Όταν ο θυμός μας κάνει να χάνουμε την ψυχραιμία μας:
- Οι μύες σφίγγονται και το πρόσωπο κοκκινίζει.
- Οι παλμοί της καρδιάς επιταχύνονται και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει κατακόρυφα, βλάπτοντας το καρδιαγγειακό σύστημα.
- Η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και οι πνεύμονες επιβαρύνονται, με μελέτη να αποκαλύπτει ότι όσοι είχαν υψηλότερη «βαθμολογία» στην κλίμακα θυμού παρουσίασαν περισσότερα ή πιο έντονα αναπνευστικά προβλήματα.
- Το δέρμα εμφανίζει υπερβολική λιπαρότητα, πιθανώς ακόμα και εξανθήματα.
- Το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται, χάνοντας την ικανότητά του να αντιστέκεται σε μολύνσεις εξαιτίας των υψηλών επιπέδων των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη.
- Οι συσπάσεις στο στομάχι αυξάνονται και η κινητικότητα του εντέρου περιορίζεται με αποτέλεσμα πόνους ή και δυσκοιλιότητα.
- Καταστέλλεται η λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που αφορούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ορθολογική σκέψη.
«Δαμάζουμε» το θυμό μας στη στιγμή
Όταν αρχίζουμε να υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας, κάνουμε μια παύση για ένα λεπτό.
- Σκεφτόμαστε: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσουμε αυτό που μας θυμώνει; Αυτό θα μας εμποδίσει από το να πούμε κάτι που δεν εννοούμε πάνω στην ένταση της στιγμής.
- Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην αναπνοή.
- Εισπνέουμε βαθιά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το πέντε.
- Κρατάμε την αναπνοή μας μετρώντας μέχρι το τρία.
- Εκπνέουμε από το στόμα με κλειστά χείλη (σαν να προσπαθούμε να σβήσουμε ένα κερί) μετρώντας μέχρι το πέντε.
- Προσπαθούμε να μείνουμε έτσι μετρώντας και πάλι μέχρι το τρία.
- Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές ανάλογα με τις ανάγκες μας.
- Κοιτάμε γύρω μας και επικοινωνούμε πάλι μόνο όταν νιώσουμε πως η ένταση έχει εξασθενήσει και είμαστε ξανά χαλαροί.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε
Ένα διάλειμμα
Βγαίνουμε μια βόλτα ή μετράμε από μέσα μας μέχρι το δέκα πριν απαντήσουμε. Είναι βέβαιο πως έτσι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα.
Δείχνουμε κατανόηση
Αναγνωρίζουμε ότι η πρόθεση του άλλου δεν ήταν να μας βλάψει ή να μας μειώσει και ότι απλώς μπορεί να έγινε ένα λάθος ή μια παρεξήγηση.
Σκεφτόμαστε τα μειονεκτήματα του ξεσπάσματός μας
Λειτουργώντας μονίμως παρορμητικά, χάνουμε την αξιοπιστία μας στα μάτια των γύρω μας. Μπορεί να χάσουμε επίσης το δίκιο μας, να πούμε πράγματα που δεν τα εννοούμε, γεγονός που θα μας προκαλέσει κακή διάθεση, σε βαθμό που ενδεχομένως να βλάψει και την υγεία μας.
Αν ο θυμός επιμένει, ζητάμε βοήθεια
Τα προβλήματα θυμού δεν χρειάζεται να είναι σοβαρά για να μας οδηγήσουν στο να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.
Το να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το θυμό μας, να μάθουμε τεχνικές ώστε να μη φτάνουμε στα άκρα και να ανακαλύψουμε πώς να εκφράζουμε, όχι μόνο το θυμό, αλλά όλα τα συναισθήματά μας με ηρεμία.
Ο θεραπευτής θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί θυμώνουμε και αντιδράμε έντονα.
Επιπλέον, θα μας καθοδηγήσει πώς να μην κρατάμε το θυμό μέσα μας, αλλά και να μην ξεσπάμε σε υπερβολικές και ίσως αδικαιολόγητες κρίσεις.
Fast fact
Ο έντονος θυμός μπορεί να μας κάνει κυνικούς, επηρεάζοντας αρνητικά τις σχέσεις μας. Μελέτες δείχνουν ότι είναι επίσης πιθανό να διαταράξει τον ύπνο μας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το συναίσθημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο εμείς επιλέγουμε να αντιδράσουμε σε αυτό.