Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι ο πιο επίπονος πόνος είναι ο πονόδοντος; Φυσικά και ο πιο τρομακτικός γιατρός είναι ο οδοντίατρος. Κάθε επίσκεψη μας στο ιατρείο του μοιάζει και με μια μικρή διάλεξη για την σωστή σωματική υγιεινή και οδοντική υγεία, πολλές φορές συνοδεύεται και από φυλλάδια γεμάτα γραφιστικά με χαμογελαστά δόντια που κρατάνε μια οδοντόβουρτσα, ενώ οι γιατροί μας αποχαιρετούν με την έκφραση “και κάνε όλα αυτά που είπαμε!”, ανεξαρτήτως αν τα κάνεις ήδη!

Αν θέλεις να αποφύγεις τις διαλέξεις αυτές στην επόμενη σου επίσκεψη, ίσως τότε να είναι αρκετό να ακολουθήσεις όλες τις συμβουλές που θα σου παραθέσουμε στη συνέχεια, για να σε βρει το επόμενο ραντεβού σου “διαβασμένη”.

Τέσσερα μαθήματα για την οδοντική υγεία

1. Σταμάτα να μασάς παγάκια

Αν είναι μια συνήθεια που έχεις, να γνωρίζεις ότι είναι αρκετά βλαβερή για τα δόντια σου. Όταν δαγκώνεις παγάκια τότε προκαλούνται μικρά θραύσματα στο σμάλτο των δοντιών, το εξωτερικό τους στρώμα δηλαδή. Αυτά τα σπασίματα μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες ρωγμές που με τη σειρά τους μπορεί να απαιτήσουν θεραπείες όπως ριζικές απονευρώσεις για να διορθωθούν ή ακόμη και χειρουργική αφαίρεση του δοντιού.

Είναι καλό επίσης να αποφεύγεις να δαγκώνεις ακόμη και τα στιλό σου, καθώς μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενο τραύμα στα δόντια και σε μεγάλη ζημιά με το πέρας του χρόνου.

2. Άτμισμα

Ενώ το τσιγάρο είναι μεγάλος εχθρός για την οδοντική υγεία, το άτμισμα δεν είναι ασφαλέστερο, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν. Όταν ατμίζεις εξακολουθείς και εισπνέεις νικοτίνη, όπως και άλλα χημικά στοιχεία. Η νικοτίνη, σύμφωνα με έρευνες αυξάνει τα βακτήρια και την πλάκα στα δόντια μας ενώ άλλες έρευνες, έχουν συνδέσει το άτμισμα με πιο ανθυγιεινό στοματικό μικροβίωμα.

3. Μην χρησιμοποιείς οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο

Το φθόριο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα βοηθώντας στην ενίσχυση του αναπτυσσόμενου σμάλτου και επιβραδύνοντας την παραγωγή οξέων από τα βακτήρια που προκαλούνται από την πλάκα. Το φθόριο προστατεύει τα δόντια από μια διαδικασία που ονομάζεται απομεταλλοποίηση. Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια συνδυάζονται με τα σάκχαρα για να δημιουργήσουν οξύ που διαβρώνει το δόντι.

Πολλοί ανησυχούν για τις αντιπαραθέσεις γύρω από το φθόριο. Ωστόσο, οι δυσμενείς επιπτώσεις του φθορίου στην υγεία παρατηρούνται συνήθως σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που βρίσκονται στις οδοντόκρεμες. Ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την οδοντόκρεμα με φθόριο, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.