Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών τους καθώς μεγαλώνουν είναι η αφυδάτωση, η λέπτυνση και η ξηρότητα του κόλπου με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητάς του. Η ατροφία του κόλπου οδηγεί σε δυσπαρευνία (πόνο και δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή) αλλά επίσης, καθώς διαταράσσεται και η φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής λόγω της έλλειψης οιστρογόνων, ευνοούνται οι κολπίτιδες και οι ουρολοιμώξεις.

Η απάντηση στην ξηρότητα του κόλπου

Μέχρι τώρα, παραδοσιακά, η ενυδάτωση του κόλπου γινόταν με τη χρήση οιστρογόνων (ορμονική υποκατάσταση) είτε συστηματικά (με χάπια, κρέμες και αυτοκόλλητα patches οιστρογόνου που απορροφώνται από το δέρμα) είτε τοπικά (με κολπικά υπόθετα ή τζελ), μια πρακτική όμως που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες (π.χ., υπερπλασία του ενδομητρίου όταν τα οιστρογόνα χορηγούνται χωρίς να συνδυάζονται με προγεστερόνη), ενώ αντενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. όταν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού).

Επιπλέον, ακόμα κι αν μια γυναίκα επιλέξει την ορμονική υποκατάσταση, η χρήση οιστρογόνων έχει ημερομηνία λήξης, καθώς δεν επιτρέπεται εσαεί. Αν και υπάρχουν και προϊόντα που δεν έχουν οιστρογόνα αλλά άλλους ενυδατικούς παράγοντες, όπως αλόη, υαλουρονικό, εκχύλισμα χαμομηλιού κ.ά., για την ενυδάτωση του κόλπου, που βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά, δεν θα λέγαμε ότι κάνουν θαύματα. Σε αυτή λοιπόν τη συνθήκη, οι ειδικοί προτείνουν την εφαρμογή του λέιζερ.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η κεφαλή του λέιζερ προκαλεί πάρα πολύ μικρά τσιμπήματα στο επιθήλιο του κόλπου ενεργοποιώντας έτσι το κολλαγόνο και την ελαστίνη και δημιουργείται καινούρια αγγείωση στην περιοχή με αποτέλεσμα ο κόλπος να αναγεννάται. Οι ειδικοί προτείνουν τρεις συνεδρίες σε τρεις μήνες και το αποτέλεσμα διαρκεί για περίπου δύο χρόνια. Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία που μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, χωρίς προβλήματα ή παρενέργειες.

Όχι πια ακράτεια ούρων

Συχνά οι γυναίκες υποφέρουν από ακράτεια ούρων, που προκύπτει από πολλούς παράγοντες, από την ατροφία του πυελικού εδάφους, την ηλικία που προχωράει με αποτέλεσμα οι μύες να χαλαρώνουν, τα βάρη, τις πολλές γέννες… Για την αντιμετώπιση της ακράτειας, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της εκγύμνασης των μυών του περινέου κατ’ αρχάς με τις γνωστές ασκήσεις Kegel (χαρακτηριστικά περιγράφονται σαν να προσπαθούσαμε να σφίξουμε τους μυς που θα χρησιμοποιούσαμε για να σταματήσουμε την ούρηση), αλλά και με ειδική φυσιοθεραπεία ή εξειδικευμένες ασκήσεις της γιόγκα, κατά τις οποίες με ένα μπαλάκι επιτυγχάνεται η σύσφιγξη των μυών της περιοχής. Οι ειδικοί προτείνουν όμως και την καρέκλα Emsella, που λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και σε κάθε συνεδρία 28 λεπτών κάνει χιλιάδες παθητικές ασκήσεις στο περίνεο ώστε να δυναμώσουν οι μύες της περιοχής. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η ασθενής είναι να καθίσει απλά στην καρέκλα –φορώντας κανονικά τα ρούχα της– και με δύο συνεδρίες την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες θα δει αποτελέσματα που θα διαρκέσουν για περίπου ένα χρόνο. Η μόνη αντένδειξη είναι να μην έχει κάτι μεταλλικό επάνω της, π.χ., βηματοδότη, λάμα στο πόδι ή το χέρι κ.λπ., γιατί η καρέκλα λειτουργεί με μαγνήτη.

Ο λειχήνας που επιμένει

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες μεγαλώνοντας είναι ο σκληρυντικός ατροφικός λειχήνας. Σε αυτή την περίπτωση το δέρμα στο αιδοίο γίνεται σκληρό, άσπρο, απολεπίζεται και προκαλεί πολύ έντονη φαγούρα, ενώ επηρεάζεται και η σεξουαλική επαφή. Η πάθηση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Μέχρι τώρα αντιμετωπίζεται με κρέμες κορτιζόνης αλλά και ανοσοκατασταλτικές. Μια άλλη λύση είναι η απολέπιση της περιοχής με το λέιζερ και στη συνέχεια το PRP, όπου ο γιατρός παίρνει ένα φιαλίδιο αίμα από τον ασθενή (όπως στις εξετάσεις αίματος), κάνει φυγοκέντρηση και στη συνέχεια έγχυση με τα αιμοπετάλια που έχουν ξεχωρίσει στην περιοχή όπου εστιάζεται το πρόβλημα. Τρεις συνεδρίες με απόσταση τριών εβδομάδων η μία από την άλλη είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για έναν ολόκληρο χρόνο.

Smart info

Το PRP (Platelet Rich Plasma) χρησιμοποιείται και στην ενυδάτωση του κόλπου, ειδικά σε συνδυασμό με το λέιζερ όπου θα εγχυθεί και θα απορροφηθεί από τις μικρές τρυπούλες που ανοίγει η κεφαλή του.

*Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία την Κα Αντωνία Λαζαράκη, μαιευτήρας, χειρούργος-γυναικολόγος