Η γνωστή παρουσιάστρια, δημοσιογράφος και ηθοποιός διαθέτει extra-large δόσεις χιούμορ και καλής διάθεσης και δηλώνει εργασιομανής και αχόρταγη για τη ζωή. Έχοντας αφήσει πίσω το ρόλο της people pleaser, διανύει μάλλον την πιο συνειδητοποιημένη περίοδό της. Παραμένει ροκού και ανεξάρτητη, είναι ερωτευμένη και αφήνει τη ζωή να της αποκαλύψει την επόμενη στροφή στο μονοπάτι της. Λίγες ώρες μαζί της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα για τις ανάγκες της συνέντευξης ήταν αρκετές για να καταλάβω ότι είχα απέναντί μου μια αληθινή επαναστάτρια της καθημερινότητας.

Η Κατερίνα Ζαρίφη ξεπερνά τα στερεότυπα και τρυπώνει κάθε μέρα στα σπίτια μας για να μας εμφυσήσει τις δόσεις δυναμισμού και αισιοδοξίας που χρειαζόμαστε.

Μια ημέρα με τόση ζέστη, κι εσύ τρέχεις ασταμάτητα. Κατερίνα, είσαι στην καλύτερή σου φάση;

Ούτε καν! Είμαστε σε φουλ πρόγραμμα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και ελπίζουμε να καταφέρουμε να ξεκουραστεί το κορμί μας από μια πολύ δύσκολη σεζόν. Τα επαγγελματικά βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αλλά η καλύτερή μου φάση είναι το καλοκαίρι στην Ικαρία, στο πανηγύρι της Ακαμάτρας, στον Μαγγανίτη, να ζω ήρεμα με τους φίλους μου…

Δείτε το βίντεο

Eίσαι αχόρταγη στη δουλειά. Όμως, κάπου μεταξύ ραδιοφώνου, τηλεόρασης και θεάτρου, θα συναντάς την Κατερίνα 100%.

Ο βασικός μου σύντροφος εδώ και 27 χρόνια είναι το ραδιόφωνο, η φούσκα της ασφάλειας και της ηρεμίας μου, ο χώρος που γνωρίζω καλύτερα από όλους. Στο ραδιόφωνο δεν χρειάζεται να πιεστείς για να δημιουργήσεις την τέλεια εικόνα. Είσαι πίσω από ένα μικρόφωνο και στην άλλη πλευρά βρίσκεται εκείνος που έχει μαλώσει με την κοπέλα του ή έχει σιχτιρίσει στη δουλειά, κι εσύ πρέπει να τον κερδίσεις μόνο με το μυαλό και τη φωνή σου. Είναι ο έρωτάς μου.

Όλα αυτά τα ονειρευόσουν από παιδί στη Θήβα, όπου μεγάλωσες;

Καμία σχέση! Ήθελα να γίνω αρχαιολόγος με ειδικότητα την Αίγυπτο. Έχω διαβάσει πολύ για την Αίγυπτο, αν και δεν την έχω επισκεφθεί ακόμη. Επίσης, με γοήτευε η εγκληματολογία, την οποία έχω μελετήσει και ως ενήλικη. Δεν υπήρχε ως σκέψη να γίνω παρουσιάστρια και αναγνωρίσιμη. Ίσως γιατί στο μικρόκοσμό μου, στην επαρχία, με αναγνώριζαν στο δρόμο ως παιδί λόγω και του έντονου χαρακτήρα μου. Ωστόσο έκανα εκπομπή σε πειρατικό σταθμό της Θήβας. Γενικά, ως ενήλικη δεν διαφέρω πολύ από τότε που ήμουν παιδί. Και τότε με θυμάμαι ροκού, με αρβύλες και σε κατάσταση κεφιού, μια πειρατίνα του ραδιοφώνου.

κατερίνα ζαρίφη τώρα που έχασα βάρος

MALIAKOS_NIKOS

Και πώς η πειρατίνα από τη Θήβα έφτασε να κατακτά τα media με την ορμή της;

Έδωσα πανελλήνιες και, αν θυμάμαι καλά, πέρασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα. Οι πρώτες μου επιλογές ήταν η Νομική και η Αρχαιολογία και, αφού δεν πέρασα εκεί, κατέβηκα στην Αθήνα και μπήκα σε σχολή δημοσιογραφίας. Ξεκίνησα τις πρώτες μου εκπομπές στον Skyrock, που είχαν φτιάξει ο αείμνηστος Κώστας Σγόντζος και η Νανά Παλαιτσάκη, και το ένα έφερε το άλλο.

Πόσο δύσκολο ήταν στα 25-27 σου, δίπλα στην Ελένη Μενεγάκη και σε μια εποχή που τα πρότυπα ομορφιάς ήταν εχθρικά για τη γυναίκα, να ακούς αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σου; 

Τότε δεν υπήρχε το politically correct. Ήταν σωστό να γελάμε, φαινομενικά, με την ατέλεια του άλλου. Ήταν δύσκολες εποχές. Σαφέστατα το να είσαι το πρότυπο μιας γυναίκας plus size ή διαφορετικού στυλ από τα καθιερωμένα ήταν νίκη. Δεν θα έπρεπε όμως γιατί αυτό είναι το κανονικό. Υπήρχαν εκπομπές επιθετικές ως προς τα κιλά μου, αλλά το debate συνέβαινε στην κοινωνία. Όταν βγαίνεις έξω και άνθρωποι σου λένε, για παράδειγμα, «με βοήθησες να ξεπεράσω το θάνατο του παιδιού μου», δεν κάθεσαι να ασχοληθείς με τα υπόλοιπα.

Αυτή η ωριμότητα ξεκινά από τα παιδικά σου χρόνια; Είχες δεχθεί ως παιδί bullying;

Ήμουν ένα πολύ δημοφιλές παιδί, κι ένα σχόλιο για τους μηρούς μου δεν θα τάραζε τον ψυχικό μου κόσμο. Αν όμως επηρέαζε τους γονείς και το κοντινό περιβάλλον μου, με πείραζε. Σε αυτό το πλαίσιο, και στην τηλεόραση το πολύ πολύ να ασχολήθηκα δύο μήνες με αυτού του είδους τα σχόλια. Χαίρομαι πάντως που δικαιωνόμαστε, και όχι μόνο όσον αφορά τη στερεοτυπική ομορφιά. Ακόμα κι αν σου πει κάποιος «είσαι πολύ όμορφη κοπέλα, χάσε κιλά», είναι ένα είδος προσβολής. Τώρα που έχω χάσει αρκετό βάρος, όλοι ξαφνικά μου λένε «έτσι είσαι πολύ καλή». Όχι! Πάντα είμαι πολύ καλή. Αυτό αισθάνομαι και το στηρίζω.

Φαίνεται ότι με την αδελφή σου μεγαλώσατε με γερές βάσεις, έστω και σε μια κλειστή κοινωνία της ελληνικής επαρχίας.

Με την αδελφή μου είμαι πολύ κοντά, γενικά είμαστε μια δεμένη οικογένεια. Η μητέρα μου ήταν τραπεζικός και ο πατέρας μου ασφαλιστής και πάντα μου έλεγαν «να φροντίσεις να είσαι ανεξάρτητη». Αν μου έχει μείνει μια λέξη από την παιδική μου ηλικία, αυτή είναι η «ανεξάρτητη». Αυτό πρεσβεύω, και όχι μόνο οικονομικά – να μην εξαρτάσαι από το συναίσθημα των άλλων για να νιώθεις καλά ή από την επιβράβευση για να αισθάνεσαι ότι αξίζεις. Ανεξάρτητος σημαίνει να είσαι πολύ καλά με τον εαυτό σου. κατερίνα ζαρίφη vita

Παρ’ όλα αυτά, η ανεξαρτησία δεν σε εμποδίζει να μοιράζεσαι.

Το αξίωμά μου είναι αυτό που είχε πει η Μαλβίνα Κάραλη: «Τον άνθρωπο που δεν δίνει, που δεν έχει αγαπήσει και αγαπηθεί, δεν τον χωρά η γη». Δεν πιστεύω ότι το να δώσεις πράγματα και δεν πάρεις αντίστοιχα πίσω ή απογοητευτείς αργότερα πρέπει να σε μετατρέψει σε ένα σκληρό άνθρωπο που κοιτάζει την πάρτη του. Αυτή η «παρτάρα μας» είναι που μας έφερε σε δύσκολους καιρούς και μας έχει κάνει να μην αισθανόμαστε τη φρίκη που συμβαίνει γύρω μας. Μπορεί να μην είμαι ακτιβίστρια, αλλά θεωρώ ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν, που χαμογελούν και θέλουν να κάνουν και τους γύρω τους να γελούν είναι επαναστάτες της καθημερινότητας. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα, όχι γιατί πάντα θα κάνω τον κόσμο να νιώθει όμορφα, αλλά γιατί είναι επανάσταση το να νοιάζεσαι για τον άλλο, φροντίζοντας και σένα ταυτόχρονα.

Επανειλημμένα δηλώνεις ότι περπατάς παράλληλα και με τη σκοτεινή σου πλευρά.

Είμαι ένας σκοτεινός άνθρωπος με φωτεινή διάθεση. Τα αγκαλιάζω τα σκοτάδια μου και θεωρώ πιο επικίνδυνη την τοξική θετικότητα. Δεν είμαστε ούτε το «Pleasantville», ούτε οι «Γυναίκες του Στέπφορντ», ούτε ρομπότ. Είναι φυσιολογικό να πέφτεις. Μπορεί να επιστρέψω στο σπίτι μετά από μια δύσκολη ημέρα και να κοιτάζω τα ταβάνια. Ενώ δεν κλαίω εύκολα, αν με ενοχλήσει ή με συγκλονίσει κάτι, μπορεί να ξεσπάσω σε κλάματα. Ως Κριός, έχω νεύρα και εκρήξεις, αλλά δεν θα σταθώ εκεί πάνω από πέντε λεπτά. Θέλω να συμβεί, να το λύσουμε και να πάμε παρακάτω.

Έχει συμβεί κάτι στη ζωή σου που σε δυσκόλεψε πολύ;

Βέβαια! Οι πρώτες απώλειες. Δεν με ενδιαφέρουν τα υλικά αγαθά. Δεν κάνω σωστή διαχείριση και οποιαδήποτε απώλειά τους θα καλυφθεί. Δουλεύω σκυλίσια. Οι απώλειες των ανθρώπων και των ζώων με διαλύουν. Συγκεκριμένα, η γιαγιά και ο παππούς μου ήταν δύο εμβληματικά πρόσωπα στη ζωή μου γιατί με μεγάλωσαν δίνοντάς μου την αγάπη όλου του κόσμου. Από την άλλη, δυσκολεύτηκα πολύ να διαχειριστώ την ασθένεια και την απώλεια του πατέρα μου. Ήμουν σαράντα ημέρες σε ένα σπίτι υποφέροντας από πονοκεφάλους και βιώνοντας μια τραγική κατάσταση.

Και πώς το ξεπέρασες;

Η ίδια η ζωή σε βγάζει από παρόμοιες συνθήκες. Προσωπικά με βοηθά πολύ η εργασιοθεραπεία, αρκεί να μην εξελίσσεται σε εργασιομανία. Στη δουλειά ξεχνιέμαι και γίνομαι δημιουργική. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν αποχωρίζεσαι ποτέ την απώλεια. Ακόμα κι όταν ξεκαρδίζεσαι πίνοντας τσίπουρα με την παρέα σου, θα ακούσεις ένα τραγούδι, θα μυρίσεις κάτι, θα θυμηθείς… Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκλονιστικό από το να χάνεις έναν άνθρωπο που θεωρείς δεδομένο στη ζωή σου. Ο πόνος λειαίνεται με το πέρασμα του χρόνου και ίσως χρειαστεί βοήθεια – είτε από ειδικό γιατρό είτε από φίλους, ανάλογα με το πού αισθάνεται κάποιος ασφαλής. κατερίνα ζαρίφη ζωή

Αναζητάς τη συντροφικότητα;

Μπορώ να είμαι πολύ ισορροπημένη και ως single. Μου αρέσει το «go with the flow», δηλαδή το να μην πιέζω καταστάσεις για να νομίζω ότι είμαι αρεστή στον εαυτό μου. Δεν παραδεχόμαστε ότι και μόνοι έχουμε περάσει καταπληκτικά επειδή στερεοτυπικά ο άνθρωπος θεωρείται καλά μόνο αν έχει σχέση. Εμείς θέτουμε το στερεότυπο στον εαυτό μας ρίχνοντας σε αυτό τα βάρη της υπόλοιπης κατάστασης που βιώνουμε. Καλύτερα να είσαι ευτυχισμένος single παρά προβληματισμένος δεσμευμένος.

Εσύ όμως στα προσωπικά σου έχεις βρει το δικό σου safe place.

Ναι. Είμαι με έναν άνθρωπο με τον οποίο καταλαβαινόμαστε, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, μου μαθαίνει πράγματα και τον θαυμάζω – όχι γιατί μπορεί να είναι top στη δουλειά του. Το θαυμασμό μού τον εμπνέουν οι άνθρωποι που στηρίζουν το σύντροφό τους, δεν λακίζουν στα δύσκολα και, ειδικά για μας που ζούμε στο συγκεκριμένο μικρόκοσμο, κατανοούν την παράνοια που συνοδεύει τα media.

Το «είμαι καλά με το σύντροφό μου» δεν συνεπάγεται για σένα και «κάνω οικογένεια». Πιστεύεις πως είναι άλλο ένα στερεότυπο;

Ο καθένας φτιάχνει τη ζωή του όπως ο ίδιος ορίζει τι σημαίνει «φτιαγμένη ζωή». Γνωρίζω ανθρώπους που τελικά δεν παντρεύτηκαν, ενώ αυτό ήθελαν, και άλλους που, αν και παντρεύτηκαν μικροί και έκαναν παιδιά, είχαν ένα διαφορετικό πρότυπο σχετικά με το «φτιάχνω τη ζωή μου». Εν έτει 2024, τα στερεότυπα και οι συνήθειες πρέπει να αλλάζουν. Εγώ δεν είχα ποτέ στο κεφάλι μου την εικόνα της νύφης, δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα με ολοκλήρωνε. Είχα ονειρευτεί να κάνω ταξίδια και αρχαιολογικές ανασκαφές, να είμαι ανεξάρτητος άνθρωπος και να ζήσω τη ζωή μου με τους δικούς μου όρους. Άλλο η συντροφικότητα, άλλο ο γάμος. Το νυφικό δεν το βλέπω σε καμία περίπτωση, δεν είναι το φασόν τέτοιο! (γέλια) κατερίνα ζαρίφη συνέντευξη

Αυτή είναι η άποψή σου και όσον αφορά την απόκτηση ενός παιδιού;

Θα έλεγε κάποιος ότι είμαι σε μια ηλικία που μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο. Κατά τη γνώμη μου, κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να κάνει ένα παιδί όποια εποχή καταφέρει, χωρίς να σκέφτεται τις κοινωνικές συμβάσεις. Λατρεύω τα παιδιά και με αγαπούν κι αυτά πολύ. Έχω την όρεξη και να τρέξω και να παίξω. Οπότε, δεν θα απέρριπτα αυτό το ενδεχόμενο. Αν ερχόταν ένα παιδί, θα το δεχόμουν με πολλή χαρά.

Πολλή αγάπη δείχνεις και στα ζώα. Σε έχουμε δει να συμβάλλεις στη διάσωσή τους στις πυρκαγιές του 2021. Έχεις δικά σου;

Επειδή ο πρώην μου είναι και κολλητός μου φίλος, έχουμε ένα σκυλάκι «συνιδιοκτησία». Έχω αρρώστια με τα ζώα. Στα πλάνα μου είναι να αλλάξω σπίτι ώστε οι συνθήκες να είναι πιο κατάλληλες για να υιοθετήσω ένα σκυλάκι. Για την ώρα, εκτονώνω την τρέλα μου βοηθώντας φιλοζωικές και καταφύγια. Είμαι ευαισθητοποιημένη απέναντι στον αδύναμο γενικά, είτε είναι ζώο είτε παιδί ή άνθρωπος τρίτης ηλικίας. Όταν προσφέρεις, γεμίζεις ντοπαμίνη και σεροτονίνη που δεν θα πάρεις από πουθενά αλλού.

Έχεις χάσει αρκετά κιλά τελευταία. Πώς ορίζεις την ευεξία;

Προσπαθώ πολύ με τη διατροφή, αλλά όχι σε βαθμό φρενίτιδας. Έχω μειώσει το junk food γιατί παρατηρώ ότι το ίδιο μου το σώμα δεν το δέχεται πια. Δεν αισθανόμουν κι εγώ καλά. Περπατώ και έχω συνδέσει την ευεξία με τη φύση. Έχω πάθος με το βουνό, είτε είναι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία είτε μακριά από την Αθήνα. Ευεξία για μένα είναι και η μουσική. Λατρεύω τις συναυλίες, ακόμα κι αν χρειαστεί να περπατήσω τρεις ώρες για να δω τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Όλη η ζωή μου είναι η μουσική, όλων των ειδών. Μια βόλτα στο ηλιοβασίλεμα ακούγοντας από τα ακουστικά τη μουσική που θέλω είναι σαν να γεμίζω μπαταρίες για δύο χρόνια. κατερίνα ζαρίφη

Πώς σε φαντάζεσαι σε λίγα χρόνια; Έχεις απωθημένα;

Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, θέλω να με κρατούν τα πόδια και η ψυχή μου. Η σωματική και η ψυχική υγεία είναι οι βασικοί παράγοντες για να κάνεις όλα τα υπόλοιπα. Μου αρέσει η δουλειά και έχω να δώσω ακόμη πράγματα, αλλά θα ήθελα να ανοίξω και ένα τσιπουράδικο. Θα το ονομάσω Κατινιώ και κάθε μέρα το ένα πιάτο θα το μαγειρεύω εγώ ανάλογα με όσα θα βρίσκω στις λαϊκές. Στον έναν τοίχο θα υπάρχει ο Τζιμ Μόρισον και στον άλλο ο Μάρκος Βαμβακάρης, ενώ νέα παιδιά θα παίζουν από ρεμπέτικο μέχρι ροκ, γιατί κάπως έτσι είναι και η δική μου ζωή. Ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, θα έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο επειδή είμαι κοινωνική και μου αρέσει να φροντίζω τους ανθρώπους.

Και τι θα πετούσες από πάνω σου, μιας και το καλοκαίρι επιτάσσει να είμαστε πιο ανάλαφροι;

Θέλω να πετάξω τις κακές συμπεριφορές που είχα, οποιαδήποτε στενοχώρια μπορεί να προκάλεσα, καθώς και το άγχος για όσα δεν ελέγχω. Κυρίως, όμως, τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και όλες τις ειδήσεις για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Αυτά τα δύο με συγκλόνισαν. Αν κάτι πέφτει στην αντίληψή μας, οφείλουμε να μιλάμε. Πρέπει να μας αφορούν περισσότερο ο διπλανός μας και η δυσκολία του – όχι σε κουτσομπολίστικο επίπεδο, αλλά ως νοιάξιμο. Μακάρι να το πετύχουμε. κατερίνα ζαρίφη

Φωτογράφος: Νίκος Μαλιάκος, Επιμέλεια: Ναταλία Μπαλτά, Μακιγιάζ-Μαλλιά: Ρένος Πολίτης (D-TALES)

Ευχαριστούμε την Ακτή του Ήλιου, παραλία Αλίμου για τη φιλοξενία