Ανά τα χρόνια οι γυναίκες ερχόμαστε αντιμέτωπες με διάφορες θεωρίες και πεποιθήσεις γύρω από την γυμναστική και τη διατροφή. Τα κοινωνικά πρότυπα που μας προβάλλουν διαρκώς από διάφορα μέσα, που είναι γεμάτα με γυναίκες με τα πιο αδύνατα κορμιά, οι εξαντλητικές δίαιτες γεμάτες περιορισμούς είναι μερικές μόνο από τις πληροφορίες που μας εξαντλούν ψυχικά και σωματικά. Φυσικά όλοι αυτοί οι μύθοι για τη γυμναστική και τη διατροφή που μας προβάλλουν διαρκώς και το γεγονός ότι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο μόνος στόχος μας είναι να χωρέσουμε στο μικρότερο νούμερο της αγοράς έχουν ως αποτέλεσμα την κόπωση και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών και διατροφικών διαταραχών.
Ήρθε όμως η εποχή που οι γυναίκες θέτουν ως στόχο ένα δυνατό και υγιές σώμα από απλά ένα αδύνατο. Φυσικά οι μύθοι εξακολουθούν και υπάρχουν και εμείς οφείλουμε να τους καταρρίψουμε.
Τρεις μύθοι για τη γυμναστική που καταρρίπτουμε
1. Οι υδατάνθρακες είναι κακοί
Το μακροθρεπτικό αυτό συστατικό έχει δαιμονοποιηθεί πιθανόν εξαιτίας των συνδυασμών που κάνουν οι άνθρωποι. Δηλαδή το συνδυάζουν με τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά και θερμίδες για να ετοιμάσουν διάφορες λιχουδιές, όπως μπέργκερ, πίτσα, σφολιάτες, που επίσης είναι πεντανόστιμα και μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας αλλά με μέτρο.
Ωστόσο είναι σημαντικό να έχουμε μια πλήρη διατροφή και αυτό σημαίνει ότι θα συμπεριλαμβάνει και τύπους υδατανθράκων που παρέχουν ενέργεια και υποστηρίζουν την αποκατάσταση χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά. Μερικά παραδείγματα είναι τα φρούτα, οι χυμοί, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης.
Επιλέγοντας να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες από τη ζωή σας οδηγείται τον οργανισμό σας σε επίμονη ενεργειακή ανεπάρκεια. Μια νέα έρευνα σε αθλήτριες δείχνει ότι η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων μιμείται ορισμένα σημάδια χαμηλής διαθεσιμότητας ενέργειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην πρόληψη της ενεργειακής ανεπάρκειας.
Μπορούμε λοιπόν να συμφωνήσουμε ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός σας. Είναι πάροχοι ενέργειας και απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης, υποστηρικτικής για τη δύναμη διατροφής.
2. Τα βάρη θα σας χαρίσουν ένα ανδρικό σώμα
Δεν νομίζω ότι έχουμε ακούσει κάποιον φόβο σχετικά με την άσκηση πιο συχνά από αυτόν, (ίσως να κερδίζει ότι τα βάρη θα σας αφήσουν κοντούς, αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη). Εντάσσοντας στην εβδομαδιαία σας ρουτίνα προπονήσεις με βάρη και αντιστάσεις κάθε άλλο παρά ανδρικό σώμα θα αποκτήσετε. Αντιθέτως, προσφέρετε μια σειρά από οφέλη στο σώμα σας.
Η προπόνηση με βάρη ενισχύει την οστική πυκνότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, και ενισχύει τον μεταβολισμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Βελτιώνει, επίσης, τη συνολική σωματική απόδοση και τη λειτουργική δύναμη, διευκολύνοντας τις καθημερινές εργασίες και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Φυσικά, θα αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο σώμα που δεν θα θυμίζει σε τίποτα ένα ανδρικό, εκτός αν το προσπαθήσεις, το οποίο ασφαλώς δεν είναι κακό, εφόσον αυτός είναι ο στόχος σου.
Ο λόγος που δεν μπορείτε να αποκτήσετε ένα άνδρικο σώμα, είναι γιατί δεν έχετε τις ίδιες ορμόνες. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες είναι πολύ υψηλότερα, η τεστοστερόνη είναι η πρωταρχική ορμόνη για την οικοδόμηση των μυών στο σώμα, οπότε ο φόβος σου είναι βιολογικά αδύνατον να πραγματοποιηθεί!
Αντιθέτως θα βελτιωθεί η σύσταση του σώματος σου και ο μεταβολισμός σου θα λειτουργεί πολύ καλύτερα.
3. Πρέπει να κάνετε διαρκώς έντονη προπόνηση
Φυσικά και όταν οι παλμοί σου ανεβαίνουν αισθάνεσαι ότι κάνεις κάτι πάρα πολύ καλά, γιατί μπορείς να δεις άμεσα το αποτέλεσμα της άσκησης στον τρόπο που την αισθάνεσαι το σώμα σου. Όμως δεν πρέπει να είναι πάντα αυτός ο στόχος σας.
Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να μειώσετε τα μαθήματα άσκησης διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης. Αν και τα μαθήματα αυτά είναι φανταστικά για να αναπτύξετε κοινωνικές σχέσεις και κάνουν την άσκηση ευχάριστη, μπορεί μερικές φορές να προωθήσουν μια τοξική πεποίθηση σχετικά με το ότι πρέπει να κάνετε προπονήσεις υψηλής έντασης κάθε μέρα χωρίς ξεκούραση. Αυτή η προσέγγιση μπορεί αναπόφευκτα να οδηγήσει σε σωματική και ακόμη και ψυχική εξουθένωση. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία, αν έχετε στόχο την απώλεια βάρους, μπορεί να την εμποδίσει.