Εάν θέλεις να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα φυσικά και να συμβάλλεις ενεργά στην πρόληψη ασθενειών, τότε μπορείς να προσθέσεις στα γεύματά σου baby καρότα. Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, αρκούν μόλις τρεις μερίδες την εβδομάδα για να αυξηθούν σημαντικά τα καροτενοειδή, μια θρεπτική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, που τονώνει την ανοσία του οργανισμού.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο NUTRITION 2024, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, τα επίπεδα των καροτενοειδών φάνηκαν να αυξάνονται ακόμη περισσότερο όταν οι άνθρωποι, εκτός από την κατανάλωση καρότων, έλαβαν ένα συμπλήρωμα που περιείχε βήτα καροτίνη, επίσης ένα καροτενοειδές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι στους νεαρούς ενήλικες, μια μικρή και διαχειρίσιμη αλλαγή στη διατροφή τους θα μπορούσε να αυξήσει την συγκέντρωση καροτενοειδών», λέει ο Δρ. Suresh Mathews καθηγητής και πρόεδρος Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Samford στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα.

Τι είναι τα καροτενοειδή και γιατί είναι σημαντικά;

Το έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών οφείλεται στα καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να μετρηθούν στο δέρμα για να υπολογιστεί η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, επειδή η διατροφή είναι η μόνη πηγή αυτών των χρωστικών.

«Διαδραματίζουν δύο σημαντικούς ρόλους για την υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές. «Ο πρώτος είναι ότι μας παρέχουν αυτό που μπορεί να γίνει βιταμίνη Α και ο δεύτερος είναι ότι λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά» εξηγούν. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη φυσιολογική όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη, με την ξηροφθαλμία να αποτελεί ένα από τα κοινά συμπτώματα ανεπάρκειάς της.

Τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών του δέρματος σχετίζονται με βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και καλύτερη υγεία του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης συχνότητας μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, προσθέτει ο Δρ. Suresh Mathews.

Αρκεί ½ φλιτζάνι καρότα baby 3 φορές την εβδομάδα

Στόχος των ερευνητών ήταν να ανακαλύψουν εάν η κατανάλωση baby καρότων μόλις τρεις την εβδομάδα είχε μετρήσιμα οφέλη στα επίπεδα καροτενοειδών και πώς θα μπορούσε να συγκριθεί με την επίδραση των συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης, τα οποία είναι επίσης σχεδιασμένα να αυξάνουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών.

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 60 νεαρούς ενήλικες σε ομάδες που έλαβαν για τέσσερις εβδομάδες είτε από 100 γραμμάρια (g) (περίπου μισό φλιτζάνι) baby καρότα, είτε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα που περιέχει βήτα-καροτίνη, είτε τον συνδυασμό baby καρότων και του συμπληρώματος, είτε 100 γραμμάρια (g) φέτες πράσινου μήλου (ομάδα ελέγχου).

Πριν και μετά την αλλαγή, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα καροτενοειδών των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την παρέμβαση, οι βαθμολογίες των καροτενοειδών του δέρματος αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 10,8% στην ομάδα που έλαβε μόνο τα καρότα baby και κατά 21,6% στην ομάδα που έλαβε τα καρότα και το συμπλήρωμα.Τα επίπεδα καροτενοειδών δεν άλλαξαν στην ομάδα ελέγχου ή σε εκείνους που έλαβαν μόνο το συμπλήρωμα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Μεγαλύτερη απορρόφηση από τον συνδυασμό

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πιθανές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα καροτενοειδή απορροφώνται από το σώμα ανάλογα με το αν προέρχονται από τρόφιμα ή συμπληρώματα.

Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια πολυβιταμίνη που περιέχει βήτα-καροτίνη σε συνδυασμό με τα baby καρότα στη διατροφή μπορεί να έχει συνεργική δράση και να βοηθήσει ένα άτομο να απορροφήσει περισσότερα καροτενοειδή συνολικά. «Ενώ δεν συμβαίνει πάντα, μπορεί ορισμένες φορές να είναι πιο εύκολο για το σώμα να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες μέσα από την κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων σε συνδυασμό με τη λήψη συμπληρωμάτων» αναφέρουν οι ερευνητές.