Αν κόψατε το κάπνισμα, ίσως παρατηρήσατε πως ο μεταβολισμός σας επιβραδύνθηκε και το σώμα σας άρχισε να καίει πιο αργά θερμίδες. Αυτό ίσως σας έκανε να υποθέσετε πως το τσιγάρο ήταν αυτό που σας διατηρούσε αδύνατους.  Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction, αυτό είναι απλά ένας μύθος. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει το λίπος και συγκεκριμένα το σπλαχνικό, το οποίο βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα και περιβάλλει ζωτικά όργανα όπως το στομάχι, το συκώτι και το έντερο.

Αυτό το είδος λίπους έχει συνδεθεί με μια σειρά παθήσεων, όπως οι καρδιακές, ο διαβήτης, η άνοια και το εγκεφαλικό.

Πώς το τσιγάρο αυξάνει το λίπος

Η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, εξηγούν οι επιστήμονες. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, διαδικασία που επίσης μπορεί να επιταχύνει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει πολλά γνωστά οφέλη για την υγεία.

Το κόψιμο του καπνίσματος είναι ανάσα ζωής

Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι να σχετίζονται με το κάπνισμα με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα (80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού) και άλλους καρκίνους (ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών).

Ακόμα και κακοήθειες στα παιδιά σχετίζονται με την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τη γέννησή τους.

Οι επιπτώσεις είναι εξίσου δυσμενείς για πλειάδα ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Μάλιστα, το 90% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου που συμβαίνουν σε άντρες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, έχει ως κύριο αίτιο το κάπνισμα.

Το κάπνισμα ενός τσιγάρου απελευθερώνει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χαρακτηρίζονται ως τοξικές.

Όπως είναι φυσικό, αυτές οι τοξίνες καταστρέφουν σταδιακά τα κύτταρα στο σώμα σε σημείο που μπορεί να σταματήσουν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, ανεβάζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Πώς κόβεται;

Δύο είναι οι προσεγγίσεις για την διακοπή του καπνίσματος:

  • Απότομη: Εάν ακολουθήσετε αυτήν την μέθοδο, τότε θα πρέπει να σταματήσετε να καπνίζετε απευθείας.
  • Σταδιακή: Αυτό συμβαίνει όταν μειώνετε σιγά σιγά το κάπνισμα, περιορίζοντας τον αριθμό των τσιγάρων ή την συχνότητα.

Εάν αναρωτιέστε ποια μέθοδος είναι η καλύτερη, επιστημονική ανασκόπηση που περιλάμβανε 21.542 άτομα στην Αγγλία, αναφέρει ότι τα άτομα που έκοψαν το κάπνισμα απότομα ήταν πιο πιθανό να απέχουν συγκριτικά με εκείνους που το έκοψαν σταδιακά.

Σε παλαιότερη μετά-ανάλυση, με παρόμοια ευρήματα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα άτομα που επιλέγουν μια σταδιακή προσέγγιση μπορεί να χάσουν το κίνητρό τους να σταματήσουν το κάπνισμα με την πάροδο του χρόνου.

Η απότομη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, δεδομένων των βλαβών που προκαλεί, ίσως να θέλετε να… ξεμπερδέψετε μια και καλή.

Πώς θα «πέσει» το κοιλιακό λίπος;

Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές τροφές

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πιθανότητας ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών και της διατήρησης της καλής σωματικής υγείας.

Συνιστάται για τη μείωση του λίπους να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτων (μήλα, βατόμουρα, αβοκάντο, πορτοκάλι) και λαχανικών που μπορούν να περιορίσουν την πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων και να σας βοηθήσουν στη μείωση του βάρους.

Περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας

Οι θερμίδες μπορούν να «συσσωρευθούν» ακόμη και όταν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Είναι καλό λοιπόν να μειώσετε το μέγεθος των μερίδων σας. Πιο μικρά πιάτα, περισσότεροι περίπατοι και το άφθονο νερό θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.

Μέτρια αερόβια άσκηση

Η μέτρια αερόβια άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Επιπλέον, η άσκηση έχει πολλαπλά ψυχικά οφέλη που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής σας πέραν της απώλειας βάρους.

Πίνετε πολύ νερό

Το σώμα μας πρέπει να καταναλώνει επαρκή ποσότητα νερού κάθε μέρα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό βοηθά στην απώλεια κιλών, στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μπορεί επίσης να ενισχύσει τον αριθμό των θερμίδων που καίμε κάθε μέρα.

Πίνετε νερό ειδικά πριν τα γεύματα ώστε να πεινάτε λιγότερο και κατά συνέπεια να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Περιορίστε τη ζάχαρη

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να προσθέσετε μια γλυκιά γεύση στο αγαπημένο σας πιάτο ή ρόφημα, αξιολογήστε προσεκτικά τις επιπλέον θερμίδες. Ο περιορισμός της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων και να ενισχύσει πολλές πτυχές της ευημερίας μας, πέραν της επίπεδης κοιλιάς που σε συνδυασμό με όλες τις άλλες υγιεινές συνήθειες, μπορεί να μας χαρίσει.