Οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και συν τοις άλλοις είναι και πεντανόστιμοι. Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αποτελούν το ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν τη γυμναστική. Θα σας χορτάσουν, θα σας γεμίσουν ενέργεια, ενώ συμβάλλουν και στη μακροζωία. Τρώγοντας συχνά ξηρούς καρπούς ενισχύετε την καρδιά σας, μειώνετε την κακή χοληστερόλη και βελτιώνετε τη μνήμη σας. Μπορείτε να τους συνδυάσετε με αλμυρά και γλυκά πιάτα, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί μπορεί να προκληθούν παρενέργειες.

Να έχετε στο νους σας ότι μια χούφτα από ξηρούς καρπούς είναι αρκετή. Από εκεί και πέρα η κατανάλωση θα είναι υπερβολή. Ας δούμε αναλυτικά τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις:

1 Οι πολλοί ξηροί καρποί παχαίνουν

Αν και οι ξηροί καρποί χορταίνουν, έχουν πολλές θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι αν ξεπεράσετε τη συνιστώμενη ποσότητα σε μια συνεχή ροή ημερών, μπορεί να πάρετε επιπλέον κιλά. Αν νιώθετε ότι δεν χορταίνετε με ένα γεύμα σας, μπορείτε να προσθέσετε λίγους ξηρούς καρπούς σε μια σαλάτα.

2 Μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Η υπερβολική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να οδηγήσει σε τυμπανισμό. Τα φυτικά άλατα και οι τανίνες που περιέχουν θεωρούνται δύσπεπτα, ενώ τα λιπαρά τους, αν και υγιεινά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

3 Μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση ή αλλεργία

Ακόμα και αν δεν έχετε κάποια αλλεργία σε ξηρό καρπό, αν θεωρείστε αλλεργικό άτομο, καλό είναι να ελέγχετε τις ποσότητες που καταναλώνετε, γιατί οι ξηροί καρποί σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν κάποια ευαισθησία ή και αλλεργικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, τα καρύδια Βραζιλίας έχουν σελήνιο, το οποίο χρειάζεται προσοχή για να μην γίνει τοξικό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποδυναμωθούν τα νύχια σας ή να νιώσετε πόνο στις αρθρώσεις.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να προσέχετε τον αριθμό των ξηρών καρπών που τρώτε καθημερινά. Αν δεν έχετε κάποια σχετική αλλεργία, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο και διαμορφώστε τις μικρές καθημερινές σας μερίδες. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, αλλά θα επωφεληθείτε από τα πολλαπλά οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία του οργανισμού σας.

Συνδυάστε ξηρούς καρπούς με το γιαούρτι σας μαζί με φρούτα και λίγο μέλι. Μπορείτε, επίσης, να τους φάτε σκέτους στο απόγευμα ή να εμπλουτίσετε τη σαλάτα σας. Αν είστε δημιουργικοί, πειραματιστείτε με πεντανόστιμες και υγιεινές ωμοφαγικές μπάρες ενέργειας με ξηρούς καρπούς, οι οποίες θα σας κρατήσουν χορτάτους και χαρούμενους.