Όταν ήσασταν έφηβοι μπορεί να διατηρούσατε ένα «κρυφό» προσωπικό ημερολόγιο, όπου καταγράφατε την καθημερινότητα και τις ανησυχίες σας, τα συναισθήματα, τις απογοητεύσεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες σας. Αυτό δεν σας βοηθούσε να καθαρίσετε το μυαλό και τις σκέψεις σας; Θυμάστε πόσο πιο ελεύθεροι νιώθατε μετά; Στην ενήλικη εκδοχή σας, το προσωπικό σας ημερολόγιο μετατρέπεται σε «journaling».

Όλο το διαδίκτυο μιλάει για τις θετικές επιδράσεις του journaling στην ψυχολογία και στην εξομάλυνση της καθημερινότητας. Μπορείτε να γράψετε σε χαρτί, να σχεδιάσετε ή να πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή. Δεν έχει κανένα κόστος και χρειάζεται μόνο τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σας. Μπορεί να βαριέστε να ξεκινήσετε, αλλά η μία φορά θα φέρει την άλλη. Όταν, μάλιστα, αρχίσετε να παρατηρείτε όλα τα θετικά οφέλη στην ψυχική σας υγεία, ίσως να μη θέλετε να σταματήσετε.

Το journaling θα σας βοηθήσει να μειώσετε το καθημερινό στρες, να εξαλείψετε τις εμμονές, να εξισορροπήσετε τα συναισθήματά σας, να αποκτήσετε επίγνωση της τωρινής σας κατάστασης και να ενισχύσετε την εξωστρέφειά σας. Ακολουθούν κάποια βασικά tips journaling για να ξεκινήσετε.

Tips για να ξεκινήσετε το journaling

Δοκιμάστε σε χαρτί: Γράφοντας σε χαρτί, συνήθως, καταφέρνουμε να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας καλύτερα.

Να έχετε συνέπεια: Επιλέξτε την ώρα της μέρας που νιώθετε, ίσως, πιο χαλαροί και προσπαθήστε να είστε συνεπείς. Ξεκινήστε το πρωί με τις σημειώσεις σας και ένα φλιτζάνι καφέ ή πάρτε χαρτί και μολύβι πριν τον ύπνο, ανάψτε ένα κερί και χαλαρώστε καταγράφοντας τις σκέψεις σας.

Η απλότητα μετράει: Μην μπερδεύστε με τον όγκο ή το ύφος και το περιεχόμενο. Καταγράψτε απλά όσα σκέφτεστε και σας απασχολούν για λίγα λεπτά. Μην το παρακάνετε για αρχή.

Γράψτε ό,τι νιώθετε για εσάς σωστό: Δεν υπάρχουν κανόνες στο τι θα καταγράψετε. Το journaling είναι ο προσωπικός σας χώρος. Μπορείτε να το δείτε ως καταφύγιο για όσα δεν μπορείτε να εκφράσετε. Κανείς δεν θα δει όσα γράφετε για να σας κρίνει. Αφεθείτε ελεύθεροι.

Επιλέξτε τον τρόπο που σας αρέσει: Αν για αρχή το γράψιμο σας φαίνεται δύσκολο, μην πιέζεστε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα απλό φωνητικό μήνυμα, εάν αυτό σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Επιστρατεύστε τη δημιουργικότητά σας: Μην περιορίζεστε μόνο στη σύνταξη προτάσεων με μια συγκεκριμένη και παραδοσιακή ροή. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε λίστες, να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μέσα από ένα αυτοσχέδιο ποίημα, να γράψετε στιχάκια, να ζωγραφίσετε σκίτσα. Στο journaling μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Εκφραστείτε: Στο journaling έχει σημασία να μη φοβάστε να εκφραστείτε. Σημασία έχει να καταφέρετε να αντικρίσετε τα συναισθήματά σας κατάματα και σε όλες τις διαστάσεις τους. Να αναλύσετε ένα γεγονός ή μια κατάσταση που σας αγχώνει ή σας πιέζει.

Μην παραλείπετε την ευγνωμοσύνη: Αν επικεντρώνεστε στα άσχημα ή τα αγχωτικά συναισθήματα και γεγονότα, μην ξεχνάτε να δώσετε λίγο χρόνο σε μικρές ευχαριστίες που θα σας γεμίσουν με ικανοποίηση και χαρά. Μπορεί να είναι μια όμορφη κίνηση που έκανε για εσάς ένας φίλος, μια στιγμή που μοιραστήκατε με αγαπημένους σας, μια φανταστική βόλτα στο πάρκο. Με αυτό τον τρόπο θα ξαναβιώσετε τα θετικά συναισθήματα της ημέρα σας.

Να θυμάστε ότι το journaling δεν θα λύσει όλα τα προβλήματά σας. Σίγουρα θα βάλει σε σειρά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μπορεί, ακόμα, να μάθετε και πολλά πράγματα για τον εαυτό σας ή να συνειδητοποιήσετε νέα όνειρα και στόχους. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε μεγαλύτερα προβλήματα που πιέζουν πολύ και ρίχνουν την ψυχολογία σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον θεραπευτή. Το journaling αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για μια καθημερινή οργάνωση και αναδιαμόρφωση των συναισθημάτων, των προσδοκιών και των στόχων σας. Ένα μικρό πολύτιμο καταφύγιο σε μια γρήγορη και απαιτητική καθημερινότητα.