Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε σε σκοτεινό δωμάτιο; Δες τι συμβαίνει στον οργανισμό σου αν εκτίθεσαι σε φως μετά τα μεσάνυχτα:
Η αυξημένη έκθεση στο φως τη νύχτα, μεταξύ 12:30 και 06:00π.μ., συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι το φως επηρεάζει τα πρότυπα ύπνου, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση υγιούς ευαισθησίας στην ινσουλίνη και σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health-Europe, ο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ήταν υψηλότερος σε ανθρώπους που εκτίθεντο σε φως τη νύχτα, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως τρόπος ζωής, μοτίβο ύπνου, διατροφή και ψυχική υγεία.
Επιπλέον, όσο πιο έντονο ήταν το φως στο οποίο εκτίθεντο οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
«Η έκθεση στο φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, οδηγώντας σε αλλαγές στην έκκριση ινσουλίνης και στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Όχι» στο μπλε φως, «ναι» στο φυσικό
Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπεται από τις λάμπες LED και τα κινητά θα μπορούσε να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και να θέσει εκτός ισορροπίας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπογραμμίζουν ερευνητές από το University College του Λονδίνου.
Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Biophotonics, επιβεβαιώνει ότι το μπλε φως επηρεάζει δυσμενώς τα ανθρώπινα κύτταρα και μπορεί να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Αντίθετα, το φυσικό φως του ηλίου φαίνεται ότι βοηθά τα επίπεδα του σακχάρου να επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Pro tip: Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κοιμηθείς με μάσκα ύπνου; Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep έδειξε ότι η χρήση μάσκας μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη μνήμη!
Κλείσε τα παντζούρια
Το εξωτερικό φως από τις λάμπες του δρόμου ή την κίνηση του δρόμου δυσκολεύει τον ύπνο μας γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κλείνουμε τα παντζούρια πριν κοιμηθούμε – ειδικά αν μένουμε σε μεγάλες πόλεις ή πολυσύχναστες γειτονιές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος κοιμάται λιγότερο σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στον δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες.
Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό φωτεινότητας αποδεικνύεται αρκετά ισχυρό ώστε να εισβάλει στον αμφιβληστροειδή μας ενώ έχουμε τα μάτια μας κλειστά και να στείλει σήμα στον εγκέφαλο, το οποίο αναστατώνει το βιολογικό μας ρολόι.
Γι’ αυτό σήμερα το βράδυ κλείσε τα παντζούρια σου και άνοιξέ τα το πρωί που θα ξυπνήσεις.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα έχουν 43% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Η έκθεση σε έντονο τεχνητό φως τη νύχτα θα μπορούσε να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, καταστέλλοντας την έκκριση μελατονίνης. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές σε βιολογικούς δείκτες, όπως σε αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης στο αίμα – παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», τονίζουν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ενωσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια.