Εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι συνηθίζουν να προσθέτουν άλατα Epsom στο μπάνιο τους για να ανακουφίσουν τους πονεμένους μύες τους και το στρες. Αυτή η ρουτίνα ευεξίας έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις και σήμερα. Πόσες φορές δεν έχετε χαζέψει στα social media ανθρώπους που χαλαρώνουν σε μια μπανιέρα με άλατα και το αγαπημένο τους κερί αναμμένο;

Ειδικότερα τα άλατα Epsom είναι άλατα θειικού μαγνησίου και συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, στη μείωση των φλεγμονών, στη χαλάρωση των μυών, ηρεμούν το νευρικό σύστημα και μειώνουν τα πρηξίματα. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν επιστημονικά τα πιθανά τους οφέλη.

Ιστορία 

Τα άλατα Epsom προέρχονται από την ομώνυμη αγγλική πόλη και τα οφέλη τους έχουν ανακαλυφθεί από τα τέλη του 17ου αιώνα. Οι ευεργετικές ιδιότητές τους οφείλονται στο μαγνήσιο και το θειικό, τα οποία όταν διαλύονται στο ζεστό νερό μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα ή από τον ατμό. Άλλωστε, η σημαντικότητα του μαγνησίου για τον οργανισμό μας είναι ευρέως γνωστή, καθώς είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Οφέλη

Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ελλείψεις μαγνησίου μπορούν να αποκατασταθούν από το μπάνιο με άλατα Epsom. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει υψηλές ποσότητες μαγνησίου μέσω του δέρματος, κατά τη διάρκεια ενός λουτρού με άλατα Epsom. Η επιστήμη θεωρεί ότι το μαγνήσιο το λαμβάνει ο οργανισμός μας, κυρίως, μέσω της τροφής. Βέβαια, αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι στο μπάνιο με άλατα Epsom ανακουφίζονται οι πόνοι τους και οι ίδιοι χαλαρώνουν. Αυτό είναι πολύ πιθανό λόγω του ζεστού νερού, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος και ανακουφίζει τις αρθρώσεις.

Συμπερασματικά, όταν νιώθετε πολύ κουρασμένοι μπορείτε να γεμίζετε τη μπανιέρα σας με άλατα Epsom και ζεστό νερό. Σίγουρα θα χαλαρώσετε και θα προετοιμάσετε τον εαυτό σας για έναν ήρεμο και γεμάτο ύπνο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθείτε στα μπάνια με άλατα για να λύσετε τα προβλήματα υγείας σας ή για να αναπληρώσετε το μαγνήσιό σας. Αν έχετε έλλειψη, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να σας καθοδηγήσει.