Οι σημαντικές μεταβάσεις στην ζωή, τα υπερβολικά επίπεδα στρες, η καταστροφολογία είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορεί κανείς να στραφεί στην ψυχοθεραπεία. Εάν όμως ξεκινάς τώρα ή ανακαλέσεις στην μνήμη σου τις πρώτες σου συνεδρίες, πιθανότατα θα διαπιστώσεις ότι αναρωτιόσουν, μεταξύ άλλων, εάν ταιριάζεις με τον ψυχοθεραπευτή που επέλεξες, πώς ακριβώς μπορεί να σε βοηθήσει και εάν πράγματι είναι καλός.

Πώς θα αναγνωρίσεις τον καλό ψυχοθεραπευτή

Τι κάνει όμως, έναν ψυχοθεραπευτή καλό; Ενώ η απάντηση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, μιας και μπορεί να χρειάζεσαι κάποιον που να παρέχει ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας, κατά βάση υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που μοιράζονται οι καλοί ψυχοθεραπευτές και αυξάνουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης ψυχοθεραπείας.

Κρατά τις ισορροπίες

Οι θεραπευτικές ανάγκες κάθε ατόμου διαφέρουν, ειδικά όταν πρόκειται για την σχέση που διαμορφώνεται με τον ψυχοθεραπευτή. Μερικοί μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να τον εμπιστευθούν εάν δεν τον γνωρίσουν σε προσωπικό επίπεδο ενώ άλλοι θέλουν να γνωρίζουν ελάχιστα για την προσωπική του ζωή.

Ένας καλός ψυχοθεραπευτής θα συζητήσει μαζί σου για να βρείτε τι χρειάζεσαι και θα βρει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο άκρων. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να έχεις κατά νου ότι, ακόμα κι αν ο θεραπευτής σου μοιράζεται προσωπικά στοιχεία μαζί σου, δεν καλλιεργείτε μια φιλία, δημιουργείτε μια επαγγελματική σχέση που επικεντρώνεται σε εσένα και τις ανάγκες σου.

Δίνει άνευ όρων υποστήριξη

Η ψυχοθεραπεία θα πρέπει να αποτελεί έναν “χώρο” που θα νιώθεις (και θα είσαι) απολύτως ασφαλής. Μέρος αυτής της ασφάλειας είναι να λαμβάνεις άνευ όρων υποστήριξη από τον ψυχοθεραπευτή σου. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το τι αποκαλύπτεις, ανεξάρτητα από το τι θα του πεις, θα σε ακούσει και θα αποδεχτεί τα συναισθήματά σου δίχως κριτική.

Η άνευ όρων υποστήριξη σημαίνει ότι μπορείς πάντα να του εκφράσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί σου για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις συμπεριφορές που μπορεί να μην είναι καλές για εσένα ή τους γύρω σου. Αντίθετα σημαίνει ότι τίποτα δεν μένει εκτός της συνεδρίας.

Σέβεται τα όριά σου

Παρόλο που το νόημα της ψυχοθεραπείας είναι και να εξελίσσεσαι, ένας καλός ψυχοθεραπευτής δεν θα σε ωθήσει ποτέ εκτός ορίων. Αντ’αυτού θα σε προκαλέσει, γεγονός που μπορεί να σε οδηγήσει σε νέα συναισθηματικά μέρη ή στο αίσθημα αναστάτωσης. Ωστόσο, θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει το όριό σου και θα συνεργαστεί μαζί σου για να επιστρέψεις σε ένα ασφαλές συναισθηματικό μέρος πριν από το τέλος της συνεδρίας.

Αφήνει τις απόψεις του στην άκρη

Μην ξεχνάς ότι όπως και εσύ, έτσι και ο ψυχοθεραπευτής σου είναι ένας άνθρωπος με τις δικές του ιδέες, απόψεις, σκέψεις και τον δικό του τρόπο να βλέπει τα πράγματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ενέργειες και οι αντιδράσεις του κατά την διάρκεια της συνεδρίας θα πρέπει να βασίζονται στα προσωπικά του πιστεύω.

Ένας καλός ψυχοθεραπευτής θα μπορέσει να αφήσει στην άκρη τις απόψεις του για να σε συναντήσει ακριβώς εκεί που βρίσκεσαι, συζητώντας για όλα όσα σε απασχολούν χωρίς κρίση.

Κάνει και ο ίδιος ψυχοθεραπεία

Ο ψυχοθεραπευτής σου είναι καλό να κάνει και ο ίδιος ψυχοθεραπεία ή τουλάχιστον να έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς μπορεί να προκύψουν σκέψεις και συναισθήματα αναφορικά με τους θεραπευόμενούς του.

Με την ψυχοθεραπεία αποτρέπονται ή τουλάχιστον δεν διαχέονται σκέψεις και συναισθήματα κατά την διάρκεια της συνεδρίας, κάτι που θα μπορούσε να σε επηρεάσει αρνητικά, όπως και τη σχέση που διαμορφώνεις με τον θεραπευτή σου αλλά και την δουλειά που κάνετε μαζί.