Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω (και) στην αποδοχή των αισθητικών παρεμβάσεων. Μάλιστα, πληροφορίες από τη Deutsche Welle δείχνουν ότι η ζήτηση για πλαστικές επεμβάσεις και μπότοξ εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια των lockdown.

Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έβγαινε, εξακολουθούσε να βλέπει το πρόσωπό του στο καθρέφτη (ή την κάμερα του κινητού!). Επιπλέον, ένα από τα πλεονεκτήματα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ήταν ότι ορισμένες παρεμβάσεις μπορούσαν εύκολα να καλυφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα αυτό της πανδημίας του κορονοϊού, οι σχετικές επιχειρήσεις και διαδικασίες έπρεπε να θυσιαστούν για κάποιο διάστημα στο βωμό της δημόσιας υγείας. Η μέση χρονική διάρκεια που ανέφεραν οι πιστοποιημένοι γιατροί ότι σταμάτησαν να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις το 2020 λόγω Covid-19, ήταν 8,1 εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, από το 2000 μέχρι σήμερα οι αισθητικές επεμβάσεις συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), η ζήτηση για αισθητικές επεμβάσεις αυξήθηκε κατά 5% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τα αιτήματα για ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες να σημειώνουν άλμα 7%.

Top 5 Αισθητικές Πλαστικές Επεμβάσεις

1. Λιποαναρρόφηση

2. Αυξητική στήθους

3. Κοιλιοπλαστική

4. Ανόρθωση στήθους

5. Βλεφαροπλαστική

Σύμφωνα με στοιχεία από το PlasticSurgery.org για το 2023.

Από τις σχεδόν 1,6 εκατομμύρια επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, η λιποαναρρόφηση παρουσίασε 7% αύξηση, η αυξήτική στήθους 2%, η κοιλιοπλαστική 5%, η ανόρθωση στήθους 7% και η βλεφαροπλαστική 5%.

Top 5 Ελάχιστα Επεμβατικές Διαδικασίες

1. Μπότοξ

2. Θεραπείες με fillers υαλουρονικού οξέως

3. Αναδόμηση δέρματος (π.χ. επανεπιθηλιοποίηση, μικροδερμοαπόξεση)

4. Θεραπείες ανάπλασης του δέρματος (π.χ. κατά των ουλών και των δυσχρωμιών)

5. Αυξητική χειλιών

Σύμφωνα με στοιχεία από το PlasticSurgery.org για το 2023.

Από τις εκτιμώμενες 25,4 εκατομμύρια ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν, παρατηρήθηκε 9% αύξηση για τις ενέσεις νευροδιαμορφωτών, 8% για τα fillers υαλουρονικού οξέος, 5% για την αναδόμηση του δέρματος, 6% για τις θεραπείες ανάπλασης του δέρματος και 4% για την αυξητική χειλιών.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλαστική χειρουργική ιδιαίτερα διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2020 οι ΗΠΑ είχαν, με μεγάλη διαφορά, τον υψηλότερο αριθμό εγχειρήσεων στον κόσμο. Μονάχα οι Αμερικανοί δαπάνησαν 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια για αισθητικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση 38% στις πλαστικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022, έναντι 11,2% διεθνώς.

Συγκεκριμένα έγιναν 102.437 χειρουργικές επεμβάσεις, αυξημένες κατά 54,8% και 323.886 μη χειρουργικές παρεμβάσεις, αυξημένες κατά 33,3%. Αντίστοιχα η διεθνής αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις ήταν 16,7% και στις μη χειρουργικές επεμβάσεις 7,2%.

But first… let me take a selfie!

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του περιοδικού JAMA Facial Plastic Surgery, η λήψη selfie φωτογραφιών από απόσταση 30 εκατοστών από το πρόσωπο αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του και δείχνει τη μύτη μεγαλύτερη κατά 30% από όσο πραγματικά είναι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αύξηση στη ζήτηση αισθητικών επεμβάσεων από άτομα που θέλουν να φαίνονται καλύτερα στις selfies και να βελτιώσουν την εικόνα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έρευνα της American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgeons αναφέρει πως 42% των χειρουργών είδε ασθενείς που θέλουν να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση για να έρθουν πιο κοντά στα πρότυπα ομορφιάς που προάγουν τα social media.