Εσύ πόσο ελκυστικός/η πιστεύεις ότι είσαι; Παρόλο που πολλοί θα ήθελαν να βγαίνουν με ένα τέλειο «10άρι», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποστηρίζουν ότι τελικά προτιμάμε να κάνουμε σχέση με κάποιον που θεωρούμε ότι μας ταιριάζει εμφανισιακά.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δρ Γκρέγκορι Γουέμπστερ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 1.300 στρέιτ ζευγάρια και παρατήρησαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εκτιμούσαν με ακρίβεια τη δική τους ελκυστικότητα με βάση τις αντικειμενικές αξιολογήσεις από αγνώστους.
Η ερευνητική ομάδα ανέδειξε, επίσης, την τάση που είχαν τα ζευγάρια να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα ελκυστικότητας. Για παράδειγμα, αν κάποιος βαθμολογούσε την εμφάνισή του με 8, ήταν πιο πιθανό να κάνει σχέση με ένα άλλο 8άρι.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences, οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται να μοιράζονταν κοινές αντιλήψεις για την ελκυστικότητα. Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας αξιολογούσε τον εαυτό του ως ελκυστικό, η σύντροφός του έτεινε να έχει την ίδια αυτοαντίληψη.
«Halo effect» – Η καθοριστική πρώτη εντύπωση
Το «halo effect» γνωστό και ως φαινόμενο του φωτοστέφανου, περιγράφει πώς μια θετική πρώτη εντύπωση για κάποιον επηρεάζει την «αγγελική» εικόνα που θα σχηματίσουμε γι’ αυτόν.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επηρεαζόμαστε από την πρώτη εικόνα που αποκτούμε για κάποιον και αυτό δύσκολα αλλάζει.
Για παράδειγμα, η πρώτη εντύπωση που μπορεί να σχηματίσουμε απλά κοιτώντας κάποιον σε μια φωτογραφία δεν αλλάζει ακόμη και αν έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί του έξι μήνες αργότερα.
«Η εμφάνιση του συνομιλητή μας καθορίζει και τα συναισθήματα που θα αποκτήσουμε γι’ αυτόν. Η πρώτη ματιά είναι τόσο έντονη, ώστε επηρεάζει τις άλλες πληροφορίες που μπορεί να λάβουμε για το ίδιο πρόσωπο», εξηγούν.
Τα… ομώνυμα έλκονται!
Κι όμως, η ομοιότητα είναι ελκυστική: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το μορφωτικό επίπεδο, τα ενδιαφέροντα, την εμφάνιση και τους στόχους.
Σίγουρα, είναι βολικό να μοιραζόμαστε το πάθος μας για το ιταλικό φαγητό, αλλά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology μας ελκύουν άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα όπως εμείς, επειδή πιστεύουμε ότι τα κοινά χαρακτηριστικά μας αντανακλούν κάτι βαθύτερο για εμάς.
«Αμοιβαία τα αισθήματα»
Είναι πιο πιθανό να μας αρέσει κάποιος όταν τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Αλλά όταν αυτός ο παράγοντας ξεθωριάσει, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στη σχέση.
Όταν καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια σε μια σχέση και δεν παίρνουμε τίποτα σε αντάλλαγμα, η έλξη αρχίζει να μειώνεται.
Το να το παίζουμε δύσκολοι ή να περιμένουμε μερικές ημέρες για να καλέσουμε κάποιον ή να του απαντήσουμε στο μήνυμα δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό.
Σε ένα πείραμα που δημοσιεύθηκε στο Collaboration and Technology, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτήν την τακτική αξιολογήθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί από τους άλλους συμμετέχοντες.