Όταν ο υδράργυρος “σκαρφαλώνει” κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφονται απευθείας στο κλιματιστικό και στην πολυπόθητη δροσιά του. Ωστόσο, ορισμένοι δεν το χρησιμοποιούν τόσο συχνά, εκτός του καύσωνα και μάλιστα δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί προτιμάς μια συγκεκριμένη θερμοκρασία;

Τελικά γιατί προτιμάμε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία;

Όπως αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη, οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας αλλά και η αίσθηση της κοινότητας μπορεί να παίζουν ρόλο στην προτίμηση της θερμοκρασίας, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ενεργειακή μας κατανάλωση. Οι ερευνητές από την Πορτογαλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ των θερμοκρασιών στις οποίες μεγαλώσαμε και της θερμοκρασίας που επιλέγουμε στους χώρους μας.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS Climate, αποκαλύπτουν ότι οι πρώιμες εμπειρίες μας δημιουργούν έναν «κανόνα άνεσης» που τείνουμε να διατηρούμε ως ενήλικες. Αλλά υπάρχει μια ανατροπή: το πόσο συνδεδεμένοι νιώθουμε με την τρέχουσα κοινότητά μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά αν θα τηρήσουμε τις παιδικές μας συνήθειες ή θα προσαρμοστούμε στους τοπικούς κανόνες.

Αυτό το φαινόμενο, το οποίο οι ερευνητές αποκαλούν «ταίριασμα στην κοινότητα», θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας. Για την μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 2.000 ανθρώπους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκρίνοντας τις θερμοκρασίες του σπιτιού τους στην παιδική τους ηλικία με την τρέχουσα θερμοκρασία στο τωρινό τους σπίτι.

Βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση: Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε πιο ζεστά σπίτια έτειναν να διατηρούν τα σημερινά τους σπίτια πιο ζεστά και το αντίστροφο. Ωστόσο, ο βαθμός του «ταιριάσματος στην κοινότητα» – πόσο κοντά αισθάνονταν δηλαδή τα άτομα στην τρέχουσα γειτονιά τους – έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό αυτής της συσχέτισης.

Τα άτομα με ισχυρή αίσθηση της κοινότητας ήταν πιο πιθανό να προσαρμόσουν τις θερμοκρασίες του σπιτιού τους ώστε να ευθυγραμμίζονται με τους τοπικούς κανόνες, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε απόκλιση από τις παιδικές τους συνήθειες, καταλήγουν οι ερευνητές.