Πώς κρατάμε τη στάση μας θετική και αισιόδοξη; Πώς μπορούμε να δούμε την φωτεινή πλευρά της ζωής;

#1 Επιλέγουμε πρώτα το θετικό σενάριο

Κρατάμε αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Βλέπουμε την όμορφη πλευρά των πραγμάτων, ακόμα και όταν όλα πηγαίνουν στραβά. Ειδικά τότε, χρειάζεται να διατηρούμε την αισιοδοξία μας! Γιατί, βλέποντας τα πράγματα θετικά, έχοντας ελπίδα, όνειρα και πίστη σε κάτι καλό, μόνο έτσι μπορούμε να τα διορθώσουμε.

#2 Λύνουμε τα προβλήματα

Ό,τι κι αν προκύψει στη ζωή μας, όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε, δεν βουλιάζουμε σε αυτές και δεν απελπιζόμαστε. Ο κόσμος μας πάντα θα έχει προβλήματα. Δεν έχει νόημα να ονειρευόμαστε μια ζωή χωρίς δυσκολίες, γιατί δεν θα έρθει ποτέ και για κανέναν μας. Εάν νιώσουμε κουρασμένοι, αποκαρδιωμένοι, απελπισμένοι, τότε ξεκουραζόμαστε. Παίρνουμε απόσταση και κάνουμε μια μικρή παύση, για να ανασυνταχτούμε και να συνεχίσουμε.

#3 Πιστεύουμε

Είτε πρόκειται για ένα θρησκευτικό δόγμα είτε για μια πολιτική θεωρία ή για το σωστό τρόπο να ζει και να υπάρχει κάποιος, όλοι μας έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι. Χρειαζόμαστε σταθερές για να υπάρχουμε και όρια για να μπορούμε να ζούμε. Μόνο με πίστη σε αξίες θα καταφέρουμε να έχουμε ψυχική υγεία, να κινούμαστε ήρεμα μεταξύ των συνανθρώπων μας και να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Είναι, δυστυχώς, στις ημέρες μας δημοφιλής η προτροπή «ζήστε χωρίς όρια!». Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος προς τη δυστυχία και την παράνοια.

#4 Ισχυροποιούμε τον εαυτό μας

Φροντίζουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα. Ο εαυτός μας είναι ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο θα είμαστε μαζί σε όλη μας τη ζωή. Οφείλουμε λοιπόν να τον περιποιούμαστε και να του φερόμαστε με σεβασμό και αγάπη. Έτσι, θα τον κρατάμε δυνατό και ικανό να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, να κυνηγάει τα όνειρά του και να βρίσκεται κοντά σε όσους αγαπά.

#5 Δίνουμε αξία στην κάθε  μέρα

Δεν αφήνουμε στιγμή να πάει χαμένη. Η σημερινή μέρα δεν πρόκειται να μας ξαναδοθεί. Κάθε μέρα και κάθε ώρα που έχουμε στη ζωή μας δεν πρόκειται να επαναληφθούν· και είναι πολύτιμες. Η ζωή μας έχει ένα χρονικό πεπερασμένο, κάποτε θα τελειώσει. Ας τη χαρούμε, λοιπόν, τώρα που την έχουμε!

+1 Απομονώνουμε τα αρνητικά πράγματα που υπάρχουν γύρω μας

Βλέπουμε τα μειονεκτήματα στο χαρακτήρα των δικών μας ανθρώπων, συνειδητοποιούμε όσα λείπουν από τη ζωή μας και τα θέλουμε, εντοπίζουμε τις αδικίες που συμβαίνουν στον κόσμο μας. Όχι όμως για να εγκλωβιστούμε σε όλα αυτά τα αρνητικά. Αντιθέτως, τα εντοπίζουμε, για να τα απομονώσουμε, να τα αποδυναμώσουμε, να τα τροποποιήσουμε και τελικά να επιχειρήσουμε να τα αλλάξουμε ή να τα διορθώσουμε.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία την Κα Γεωργία Μπαλτά, ψυχίατρο-ψυχοθεραπεύτρια.