσης της ολικής χοληστερόλης και της LDL («κακής») χοληστερόλης, της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης αίματος νηστείας.

Συγκεκριμένα, η εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης κακάο στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και είδε ότι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι η κατανάλωση κακάο δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την περίμετρο της μέσης, τα τριγλυκερίδια, την «καλή» HDL χοληστερόλη και την HbA1c, έναν σημαντικό βιοδείκτη του διαβήτη.

Γλυκιά απόλαυση που… επιτρέπεται

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση MDPI, η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή εκχυλίσματος κακάο σχετίστηκε κατά μέσον όρο με μείωση κατά:

  • 8,35 mg/dL (ολική χοληστερόλη)
  • 9,47 mg/dL (LDL χοληστερόλη)
  • 4,91 mg/dL γλυκόζη αίματος νηστείας
  • 2,52 mmHg (συστολική αρτηριακή πίεση)
  • 1,58 mmHg (διαστολική αρτηριακή πίεση)

«Το κακάο είναι μια καλή πηγή κατεχινών και άλλων πολυφαινολικών ενώσεων όπως οι φλαβανόλες γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία», υποστηρίζουν οι καρδιολόγοι στο Medical News Today.

«Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένης της επικατεχίνης, μιας ένωσης που βοηθά στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Smart info: H επικατεχίνη που περιέχεται στα προϊόντα κακάο μπορεί να επηρεαστεί από τις συνθήκες επεξεργασίας και αποθήκευσης, καθώς είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και μπορεί να αποικοδομηθεί κατά την παραγωγή.

Είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σ΄ ένα και μόνο προϊόν. Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.

Μάλιστα, συγκριτική μελέτη από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ, παρουσιάζει το κακάο (1 κούπα) να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).

Εν ολίγοις, το κακάο βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό και θα πρέπει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως, παρέχει ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών και προστατευτικών ενώσεων κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σημαντική υπενθύμιση: Το μέτρο είναι το κλειδί. Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς. Αν δεν είμαστε σίγουροι για την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώνουμε, συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο μας.