Η σοκολάτα έχει δαιμονοποιηθεί από πολλούς, ως μια τροφή που παχαίνει ή επιβαρύνει τον οργανισμό. Εν μέρει υπάρχει μια σχετική αλήθεια σε αυτό, αν μιλάμε για σοκολάτα φορτωμένη με ζάχαρη, πρόσθετα έλαια και γάλα. Αντιθέτως, η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει μια ασπίδα για όλο τον οργανισμό σας. Το κακάο, από το οποίο παράγεται η σοκολάτα, συγκεντρώνει περισσότερα αντιοξειδωτικά ακόμα και από το τσάι και το κόκκινο κρασί. Ειδικότερα, όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα τόσο υψηλότερα και τα αντιοξειδωτικά της. Οι επιστήμονες, μάλιστα, την κατατάσσουν στις υπερτροφές. Αν φοβάστε να εντάξετε λίγη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας, οι λόγοι που ακολουθούν, σίγουρα, θα σας πείσουν.

1 Προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα μια φορά την εβδομάδα, φάνηκαν να έχουν 8% χαμηλότερο κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών. Σε άλλη μελέτη αναφέρεται ότι όσοι έτρωγαν συχνά περίπου 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας είχαν και λιγότερες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο. Φαίνεται ότι χάρη στα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας διατηρείται η καλή υγεία της καρδιάς.

2 Ενισχύει το μυαλό και τη διάθεση

Τα ευρήματα μελετών υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (πάνω από 70%) κάνει καλό στον εγκέφαλο. Προκαλεί ευχαρίστηση, μειώνει το άγχος και ανεβάζει τη διάθεση, διεγείροντας συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές. Σύμφωνα με έρευνες, 48 γραμμάρια βιολογικής σοκολάτας με 70% κακάο είναι αρκετά για να ενισχυθεί η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι οι νευρώνες αναγεννιούνται, αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία και βελτιώνοντας τη μνήμη. Και σε αυτή την περίπτωση, τα φλαβονοειδή του κακάου κάνουν εκπληκτικά τη δουλειά τους. Ωστόσο, χρειάζονται και περαιτέρω μελέτες για να ενισχυθούν οι παραπάνω ισχυρισμοί.

3 Βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με μέτρο φαίνεται ότι συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης και επομένως, μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2. Άλλωστε, η αντίσταση στην ινσουλίνη ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σημειώστε, ότι τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί πιθανή αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη. Επιπλέον, μια ακόμη έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν σπάνια μαύρη σοκολάτα παρουσίασαν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν, σε σύγκριση με εκείνους  που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα μία φορά την εβδομάδα.

4 Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλεί ο χρόνος. Όταν τα κύτταρα είναι υγιή μειώνονται οι πιθανότητες για καρκίνο και καρδιοπάθειες και καθυστερεί η γήρανση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα φλαβονοειδή μπορούν να συμβάλλουν στην πρόωρη βλάβη των κυττάρων. Σε όλα αυτά τα θετικά οφέλη συμβάλλει και το μαγνήσιο που περιέχει η σοκολάτα, καθώς το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Ωστόσο, θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο οι ιδιότητες της σοκολάτας για την πρόληψη του καρκίνου, καθώς οι ποσότητες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

5 Είναι τροφή για το δέρμα 

Τα μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το μαγνήσιο είναι τροφή για το δέρμα και τα προσφέρει όλα η μαύρη σοκολάτα. Επιπλέον, το μαγγάνιο που περιέχει συμβάλλει στην κολλαγονογένεση, σημαντική διαδικασία για τη λάμψη και τη νεανική όψη του δέρματος.

6 Εξισορροπεί τα επίπεδα της καλής και της κακής χοληστερόλης

Σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο Journal of the American Heart Association, ο συνδυασμός αμυγδάλων, μαύρης σοκολάτας και άγλυκου κακάου μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της χοληστερίνης σε άτομα με παχυσαρκία. Χρειάζονται, βέβαια, περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τις επιδράσεις της σε αυτήν την πτυχή της υγείας.

7 Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Σε έρευνα έχει αναφερθεί ότι η μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και άρα στην απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Φυσικά, μιλάμε για μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας πριν ή μετά τα γεύματα πάντα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Αφού, λοιπόν, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανές αλλεργίες ή δυσανεξία, ξεκινήστε να βάζετε λίγη μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, στη διατροφή σας. Πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό, γεμάτο αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και μαγνήσιο, όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες.