Τίποτα δεν μπορεί να σου χαλάσει περισσότερο την διάθεση από την ξαφνική επώδυνη ούρηση, την ευαισθησία στην περιοχή της ουροδόχου κύστης και την επιτακτική ανάγκη να πας τουαλέτα… Σε όλες έχει συμβεί και πρόκειται για την ουρολοίμωξη, μία από τις πιο κοινές παθήσεις των καλοκαιρινών μηνών, που συνήθως προτιμά τις γυναίκες, καθώς η ουρήθρα είναι πιο κοντή συγκριτικά με τους άνδρες και τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν ευκολότερα στην ουροδόχο κύστη.

Οι ουρολοιμώξεις είναι επίσης πιο συχνές σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επειδή τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων αλλάζουν τον κολπικό ιστό αλλά και τον ιστό της ουρήθρας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Εάν έχεις νιώσει τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, τότε γνωρίζεις ότι είναι καλύτερο να την προλαμβάνεις παρά να την αντιμετωπίζεις.

Πώς θα αποφύγεις την ουρολοίμωξη

Για να τα καταφέρεις, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών της Mayo Clinic:

Πιες άφθονο νερό

Όσο πιο ενυδατωμένη είσαι τόσο λιγότερες οι πιθανότητες ουρολοίμωξης. Καθώς πίνεις συχνά νερό μέσα στην μέρα, η ουροδόχος κύστη ενυδατώνεται και τα ούρα αραιώνουν, μειώνοντας την συγκέντρωση μικροβίων σε αυτήν. Άκουσε λοιπόν, το σώμα σου και μην αγνοείς την δίψα σου.

Μην κρατιέσαι

Το τακτικό άδειασμα της ουροδόχου κύστης διασφαλίζει ότι τα ούρα δεν παραμένουν εκεί για μεγάλες χρονικές περιόδους. Έτσι όσο πιο πολύ νερό πίνεις, τόσο πιο συχνές οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα και τόσο λιγότερες οι πιθανότητες ουρολοίμωξης, δεδομένου ότι τα βακτήρια αναπτύσσονται σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.

Εάν κρατάς τα ούρα σου ή δεν αδειάζεις εντελώς την ουροδόχο κύστη, οι πιθανότητες ουρολοίμωξης αυξάνονται. Εξίσου σημαντικό είναι να σκουπίζεσαι από μπροστά προς τα πίσω για να εμποδίζεις βακτήρια από το να εισέλθουν στον κόλπο ή την ουρήθρα.

Ούρησε μετά το σεξ

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, καθώς τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν στην ουρήθρα και από εκεί να ταξιδέψουν στην ουροδόχο κύστη. Η κένωση μετά την επαφή μπορεί να συμβάλλει στην αποβολή των βακτηρίων προτού να προκαλέσουν μόλυνση.