Αν λατρεύετε κι εσείς την καρύδα, μπορείτε να απολαμβάνετε τα θρεπτικά της οφέλη και την υπέροχη μυρωδιά της με δύο ακόμα τρόπους. Πίνοντας νερό και γάλα καρύδας. Και τα δύο είναι αρκετά δημοφιλείς επιλογές τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο wellness και την ομορφιά, αλλά διαφέρουν πολύ ως προς τη γεύση, την υφή και τη διατροφή. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους δύο θησαυρούς του πολυαγαπημένου εξωτικού φρούτου.

Τι είναι το γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας παρασκευάζεται από την σάρκα των ώριμων καρύδων. Μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας, αλέθοντας την καρύδα και στη συνέχεια στραγγίζοντας το προϊόν σας. Στην αγορά θα βρείτε τόσο γάλα καρύδας σε χάρτινο κουτί όσο και γάλα ή κρέμα καρύδας σε κονσέρβα. Το πρώτο, που είναι πιο ρευστό και έχει αρκετό νερό, συνήθως, αντικαθιστά το ζωικό γάλα. Το δεύτερο είναι παχύρευστο και κρεμώδες, και γι’ αυτό είναι βασικό συστατικό σε συνταγές φαγητού και γλυκών. Δοκιμάστε να φτιάξετε με γάλα καρύδας βελουτέ σούπες, smoothies και κέικ αλλά ακόμα και παγωτό ή λαχταριστή κρέμα καρύδας. Η γεύση του γάλακτος από καρύδα θα σας θυμίσει ξηρό καρπό.

Μπορώ να καταναλώσω γάλα καρύδας;

Πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για πιθανές δυσανεξίες ή αλλεργία σε τροφές. Σε γενικές γραμμές, το γάλα καρύδας έχει περισσότερες θερμίδες από το νερό καρύδας, αλλά περιέχει και παραπάνω σίδηρο. Αντικαθιστώντας ζωικά προϊόντα με γάλα καρύδας μπορεί να βελτιώσετε και την υγεία σας.

Η περίπτωση του νερού καρύδας

Αντίθετα με το γάλα καρύδας, το νερό καρύδας προέρχεται από τις άγουρες πράσινες καρύδες. Το εσωτερικό τους μας δίνει αυτό το πολύτιμο για τον οργανισμό μας νερό. Είναι πιο διαυγές και πιο ρευστό από το γάλα καρύδας και η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά. Θυμίζει περισσότερο καρύδα, καθώς το τελικό προϊόν που θα καταναλώσετε είναι πιο φυσικό. Συνδυάστε το νερό καρύδας σε δροσερά καλοκαιρινά ροφήματα και smoothies, παγωτά, γλυκά, ακόμα και κοκτέιλ. Να θυμάστε ότι θα επωφεληθείτε από τα θρεπτικά του συστατικά στο μέγιστο βαθμό αν το χρησιμοποιήσετε κρύο, καθώς η θερμότητα αλλοιώνει τις ιδιότητές του.

Μπορώ να καταναλώσω νερό καρύδας;

Αν δεν έχετε εμφανίσει κάποια διατροφική ευαισθησία στην καρύδα, το νερό καρύδας είναι ένας μικρός θησαυρός, αληθινό boost ενυδάτωσης για τον οργανισμό σας. Περιέχει βιταμίνη C και ηλεκτρολύτες όπως μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και ασβέστιο. Το νερό καρύδας μπορεί να αναπληρώσει άνετα τους ηλεκτρολύτες σας έπειτα από έντονη φυσική δραστηριότητα και άσκηση.

Εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι που μας φέρνει στο νου εξωτικές μυρωδιές και αρώματα καρύδας και γεμίστε την καθημερινότητά σας με ευχαρίστηση και ενυδάτωση. Το νερό και το γάλα καρύδας μπορούν να συνοδεύσουν ένα πλούσιο πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό σνακ με ευκολία.