Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμη τι είναι αυτό που προκαλεί το Αλτσχάιμερ, ωστόσο έχουμε γίνει όλο και καλύτεροι στο να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του. Μερικά συμπτώματα είναι οι αλλαγές στην μνήμη που επηρεάζουν τις καθημερινές λειτουργίες και δραστηριότητες του ατόμου, η δυσκολία να κάνουν τα άτομα διαδικασίες που άλλοτε τους ήταν εύκολες, ο αποπροσανατολισμός χώρου και χρόνου, οι εναλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα του ατόμου.
Δεν είναι όμως όλα τα συμπτώματα τόσο έντονα, υπάρχουν μερικά πρόωρα συμπτώματα τα οποία δεν είναι και τόσο φανερά. Η επιστήμη όμως, μας φέρνει έναν νέο τρόπο να προβλέπουμε το Αλτσχάιμερ.
Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στο Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης πραγματοποιήσαν μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Alzheimer’s & Dementia. Στην έρευνα αυτή δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, και αναλύει το μοτίβο ομιλίας σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση (MCI). Μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη από MCI σε Αλτσχάιμερ εντός έξι ετών με ακρίβεια 78,5%.
Η ίδια επιστημονική ομάδα σε προηγούμενη μελέτη εκπαίδευσε ένα μοντέλο χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις φωνής από πάνω από 1.000 άτομα, για την ακριβή ανίχνευση της γνωστικής εξασθένησης.Ο νέος τους αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε σε ηχογραφήσεις 166 ατόμων με MCI, ηλικίας 63-97 ετών. Καθώς η ομάδα γνώριζε ήδη ποιοι είχαν αναπτύξει Αλτσχάιμερ, μια προσέγγιση μηχανικής μάθησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βρει σημάδια στην απομαγνητοφωνημένη ομιλία τους που συνδέουν τα 90 άτομα με την εμφάνιση της νόσου.
Αφού εκπαιδεύτηκε, ο αλγόριθμος θα μπορούσε στη συνέχεια να εφαρμοστεί αντίστροφα να προσπαθήσει να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ από τις απομαγνητοφωνήσεις δειγμάτων ομιλίας που δεν είχε επεξεργαστεί ποτέ πριν.
Οι ερευνητές θέλησαν να προβλέψουν τι θα συνέβαινε στα επόμενα έξι χρόνια και κατανόησαν ότι μπορούσαν να εντοπίσουν την εμφάνιση της νόσου, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Δεδομένου ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί να αναρωτηθείτε ποιο είναι το όφελος από την έγκαιρη ανίχνευσή της, όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου
Ωστότο έχουμε θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου σε κάποιο βαθμό, και αυτές μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα. Επιπλέον, η έγκαιρη ανίχνευση μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες να μελετήσουμε τη νόσο και την εξέλιξή της και από εκεί να αναπτύξουμε μια πλήρως αποτελεσματική θεραπεία. Όσοι είναι γνωστό ότι είναι πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ μπορούν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές νωρίτερα.
Η προσέγγιση αυτή έχει πολλά θετικά στοιχεία, αν μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Είναι το είδος της εξέτασης που θα μπορούσε μελλοντικά να γίνει γρήγορα και ανέξοδα, ακόμη και στο σπίτι, και χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό. Δεν χρειάζεται ενέσεις ή δείγματα, μόνο μια καταγραφή, και θα μπορούσε ακόμη και να εκτελεστεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone.
Αν έχουμε προβλέψει τι θα συμβεί, υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία και χρονικό περιθώριο να υπάρξει παρέμβαση με φάρμακα με στόχο την επιβράδυνση της νόσου, αποτρέποντας την εξέλιξή της σε πιο σοβαρές μορφές άνοιας. Δεδομένου επίσης ότι τα δείγματα δεν ήταν καλής ποιότητας, μπορούμε να πιστεύουμε ότι με πιο καθαρά δείγματα ομιλίας, ο αλγόριθμος θα γίνει ακόμη πιο ακριβής και θα μπορούμε να εντοπίσουμε το Αλτσχάιμερ πολύ νωρίτερα.