Στη ροή της γρήγορης και απαιτητικής καθημερινότητας, όλοι ξεχνάμε μια στο τόσο. Για κάποιους ανθρώπους, όμως, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ειδικότερα, όταν αυτά που ξεχνάμε αφορούν τα ψώνια ή μια ημερομηνία γενεθλίων, απλώς ενοχλούμαστε. Όταν, όμως, αυτά που ξεχνάμε έχουν να κάνουν με τη εργασία ή τις σχέσεις μας, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ.

Τολμήστε να ξεκινήσετε νέες δραστηριότητες, να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, να παίξετε παιχνίδια που προκαλούν το μυαλό. Φαντάζεστε, όμως, πόσο ωραίο θα ήταν να υπήρχε μια απλή μέθοδος, η οποία μπορεί να τριπλασιάσει τη μνήμη σας; Ο συγγραφέας του βιβλίου «Brainhacker», Dave Farrow, προτείνει ένα απλό τεστ. Ο ίδιος πιστεύει ότι το μυαλό μας έχει εξασθενήσει τη σημερινή εποχή, γιατί έχουμε τα περισσότερα πράγματα έτοιμα και δεν χρειάζεται να το «παιδέψουμε». Έτσι, η μνήμη μας εξασθενεί.

Η απλή μέθοδος για ενισχυμένη μνήμη

Πράγματι, αδυνατούμε, πια, να αναζητήσουμε πληροφορίες από μόνοι μας. Αντιθέτως, απευθυνόμαστε στον «δεύτερο» εγκέφαλό μας, το διαδίκτυο. Σύμφωνα, όμως, με τη δική του μέθοδο, την «Μέθοδο της Μνήμης Farrow», ο άνθρωπος μπορεί να μπουστάρει τη μνήμη του. Τι λέτε να δοκιμάσετε, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα;

1.Δημιουργήστε μια λίστα με τυχαία αντικείμενα

Καταγράψτε 6 ή 7 αντικείμενα και προσπαθήστε να αφομοιώσετε τη σειρά που τα αναφέρατε και ποια είναι αυτά.

2.Κάντε συνδέσεις μεταξύ των αντικειμένων

Χρησιμοποιήστε τη συσχέτιση των εικόνων των αντικειμένων για να τα θυμάστε ασυνείδητα. Η οπτική μνήμη είναι πολύ δυνατή. Μπορείτε να συνδυάσετε δύο αντικείμενα μαζί τη φορά για να μη χαθείτε. Ουσιαστικά, θα πρέπει να οπτικοποιήσετε τις λέξεις στο μυαλό σας ή να σκεφτείτε ανάλογες ενέργειες που σχετίζονται  με τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Μπορεί να είναι και μια φανταστική σύνδεση που να μην έχει απόλυτη λογική στο μυαλό σας.

3.Ασχοληθείτε με κάτι άλλο

Για λίγη ώρα αφήστε τη λίστα στην άκρη. Μπορείτε να ασκηθείτε, να βγείτε μια βόλτα ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Έπειτα από κάποια ώρα, ρίξτε μια ματιά στη λίστα σας.

4.Ανάκληση της λίστας

Ήρθε η ώρα να επαναλάβετε τα αντικείμενα που σημειώσατε με τη σωστή τους σειρά. Οι εικόνες και οι συνδέσεις που δημιουργήσατε, σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

Με τον καιρό, οι εικόνες θα απαλείφονται και με αυτό τον τρόπο θα σας μένουν οι πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, οι κοινωνικές επαφές, οι διανοητικές δραστηριότητες και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της μνήμης και τη μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ.