Αν βαριέσαι, ίσως ψυχικά να αισθάνεσαι μια κόπωση αφού αντιλαμβάνεσαι το χρόνο να περνά αργά. Για παράδειγμα, αν τώρα είσαι στο γραφείο και σου απομένουν 10 λεπτά για να τελειώσεις τη δουλειά, αυτός ο λιγοστός χρόνος μπορεί να σου φαίνεται αιώνας. Η πλήξη λοιπόν θεωρείται μια πηγή δυστυχίας. Ως εκ τούτου, τις περισσότερες φορές, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ξεφύγουμε από αυτήν.
Η συνήθης αντίδραση είναι να ψάχνουμε εξωτερικά ερεθίσματα για απόσπαση της προσοχής. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες λύσεις που βρίσκουμε, όπως για παράδειγμα το να «σκρολάρουμε» στα social, κατά κανόνα ενισχύουν το αίσθημα της ανίας. Αναζητώντας όλο και πιο έντονα μια διέγερση για να καταπολεμήσουμε την πλήξη, μπορεί τελικά να οδηγηθούμε σε… περισσότερη πλήξη μακροπρόθεσμα.
Αν είσαι επιρρεπής στην πλήξη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πιθανότατα τείνεις να είσαι ένα παρορμητικό άτομο που αναζητά συνεχώς νέες εμπειρίες. Αυτή η τάση-συμπεριφορά εκδηλώνεται ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, μια περίοδο που τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την πλήξη στην ενήλικη ζωή.
Η πλήξη έχει όμως και τα καλά της
Από την άλλη πλευρά, η πλήξη μπορεί να λειτουργεί σαν καταλύτης για δράση, αρκεί να… αφεθούμε σε αυτήν και να την αξιοποιήσουμε.
Ακολουθούν 5 οφέλη του να βαριόμαστε…
#1 Βελτίωση της ψυχικής υγείας
Σε μια εποχή υπερπληροφόρησης, ο εγκέφαλός μας είναι αν μη τι άλλο υπερφορτωμένος. Η ανία προσφέρει ένα διάλειμμα. Αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει και να ανακουφίσει το άγχος.
#2 Ενίσχυση της δημιουργικότητας
Η πλήξη μπορεί να μας προσφέρει την ευκαιρία να στραφούμε «προς τα μέσα» και να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αδράνειας για σκέψη και προβληματισμό. Επιτρέπει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων. Επιτρέπει στο μυαλό να περιπλανηθεί και να ονειρευτεί. Μάλιστα, σε μελέτη, τα άτομα που αναγκάστηκαν να κάνουν βαρετές εργασίες κατέληξαν να αναπτύσσουν πιο δημιουργικό τρόπο σκέψης. Φάνηκε δηλαδή πως ελλείψει εξωτερικού ερεθίσματος, χρησιμοποιούμε περισσότερο τη φαντασία μας, κάτι που συχνά μας εγκαταλείπει σε μικρή ηλικία.
#3 Μια γεύση περιπέτειας και καινοτομίας
Βαριέσαι; Τότε πιθανότατα αναζητάς την καινοτομία. Στη δυσαρέσκειά σου, τότε είναι που αμφισβητείς καθιερωμένες ιδέες και πρακτικές και ανακαλύπτεις νέα πράγματα.
#4 Επιδίωξη νέων στόχων
Ένα από τα σημάδια πως δεν κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει είναι η ανία. Βαριέσαι γιατί μάλλον εμπλέκεσαι σε μια κατάσταση που δεν σε ενδιαφέρει και που πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις επιθυμίες σου. Έτσι, είναι πιο εύκολο να στραφείς σε κάτι που πραγματικά σε ικανοποιεί.
#5 Ανάπτυξη δεξιοτήτων
Η πλήξη επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής γιατί χάνεται, όπως είπαμε, το ενδιαφέρον. Μεταξύ των μαθητών, η πλήξη έχει ως αποτέλεσμα την κακή απόδοση. Η ικανότητα εστίασης και αυτορρύθμισης σχετίζεται με την ικανότητα διαχείρισης της πλήξης. Το να μάθεις να αντέχεις την πλήξη σε νεαρή ηλικία είναι εξαιρετική προετοιμασία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοελέγχου. Πιο απλά, μαθαίνεις μέσα από αυτήν να ρυθμίζεις καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σου.