Δεν θέλετε τίποτα να μπει ανάμεσα σε εσάς και το πρόγραμμα γυμναστικής σας! Έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι θα κάνετε την προπόνηση σας πάση θυσία. Όμως η ζωή έχει απρόοπτα και έτσι και εσείς πάθατε ξαφνικά ουρολοίμωξη…και το ερώτημα είναι ένα, μπορείτε να κάνετε γυμναστική ή όχι;

Η ιδέα του να φορέσετε ένα στενό κολάν τώρα που ο πυελικός πόνος σας βασανίζει και οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα είναι πολύ συχνές, σας φαίνεται αποκρουστική, είναι όμως και απαγορευτική;

Επιτρέπεται να γυμναστείτε με ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, οπότε η άσκηση και η εφίδρωση από μόνες τους δεν θα προκαλέσουν την επιδείνωση της. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στο έντερό σας ωθούνται στο ουροποιητικό σας σύστημα μέσω της ουρήθρας, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Ασθενειών (NIDDK).

Το να φοράτε στενά ρούχα δεν θα επιδεινώσει πραγματικά την ουρολοίμωξη, όπως πιστεύαμε, πρόκειται για έναν μύθο. Αλλά το να κάθεστε με ιδρωμένα ρούχα μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε άλλα κολπικά προβλήματα, ακόμη και αν δεν έχετε ουρολοίμωξη. Μπορεί να έχετε συχνές κολπικές λοιμώξεις λόγω των αλλαγών του pH και του συνεχούς ερεθισμού. Για να προσταυτείτε είναι σημαντικό να κάνετε ντους και να αλλάζετε τα ιδρωμένα ρούχα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής σας.

Κάτι όμως που μπορεί να επιβαρύνει την ουρολοίμωξη και σχετίζεται με την άσκηση είναι η αφυδάτωση. Αν είστε καλά ενυδατωμένοι, οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα θα είναι πιο συχνές, γεγονός που θα σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τα βακτήρια μέσα στην ουρήθρα σας.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε για εκείνες τις ημέρες μια ήπια μορφή άσκησης ή οποία δεν θα σας κάνει να χάσετε πολλά υγρά. Αν ωστόσο θέλετε να μείνετε πιστή στην αερόβια προπόνηση σας και έχετε προσβληθεί από ουρολοίμωξη, φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και ηλεκτρολύτες, για να παραμένετε ενυδατωμένοι ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι η άσκηση θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise παρακολούθησε μια ομάδα 19.000 ατόμων για ένα έτος, καταγράφοντας πόσες φορές τους συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά για την θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου άσκηση, οι άνθρωποι που γυμνάζονταν τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν συνταγογράφηση αντιβιοτικών για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν όσοι έκαναν χαμηλού έως μεσαίου επιπέδου άσκηση, όπως περπάτημα ή ποδηλασία.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι γυμνάζονται είναι πιο πιθανό να πίνουν περισσότερο νερό και να επισκέπτονται την τουαλέτα πιο συχνά, πράγμα που σημαίνει ότι ξεπλένουν συνεχώς τυχόν μικρόβια από το σύστημά τους.