Ένα από τα πράγματα που δεν θέλεις να σου συμβούν κατά τη διάρκεια των πολύ προσωπικών σου στιγμών, είναι φυσικά ο πόνος στο σεξ. Μπορεί να χαλάσει την ρομαντική στιγμή, να σου αφήσει ακόμα και μετά ή ακόμα και να σου δημιουργήσει φόβο ως προς την σεξουαλική επαφή.

Ο επιστημονικός όρος είναι δυσπαρευνία και αναφέρεται στον πόνο που μπορεί να αισθανθεί η γυναίκα πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά το σεξ. Ο πόνος στο σεξ μπορεί να εμφανιστεί μέσα και γύρω από το αιδοίο, στον προθάλαμο του κόλπου, στο περίνεο, που είναι η ευαίσθητη περιοχή μαλακών ιστών, στην περιοχή ανάμεσα στον κόλπο και το πρωκτό και μέσα στον κόλπο. Μάλιστα,  σύμφωνα με έρευνες προσβάλει τρεις στις τέσσερις γυναίκες.

Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στην περιοχή της πυέλου, στη μήτρα ή ακόμη και στην ουροδόχο κύστη. Αυτός ο πόνος μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή δύσκολη. Στην πραγματικότητα, διεθνής μελέτη αποκάλυψε ότι ορισμένες γυναίκες αποφεύγουν εντελώς το σεξ εξαιτίας του πόνου.

Οι λόγοι πίσω από τον πόνο στο σεξ

Δερματίτιδα εξ’επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα δερματικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σκισίματα ή ρωγμές στο ευαίσθητο δέρμα του αιδοίου. Αυτό κάνει το σεξ πολύ επώδυνο. Συχνά προκαλείται όταν οι γυναίκες έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε σαπούνια, λιπαντικά ή/και προφυλακτικά.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν ο ιστός που κανονικά πρέπει να επενδύει το εσωτερικό της μήτρας βρίσκεται σε άλλα μέρη του σώματος και συνήθως στην περιοχή της πυέλου. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται με τρόπους που καθιστούν δύσκολη τη διάγνωση της πάθησης. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πόνο στο άνω μέρος του σώματος, υπερβολική ούρηση ή μια αίσθηση τσιμπήματος. Αυτή η σειρά συμπτωμάτων συχνά συγχέεται με άλλες παθήσεις, όπως σκωληκοειδίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ψυχική ασθένεια ή ωοθηκική κύστη.

Αιδοιοδυνία

Αυτή η πάθηση συμβαίνει όταν εμφανίζεται χρόνιος πόνος στο αιδοίο, δηλαδή παραπάνω από τρεις μήνες και δεν συνδέεται με κάποια μόλυνση ή κάποια ιατρική πάθηση. Μπορεί να περιγραφεί ως κάψιμο και μπορεί να συμβεί όταν κάθεστε για πολύ ώρα.

Κολπίτιδα

Ορισμένες γυναίκες με κολπίτιδα εμφανίζουν επώδυνη φλεγμονή. Συχνά προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη ή μόλυνση από ζυμομύκητες. Άλλες γυναίκες αναπτύσσουν την πάθηση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή μετά από μια δερματική διαταραχή.

Κολεόσπασμος ή κολπικός σπασμός

Προκαλείται όταν οι μύες του κόλπου στο άνοιγμα του σφίγγουν ακούσια. Αυτό καθιστά δύσκολη ή και αδύνατη την είσοδο ενός πέους ή ενός σεξουαλικού παιχνιδιού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά αίτια, όπως τις ορμονικές αλλαγές, τον φόβο για το σεξ, τραυματισμούς ή δερματικές παθήσεις. Πολλές γυναίκες με κολπικούς σπασμούς δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν ταμπόν αλλά ακόμη και να κάνουν πυελικές εξετάσεις.

Κύστες στις ωοθήκες

Οι κύστες στις ωοθήκες μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πόνο κατά την διείσδυση. Μερικές φορές οι κύστες μπορούν να σκιστούν με αποτέλεσμα να διαρρέει υγρό. Οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί να προκληθούν από άλλη υποκείμενη πάθηση, όπως η ενδομητρίωση, ή να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου

Η νόσος αυτή προκαλεί φλεγμονή στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες ή τη μήτρα, κάνοντας την διείσδυση επίπονη. Η κατάσταση είναι συχνά σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος που προκαλείται από μια λοίμωξη.

Άλλες κοινές αιτίες, λιγότερο σοβαρές που προκαλείται πόνος στο σεξ είναι η κολπική ξηρότητα, τα προβλήματα στη σχέση, η κούραση, το άγχος σχετικά με το σεξ αλλά και την ζωή, ορμονικές αλλαγές, αλλεργία σε κάποιο σαπούνι, φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή.

Πώς θα τον αντιμετωπίσεις

Καθώς το σεξ πρέπει να είναι απολαυστικό, αν σε βασανίζει ο πόνος τότε αξίζει να ερευνήσεις την αιτία για να μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις. Αν αισθάνεσαι πόνο στο σεξ ο οποίος δεν γνωρίζεις που ευθύνεται, μπορείς αρχικά να δοκιμάσεις ένα λιπαντικό το οποίο θα διευκολύνει τη διείσδυση, ή να επανεξετάσεις τα προϊόντα που χρησιμοποιείς και πιθανόν να σου προκαλούν κάποια ενόχληση στον κόλπο.

Αν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά από τις αλλαγές, είναι η ώρα να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου, ο οποίος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την αιτία του πόνου σου και θα σου δώσει λύσεις για την αντιμετώπιση του.