Διάχυτη είναι η ανησυχία των ειδικών για την υγεία εκατομμύρια γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την ανακάλυψη τοξικών μετάλλων σε ταμπόν.

Όπως αποκάλυψε η αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Environment International, 16 διαφορετικά μέταλλα εντοπίστηκαν σε ταμπόν, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του αρσενικού, εγείροντας ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια των προϊόντων γυναικείας υγιεινής, που χρησιμοποιούνται από πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού για πολλές δεκαετίες της ζωής τους.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα αφορά την παρουσία μολύβδου σε κάθε ταμπόν που εξετάστηκε. Ο μόλυβδος αποτελεί μια ισχυρή νευροτοξίνη, που δεν είναι ασφαλής σε κανένα επίπεδο έκθεσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, που επισημαίνουν ότι η ανίχνευσή του σε ένα προϊόν εσωτερικής χρήσης για ώρες κάθε φορά κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένης της εξαιρετικά απορροφητικής φύσης του κολπικού ιστού.

Η πρώτη έρευνα που αποκαλύπτει τοξικά μέταλλα σε ταμπόν

«Παρά τις δυνητικές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία, έχουν διεξαχθεί ελάχιστες μελέτες για την μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Jenni Shearston, μεταδιδακτορική υπότροφος στο UC Berkeley School of Public Health and UC Berkeley’s Department of Environmental Science, Policy, & Management. «Από όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που μέτρησε τα επίπεδα μετάλλων σε ταμπόν. Δυστυχώς, βρήκαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων για τα οποία δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών μετάλλων, όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος».

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι συγκεντρώσεις στην υγεία των γυναικών που τα χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτούνται μελλοντικές δοκιμές για να διαπιστώσουμε πόσες από αυτές τις χημικές ουσίες απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα και εάν υπάρχουν και άλλες χημικές ουσίες που θα αποτελούσαν επίσης κίνδυνο.

Συνολικά 16 μέταλλα σε ταμπόν 14 διαφορετικών μαρκών

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 60 δείγματα ταμπόν που αντιπροσωπεύουν 30 μεμονωμένα ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες που είναι «ευρέως διαθέσιμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να ελέγξουν για μέταλλα, οι επιστήμονες πήραν μικρά δείγματα από τον απορροφητικό πυρήνα και το εξωτερικό κάλυμμα κάθε ταμπόν. Αυτά τα δείγματα στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε πέψη με οξύ και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη τεχνική, που επέτρεψε στους ερευνητές να ανιχνεύσουν ακόμη και μικρές ποσότητες μετάλλων στο υλικό του ταμπόν.

Δεν είναι μόνο ο μόλυβδος

Ενώ ο μόλυβδος ήταν η πιο ανησυχητική ανακάλυψη, δεν ήταν το μόνο ανησυχητικό εύρημα. Η μελέτη ανίχνευσε αρσενικό στο 95% των δειγμάτων και κάδμιο σε όλα τα δείγματα. Και τα δύο αυτά μέταλλα είναι γνωστό ότι έχουν τοξικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε ψευδάργυρο και ασβέστιο. Ενώ δεν θεωρούνται συνήθως τοξικά μέταλλα, η παρουσία τους σε τόσο υψηλές ποσότητες εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής και τις πιθανές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία.

Ενώ η παρούσα μελέτη εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα για την υγεία των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανίχνευση μετάλλων στα ταμπόν δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι απορροφώνται από το σώμα κατά την χρήση τους. Το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν εάν τα μέταλλα διαφεύγουν από τα ταμπόν και εάν μπορούν να περάσουν στην στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του κολπικού ιστού.