Τα μωρά που προκύπτουν από απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες λέγονται «Oops Babies» και είναι πιο συχνά από ό,τι φαντάζεσαι… Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Guttmacher το 45% των κυήσεων είναι απρόβλεπτες, αλλά το 58% αυτών τελικά προχωρά με την γέννηση του παιδιού. Ωστόσο το να είσαι ένα «Oops Baby» μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξή σου και να έχει παίξει ρόλο στην προσωπικότητα που έχεις διαμορφώσει και το άτομο που είσαι σήμερα.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού
Η γενετική
Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε σε μεγάλο βαθμό. Από το χρώμα των μαλλιών και των ματιών μας μέχρι πιο σύνθετες πτυχές μας, όπως οι σωματικές και διανοητικές μας ικανότητες, πολλά από τα χαρακτηριστικά μας επηρεάζονται από τη γενετική.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η ανάπτυξη ενός παιδιού που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον περιτριγυρισμένο από στοργή και προσοχή είναι πιθανό να είναι διαφορετική από την ανάπτυξη ενός παιδιού που αισθάνεται παραμελημένο.
Γονικές στάσεις και συμπεριφορές
Δεν είναι το πώς ξεκινάει ένα παιδί που καθορίζει το μέλλον του, αλλά η φροντίδα και η ανατροφή που λαμβάνει στην πορεία.
Οι γονείς έχουν τεράστια επιρροή στην ανάπτυξη των παιδιών τους και οι στάσεις και οι συμπεριφορές τους μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.
Όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του παιδιού – ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια – οι σχέσεις και οι δεσμοί που δημιουργεί το παιδί με τους φροντιστές του είναι ζωτικής σημασίας. Όταν αυτοί οι δεσμοί δεν υπάρχουν ή διαταράσσονται, οι επιπτώσεις μπορεί να το «ακολουθούν» μέχρι την ενηλικίωση.
Όταν ένα παιδί δεν σχηματίζει ασφαλή δεσμό με τους κύριους φροντιστές του, μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει υγιείς σχέσεις μεγαλώνοντας, να αναπτύξει συμπεριφορικά ή ψυχικά προβήματα και να εμφανίσει θέματα προσκόλλησης καθώς μεγαλώνει.
Πώς μπορεί να νιώθει ένα «Oops Baby»;
Τα «Oops Babies» μπορεί να ανησυχούν ότι ότι οι γονείς τους δεν τα αγαπούν τόσο πολύ ή να αναπτύξουν φόβο εγκατάλειψης, γεγονός που μπορεί από την άποψη αυτή να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους -και να διαμορφώνουν σχέσεις γενικότερα με άλλους ανθρώπους.
Δηλαδή ένα «Oops Baby» μπορεί να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους γονείς τους και να είναι πιο ευαίσθητο στην απόρριψη.
Το να νιώθεις ανεπιθύμητος ή λιγότερο αγαπητός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στην εφηβεία, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Issues.
Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research on Adolescence, λόγω της τεταμένης σχέσης με τους γονείς, αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.
Παράλληλα, ερευνητές από το Drexel University College of Medicine λένε ότι τα παιδιά που έχουν βιώσει παραμέληση μπορεί μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν την συγκέντρωση τους για να ζητήσουν και να επεξεργαστούν τις μαθησιακές πληροφορίες, γι’ αυτό τείνουν να είναι πιο παθητικά στην τάξη παρά ενεργά.
Μάλιστα, στοιχεία από μελέτες σε παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών δείχνουν ότι τα «Oops Babies» είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και προσοχής.
Mια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πρόσθετο στρες σε μια οικογένεια και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Οι οικονομικές και συναισθηματικές πιέσεις δεν είναι ευνοϊκές για τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που χρειάζεται ένα παιδί για να ευδοκιμήσει.
Γνωρίζουμε επίσης ότι το μακροχρόνιο στρες δεν είναι καλό για την υγεία κανενός, όχι μόνο των παιδιών.
Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι απρόσμενες εγκυμοσύνες ανεπιθύμητες – αποτελούν, όμως, έκπληξη!
Μπορεί να συνοδεύονται και εκδηλώνονται από ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων όπως φόβο, ενθουσιασμό, ντροπή και χαρά. τα ανάμικτα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Δεν σημαίνει ότι είσαι κακός άνθρωπος ή ότι θα γίνεις κακή μητέρα αν έχεις αντικρουόμενα συναισθήματα.
Η αντιμετώπιση μιας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης απαιτεί χρόνο, χώρο και ένα δίκτυο υποστήριξης. Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια από τα αγαπημένα σου άτομα και έναν πιστοποιημένο ψυχοθεραπευτή.
Και να θυμάσαι ότι, μερικές φορές, τα αναπάντεχα πράγματα στη ζωή είναι και τα καλύτερα…